AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi faturalarda stopaj uygulanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.902
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi faturalarda stopaj uygulanır?​

Fatura ve Serbest Meslek Makbuzu kesiminde KDV hesabı zorunludur. Müşteri muhtasar beyanname ile sizin adınıza stopaj öder. Faturada stopaj olmaz ancak Serbest meslek Makbuzu kesilirken stopaj hesabı yapılır. Fatura kesiminde stopaj bulunmadığından gelirinizden herhangi bir tutar da düşülmez.

Stopaj neye göre hesaplanır?​

Stopaj kesintisinin brüt ücret üzerinden hesaplandığını da belirtelim. 2000 TL bedelindeki brüt kira fiyatının ‘si olarak hesaplanan 400 TL, kiracı tarafından stopaj kesintisi olarak vergi idaresine, geriye kalan 1600 TL’lik bedel ise net kira bedeli olarak mülk sahibine ödeniyor.

Serbest meslek makbuzu stopaj kim öder?​

Serbest meslek makbuzu stopaj kim öder?
SMM’de hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV vardır. Stopaj brüt tutar üzerinden %20 ve KDV %18’dir. Stopajı müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine öder (muhtasar beyanname ile). KDV’yi de vergi dairesine siz ödersiniz.

Hakedişlerde stopaj kesintisi nasıl hesaplanır?​

4 Şubat 2021 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 3491 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, 1 Mart 2021 tarihinden itibaren yapılan ödemelere uygulanmak üzere, yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri yapanlara, bu işlerle ilgili olarak yapılan hakediş ödemelerinde uygulanan stopaj oranı %5’e yükseltilmiştir.

Kimler Stopajlı fatura keser?​

Herhangi bir kişiye serbest meslek hizmeti yaptırdığınızda, yaptığınız ödemenin içerisinden Stopaj Vergisi kesilir ve kesilen kısımdan kalan kısmı siz karşı tarafa ödersiniz. Stopaj Vergisi olarak yaptığınız kesintiyi de muhtasar beyannamede devlete ödersiniz.

Serbest meslek makbuzu stopaj kimlere kesilir?​

Serbest meslek makbuzu stopaj kimlere kesilir?
Bu makbuzu faturadan ayıran en önemi özellik stopajının olmasıdır. Son vergi düzenlemeler ile serbest meslek makbuzları için uygulanan stopaj oranı %20 olmuştur. Stopajsız da SMM kesilir. Ancak müşteriniz vergi mükellefi değilse, stopajsız olarak sadece KDV’li şekilde serbest meslek makbuzu kesilir.
Mal sahibi stopaj öder mi?​
Mal Sahibi Kira Stopajı Öder mi? Mal sahibi kira stopajı ödemez. Ancak kiracı ile yaptığı sözleşmedeki bürüt kira bedeli üzerinden her ay %20 oranında stopaj kesintisi olacağını bilmelidir. Gayrimenkul sahibi stopaj ödemekle sorumlu değildir.
Serbest meslek makbuzunda kimlere stopaj kesilir?​

Stopajlı serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?​

Stopajlı serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için önce Vergi Dairesi’nden serbest meslek mükellefiyeti açtırılır, ardından anlaşmalı matbaalardan serbest meslek makbuzu temin edilir. Hizmetlerinizi sunduktan sonra serbest meslek makbuzunuzu doldurup müşterinize verebilir, karşılığında da hizmet bedelini tahsil edebilirsiniz.

Yıllara sari inşaat işlerinde stopaj kesintisi nasıl hesaplanır?​

Yıllara sari inşaat işlerinde, birden fazla işin birlikte yapılması durumunda, bu işlerin giderlerinden müşterek gider ve amortismanlar ayrılarak nispetleri oranında pay verilerek dağıtılır. Yıllara sari inşaat işleri yapanlara ödenen hakediş bedellerinden %3 stopaj kesintisi yapılır.
 
Faturalarda stopaj uygulanması, genellikle serbest meslek makbuzu kesiminde ve hakedişlerde karşımıza çıkar. Fatura kesiminde stopaj bulunmamasına rağmen, serbest meslek makbuzu kesilirken stopaj hesabı yapılır. Stopaj, brüt ücret üzerinden hesaplanır ve genellikle gelirin belirli bir yüzdesi şeklinde kesinti olarak alınır.

Serbest meslek makbuzunda stopaj ödemesi genellikle müşteri tarafından yapılır. Stopaj ve KDV gibi vergiler bu belgede yer alır. Stopaj brüt tutarın %20'si şeklinde hesaplanırken, KDV genellikle %18 olarak uygulanır. Müşteri, sizin adınıza vergi dairesine stopaj öderken, KDV'yi sizin ödemeniz gerekir.

Hakedişlerde ise stopaj kesintisi genellikle inşaat ve onarım işleri yapanlara yönelik olarak uygulanır. Yapılan ödemelere %5 stopaj uygulanması gibi belirli oranlar olabilir. Ayrıca, yıllara sari inşaat işlerinde hakediş bedellerinden %3 stopaj kesintisi yapılabilir.

Stopajlı fatura kesme durumunda ise bir kişiye serbest meslek hizmeti sağladığınızda, ödemenizden stopaj vergisi kesilir ve bu kesintiyi muhtasar beyannamede devlete ödemeniz gerekir.

Son olarak, serbest meslek makbuzunda stopaj genellikle vergi mükellefi olmayan müşterilere kesilmez. Ancak vergi mükellefi müşterilere %20 oranında stopaj uygulanır. Dolayısıyla, stopajlı serbest meslek makbuzları Vergi Dairesi'nden mükellefiyet alındıktan sonra kesilebilir ve müşteriye verilebilir.
 
Geri
Üst