AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi gun oruca baslanmaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi gün oruca başlanmaz?​

Oruç tutulması mekruh olan Bayram günleri dışındaki günlerde oruç tutmak caizdir. Ancak sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak tenzihen mekruh görülmüştür. Peygamber Efendimiz (s.a.s.); ”Kimse Cuma günü oruç tutmasın.

Ilk gün oruç tutup sonra tutmamak günah mı?​

Bu itibarla Ramazan orucu tutmaya başlayan bir kimse daha sonraki günlerde mazeretsiz olarak oruç tutmaktan vazgeçerse, sadece tutmadığı günlerin orucunu kaza etmesi gerekir, keffâret gerekmez. Zira keffâret, oruç tutmamanın değil, orucu mazeretsiz olarak kasten bozmanın cezasıdır.

Haftanın hangi günleri oruç tutulur?​

Haftanın hangi günleri oruç tutulur?
3567- Allah Resulü’nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Hafsa’nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her aydan birinci hafta pazartesi ve perşembe, sonraki hafta da pazartesi olmak üzere üç gün oruç tutardı. Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ebu Davud 2/822 (2451).

Kandillerde oruç ne zaman tutulur Diyanet?​

Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı konuyla ilgili, “Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz.

Hangi günler oruç tutulmaz Diyanet?​

Hz. Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan bayramının birinci günü, diğeri kurban bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67).

Ilk gün oruç tutan hepsini tutmak zorunda mi?​

Ilk gün oruç tutan hepsini tutmak zorunda mi?
Zira Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse, Allah’ın tanıdığı bir ruhsat olmadan, Ramazan’da bir gün orucunu tutmazsa, bütün yılın orucu bile o günün yerini tutmaz.” İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı halde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı da verilmiştir.

Her ayın hangi günleri oruç tutulur?​

Kamerî takvim (ay takvimi) hesabına göre bugünlere “eyyam-ı bîd” denir. Peygamberimiz’in özellikle ayın 13, 14 ve 15. günlerinde olmak üzere her ay üç gün oruç tutmayı tavsiye ettiği rivayeti (Müslim, “Sıyâm”, 181-182) yanında Hz. Âişe’nin, Peygamberimiz’in her ay üç gün oruç tuttuğuna dair rivayeti de bulunmaktadır.

Yarım gün tutulan oruca ne denir?​

Küçük yaşta çocuklara aileleri tarafından oruca alıştırmak ve İslamiyet’i öğretmek amacıyla günün sadece bir bölümünün oruçlu geçirildiği ‘tekne orucu’ tutturuluyor.

Yarım gün oruç nasıl tutulur?​

Yarım gün oruç nasıl tutulur?
Tekne orucu, bir Anadolu geleneğidir. Bütün gün oruç tutamayan çocukların, günün sadece bir bölümünü oruçlu geçirmesine tekne orucu denir. Tekne orucunda çocuklar sahurdan kaba kuşluğa kadar veya öğleye kadar oruç tutarlar. Arapçada “künyelemek”, “kimliklenmek” anlamına gelen tenkiye zamanla tekne olmuştur.

Keyfi olarak oruç tutmamak olur mu?​

Mazeret yokken keyfi oruç tutmayanlar günah işlemiş olurlar. Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse, Allah’ın tanıdığı bir ruhsat olmadan, Ramazan’da bir gün orucunu tutmazsa, bütün yılın orucu bile o günün yerini tutmaz.” Eğer mazeret var ise, o orucun kefareti tutulur.
 
Hangi gün oruca başlanmaz sorusuna verilen cevapta Cuma günleri nafile oruç tutmanın tenzihen mekruh görüldüğü belirtilmiş. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) "Kimse Cuma günü oruç tutmasın" buyurmuştur.

İlk gün oruç tutup sonra tutmamak konusunda ise, mazeretsiz olarak oruç tutmaktan vazgeçen bir kişinin sadece tutmadığı günlerin orucunu kaza etmesi gerektiği, keffaret gerekmediği ifade edilmiştir. Keffaretin, oruç tutmamanın değil, orucu mazeretsiz olarak kasten bozmanın cezası olduğu vurgulanmıştır.

Haftanın hangi günleri oruç tutulacağına dair verilen bilgide, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) her ayın birinci haftası pazartesi ve perşembe, sonraki haftanın pazartesi olmak üzere üç gün oruç tuttuğu rivayet edilmiştir.

Kandillerde oruç ne zaman tutulacağına dair yapılan açıklamada, kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanının geceyi takip eden gün olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, kandiller öncesinde ve sonrasında da oruç tutulabileceği bilgisi paylaşılmıştır.

Hangi günler oruç tutulmaması gerektiği konusunda Hz. Peygamber'in (s.a.s.) Ramazan bayramının birinci günü ile kurban bayramı günlerinde oruç tutulmaması gerektiğini açıkladığı ifade edilmiştir.

Ilk gün oruç tutanın, tutulan oruçları tamamlaması gerektiğine dair bilgi verilmiştir. Ayrıca, oruç tutmama ruhsatının bazı özel durumlarda verilebileceği belirtilmiştir.

Her ayın hangi günlerinin oruç tutulabileceğine dair bilgide, Peygamberimiz'in ayın 13, 14 ve 15. günlerinde her ay üç gün oruç tutmayı tavsiye ettiği ve Hz. Âişe'nin bu konudaki rivayetinden bahsedilmiştir.

Yarım gün tutulan orucun adının "tekne orucu" olduğu ve bu orucun küçük yaşta çocuklara oruç kavramını öğretmek amacıyla uygulandığı açıklanmıştır. Yarım gün orucun nasıl tutulacağına dair bilgiler de paylaşılmıştır.

Son olarak, mazeretsiz olarak keyfi oruç tutmayanların günah işlediği ve mazeret durumunda keffaretin gerektiği belirtilmiştir. Resûlullah (s.a.s.)'ın "Bir kimse, Allah’ın tanıdığı bir ruhsat olmadan Ramazan’da bir gün orucunu tutmazsa, bütün yılın orucu bile o günün yerini tutmaz" hadisiyle bu durum vurgulanmıştır.
 
Geri
Üst