AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi Genotipler hemofili hastasi olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.419
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi Genotipler hemofili hastası olur?​

Kadınlar iki X kromozomuna sahipken, erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu vardır. Pıhtılaşma faktörleri ile ilgili genleri yalnızca X kromozomu taşır. X kromozomunda anormal gen taşıyan bir erkekte hemofili olacaktır.

Hemofili hastasının genotipi nedir?​

Hemofili hastasının genotipi nedir?
Hemofilinin dişilerde görülmesi X-inaktivasyonuna veya nadiren iki defektif allelin kalıtılmasına bağlıdır. Hastalığın genotipi FVIII ve FIX genlerinde meydana gelen mutasyonların saptanması ile belirlenir. Hastalığın oluşumu 1/3 oranında sporadik olarak görülür.

Kadınlarda hemofili nedir?​

Kadınlarda hemofili nedir?
Hemofili: kanın pıhtılaşmasında görev alan Faktör VIII veya Faktör IX eksikliği sonucu ortaya çıkan kalıtsal bir kanama bozukluğudur. Faktörlerin eksik olmasının nedeni bozuk genlerin nesilden nesile geçmesidir.

Hemofili hastası nasıl olur?​

Hemofili, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmaması sonucu kanamanın durmaması ya da geç durması ile kendini belli eden kalıtsal bir hastalıktır. Vücutta bir bölge kanadığında, kan hücreleri pıhtılaşarak kanayan damar ucunun tıkanmasını sağlar.

Hemofili A faktör 8 nedir?​

Hemofili A faktör 8 nedir?
Hemofili, faktör VIII veya IX eksikliği sonucunda gelişen nadir bir kalıtsal kanama bozukluğu olup, eklem içi (hemartroz) ve kas içi (hematom) kanamalarla kendini gösteren bir grup hastalıktır. Faktör VIII eksikliği Hemofili A, faktör IX eksikliği ise Hemofili B olarak adlandırılır.

Hemofili kadınlarda olur mu?​

Hemofili kadınlarda olur mu?
Faktör 8 eksikliği Hemofili A ve faktör 9 eksikliği Hemofili B olarak adlandırılır. Hemofili genetik bir hastalıktır. Taşıyıcı genler annede bulunur ancak bu hastalıkla genel olarak erkekler karşılaşır. Ancak genetik mutasyon sonucu nadirde olsa kadınlarda da görülebilir.

Hemofili hastalığı nedir kısaca?​

Vücudumuzda herhangi bir nedenle kanama olduğunda damar duvarında bulunan hücreler, trombositler ve pıhtılaşma faktörleri o bölgeye hücum ederek pıhtı oluşmasını ve kanamanın durdurulmasını sağlarlar. Hemofili, bu mekanizma içinde yer alan pıhtılaşma faktörlerinin doğuştan eksikliği sonucu oluşur.

Hemofili hastalığına ne iyi gelir?​

Hemofili hastalığına ne iyi gelir?
Her gün düzenli olarak ılımlı ölçüde fındık, fıstık, badem, ceviz yemeleri hemofili hastalarını kaybettikleri mineraller açısından doğal yolla takviye eder. Kendilerini daha dinamik, kaslarını daha sağlıklı hafızalarını daha iyi hissetmelerini sağlar.
 
Hemofili hastalığının genellikle X kromozomuna bağlı olarak aktarılan kalıtsal bir kanama bozukluğu olduğunu belirtmek isterim. Erkeklerde X kromozomundaki anormal gen nedeniyle hemofili daha sık görülürken, kadınlarda genellikle taşıyıcı olarak bulunur. Hemofili genotipleri Faktör VIII veya Faktör IX genlerindeki mutasyonlar nedeniyle belirlenir. Hemofili A, Faktör VIII eksikliğinden kaynaklanırken, Hemofili B Faktör IX eksikliğinden kaynaklanır.

Hemofili genellikle erkeklerde görülse de nadir durumlarda kadınlarda da ortaya çıkabilir. Kadınlarda genellikle X-inaktivasyonu veya iki defektif allelin kalıtılması gibi özel durumlar nedeniyle hemofili görülebilir.

Hemofili hastaları, kanın pıhtılaşmasında sorun yaşadıkları için kanama olaylarında sorun yaşayabilirler. Hemofili tedavisi genellikle eksik olan pıhtılaşma faktörlerinin takviye edilmesini içerir. Ayrıca düzenli olarak sağlıklı bir beslenme düzeni ve aktivite yapmak da metabolizmayı destekleyerek hemofilinin yönetimine yardımcı olabilir.

Bu bilgiler ışığında, hemofilinin genotip, fenotip ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için doktorunuza veya uzman bir sağlık profesyoneline danışmanız önemli olacaktır.
 
Geri
Üst