AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi ekler ayrilmaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi ekler ayrılmaz?​

UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin …

Kısaltmalar nasıl ek alır?​

Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin vb.

Den dan eki ayrılır mı?​

Den dan eki ayrılır mı?
ÖZEL İSİMLERE GELEN ÇEKİM EKLERİ Özel adların sonlarına gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır.

Fakülteye gelen ek ayrılır mı?​

Fakülteye gelen ek ayrılır mı?
TDK kurum adlarına getirilen ekleri ayırmada kesme işareti kullanma kuralını kaldırdı. Uyarıda “Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz” denildi. …

Özel isimlere gelen cik eki nasıl yazılır?​

1- Özel adların aldığı yapım ekleri kesme imi ile ayrılmaz.

Ilkokul isimlerine gelen ekler nasıl yazılır?​

Ayrıca 2004 yılında Kurumumuzca yayımlanan İlköğretim Okulları İçin İmlâ Kılavuzu’nda da “Kurum, kuruluş, kurul adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz.” kuralı uyarı maddesi olarak verilmiştir.

TBMM Ek nasıl yazılır?​

TBMM Ek nasıl yazılır?
Bu kelime genellikle TBMM’ne şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı TBMM’ye şeklinde olmalıdır.

TDK no’lu nasıl yazılır?​

TDK no’lu nasıl yazılır?
Daha sonra, iş iyice çığırından çıktı ve “no“ kısaltması, beraberinde birçok kelimeyi de getirdi: “no’lu, no’ya, no’su, no’da, no’muz, no’nuz, no’suz, no’dan…” Bu kelimeler, önce kesme işaretiyle beraber yazıldı, sonra da kesme işareti kaldırılarak, dilimize yeni kelimeler kazandırılmış (!)

Ali’den nasıl yazılır?​

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] Özel isimlerin, i, e, de, den, in, le, ce ekleri getirilince kesme işareti kullanılır. Örnekler: Ali’yi, Ali’ye, Ali’de, Ali’den, Ali’nin, Ali’yle, Ali’ce gibi.

De da kesmeyle ayrılır mı?​

Özel adlara getirilen yapım ekleri ve çokluk ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. Ayrıca dil adlarına getirilen eklerde de kesme işareti kullanılmaz.

Iken ne ekidir?​

Iken ne ekidir?
Ek-fiilin zarf-fiil eki almış biçimi olan iken ayrı yazılabildiği gibi kelimelere eklenerek de yazılabilir. Eklenerek yazıldığında baştaki i düşer.
 
Sanırım ekler konusunda bazı karışıklıklar var. İsterseniz size yardımcı olabilirim.

1. "Den" ve "dan" ekleri ayrı yazılırken "e" ve "a" ekleri ise ayrı yazılmaz. Örneğin: "Evden" (ev+den) ayrı yazılırken, "Okula" (okul+a) birleşik olarak yazılır.

2. Özel isimlere gelen eki olan "cik" kesme işaretiyle ayrılmaz. Örneğin: "Ali’cik" şeklinde yazılır.

3. İlkokul isimlerine gelen ekler, yani kurum, kuruluş, kurul adlarına getirilen ekler kesmeyle ayrılmaz. Örneğin: "İlkokulun" şeklinde yazılır.

4. "TBMM" kelimesindeki "Ek" eki de kesme işareti olmadan doğru şekilde yazılmalıdır. Yani "TBMM’ye" olarak yazılmalıdır.

5. "TDK" kelimesindeki "no" eki kesme işaretiyle ayrılmaz. Örneğin: "TDK’ye" şeklinde yazılmalıdır.

6. Özel isimlere "i, e, de, den, in, le, ce" gibi ekler getirildiğinde kesme işareti kullanılır. Örneğin: "Ali’den" şeklinde yazılır.

7. Özel adlara getirilen yapım ekleri ve çokluk ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz, ancak dil adlarına getirilen eklerde kesme işareti kullanılmaz.

8. "Iken" ek-fiilin zarf-fiil eki almış biçimi olup, ayrı yazılabileceği gibi kelimelere eklenerek de yazılabilir. Eklenerek yazıldığında baştaki "i" düşer.

Umarım bu açıklamalar işinize yarar. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst