AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi haller rekabetin Korunmasi Hakkinda Kanun un 4 maddesindeki yasak kapsamindan muaftir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.189
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi haller rekabetin Korunması Hakkında Kanun un 4 maddesindeki yasak kapsamından muaftır?​

Madde 4- Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.

Türkiyede rekabet yasası hangi yıl?​

Türkiye Cumhuriyeti de Gümrük Birliği sürecinde AT rekabet hukuku mevzuatına uyum adına Avrupa Topluluğu’nu kuran Roma Antlaşmasının 85,86 ve 90. maddelerini esas alarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u 13 Aralık 1994 tarihinde yürürlüğe sokmuştur.

Rekabet Kurumu neden gelir?​

Rekabet Kurumu neden gelir?
Mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamak amacıyla kurulan Kurumun ilişkili olduğu …

Rekabet Kurulu Neyi denetler?​

Rekabet Kurulu; yasaklanan faaliyetleri inceler, denetler, Kanun’da belirtilen hususların ihlal edildiği tespiti halinde sorumlulara idari para cezası uygular. Teşebbüslerin birleşme ve devralma işlemlerine izin verir. Kurum’un bütçesini ve çalışma programlarını onaylar.

Bir teşebbüsün hakim durumda sayılabilmesi için hangi kriterlere bakılır?​

Hâkim durumun tespitinde, pazar payı, pazara giriş engelleri, dikey bütünlük, ürünün ikame edilebilirliği, ürünün niteliği gibi unsurlar dikkate alınmakta, incelemede teşebbüsün (veya birden fazla teşebbüsün), 4054 sayılı Kanun’da hâkim durum için öngörülen, rakiplerinden ve müşterilerinden önemli ölçüde bağımsız …

Rekabet Yasası kaç yılında çıktı?​

Rekabet Yasası kaç yılında çıktı?
Modern anlamdaki ilk rekabet hukuku kanunu 1890 yılında Sherman Antitröst Yasası adıyla yürürlüğe girmiştir. Piyasalarda rekabetin düzenlenmesi ve korunması gerekliliği, zaman içinde diğer ülkeler tarafından da fark edilmiştir.
Rekabet Kurumu ne zaman kuruldu?​
13 Aralık 1994Rekabet Kurumu/Kuruluş
Rekabet Kuruluna şikayet nasıl yapılır?​
Kuruma başvuruların yazılı olarak posta yoluyla veya şahsen yapılması gerekmektedir. Rekabet İhlali Başvurularının Alınması hizmeti e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden de sunulmaktadır. Elektronik posta, fax, telefon gibi yollarla veya sözlü olarak yapılan başvurular ihbar olarak değerlendirilebilir.
 
Türkiye'de Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, 13 Aralık 1994 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanun, belirli mal veya hizmet piyasalarındaki rekabetin engellenmesini, bozulmasını veya kısıtlanmasını amaçlayan veya bu sonucu doğuran teşebbüsler arası anlaşmaları, uyumlu eylemleri ve teşebbüs birliklerinin kararlarını ve uygulamalarını yasaklamaktadır.

Rekabet Kurumu, bu kanun çerçevesinde kurulmuş olup mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı faaliyetleri önlemeye yönelik görevleri üstlenmektedir. Bununla birlikte, Rekabet Kurulu yasaklanan faaliyetleri inceler, denetler, ihlal durumunda idari para cezaları uygular, birleşme ve devralma işlemlerine izin verir ve kurumun bütçesini onaylar.

Teşebbüslerin hakim durumda sayılabilmesi için pazar payı, pazara giriş engelleri, dikey bütünlük, ürünün ikame edilebilirliği, ürünün niteliği gibi çeşitli kriterler göz önünde bulundurulmaktadır.

Rekabet Kurumuna şikayetler yazılı olarak posta yoluyla veya şahsen yapılabilir. Ayrıca e-Devlet Kapısı üzerinden de Rekabet İhlali Başvurularının Alınması hizmeti sunulmaktadır. Yazılı veya elektronik başvurular, Kuruma soruşturma yapılmasını talep eden veya rekabet ihlali hakkında bilgi veren ihbarlar olarak değerlendirilir.
 
Geri
Üst