AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi gezegenlere sahip bir galaksi vardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.094
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi gezegenlere sahip bir galaksi vardır?​

Gezegenler, birçok farklı ekosistem tiplerinden oluşur. Tıpkı yoğun insan nüfusu olduğu gibi, yoğun yıldız populasyonlarına sahip galaksiler de vardır. Dünya, Güneş Sistemi’nde Samanyolu Galaksisi içerisinde bulunan bir gezegendir. Güneş, galaksi içerisinde dış tarafa 1/4 oranında yakın, merkeze ise 3/4 oranında uzak bir konumda yer almaktadır.

Peki, Dünya’da 4 farklı tip galaksi vardır?​

Tıpkı Dünya’mız, gezegenimize özgür sayısız malzemeden oluştuğu gibi, her galaksi de eşsiz bir gaz, toz ve yıldızların karışımından oluşmaktadır. Dünya’da bir çok ülke olduğu gibi, galaksilerin de kendi içinde farklı tipleri vardır. Şimdi gelin bu farklı tip galaksilere bir bakış atalım: Tanımlanmış 4 tip galaksi tipi vardır.

Hangi galaksilerden biri samanyolu’dur?​

Hangi galaksilerden biri samanyolu’dur?
Uzayda yer alan galaksiler içinde en çok bilineni Samanyoludur. Yaklaşık olarak yüz bin ışık yılı (ışık yılı; ışığın bir yılda gittiği yoldur) ki, 96·1010 km çapında olan Samanyolu galaksisi ortalama 200 milyon yıldızdan teşekkül etmiştir. Galaksi disk şeklindedir ve bu şekil çıplak gözle bile fark edilebilir.

Hangi galaksilerden biri spiral galaksisidir?​

Bunlar; spiral (sarmal) galaksi, çubuklu-sarmal galaksi, eliptik galaksi ve düzensiz galaksidir. Spiral galaksiler Evren’de en yaygın bulunan galaksi tipidir. Samanyolu’na en yakın galaksi olarak bilinen Andromeda Galaksisi bu tipte bir galaksidir. Spiral galaksiler; disk merkezlerinde bir şişkinlik ve halo bölgesine sahiptir.

Eliptik galaksilerin kütlesi nelerdir?​

Eliptik Galaksilerin kütlesinin büyük bir kısmının merkezlerinde bulunan kara delik oluşturduğu düşünülmektedir. Bu tür galaksilerin düşük aktiviteleri vardır ve genellikle düşük kütleli yaşlı yıldızlar bulunur. Çünkü yıldız oluşumu için gerekli olan gaz ve tozlar bulunmamaktadır.

Kara delikler nelerdir?​

Kara delikler nelerdir?
Kara delikler hakkında çok daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz. Galaksiler içindeki gezegenler, gezegenlerin uyduları, asteroitler, yıldızlar, tozlar, bulutsular, karanlık madde ve nötron yıldızları milyonlarca yıllık süreçte oluşur oluşturur.
 
Samanyolu galaksisi, Dünya'nın içinde bulunduğu galaksidir. Samanyolu, etrafında yaklaşık 200 milyar yıldız barındıran büyük bir spiral galaksidir. Sarmal kolları olan bu galaksi, Dünya'dan bakıldığında çıplak gözle dahi görülebilir bir şekle sahiptir.

Spiral galaksiler, evrende en yaygın bulunan galaksi tipidir ve genellikle disk şeklindedir. Bu galaksiler, merkezlerinde bulunan bir şişkinlik ve halo bölgesine sahiptir. Samanyolu’na en yakın komşu galaksi olan Andromeda Galaksisi de bir spiral galaksidir.

Eliptik galaksiler ise, koyu kütlesinin büyük bir kısmının merkezlerinde bulunan kara deliklerin oluşturduğu düşünülen galaksilerdir. Bu galaksiler genellikle düşük aktiviteli ve düşük kütleli yaşlı yıldızlarla doludur. Yıldız oluşumu için gerekli olan gaz ve tozların bulunmaması sebebiyle eliptik galaksilerde genellikle yaşlı yıldızlar bulunmaktadır.

Son olarak, kara delikler ise uzayda bulunan yoğun kütleli ve sonsuz küçüklükteki bölgelerdir. Kütleleri çok yoğun olduğundan, ışık bile kurtulamaz ve bu sebeple kara delikler siyah olarak görünürler. Galaksiler içindeki gezegenler, yıldızlar ve diğer cisimler etrafında büyük kütleleriyle etkileşim içinde olan kara delikler, evrenin gizemli ve ilgi çekici unsurlarından biridir.
 
Geri
Üst