AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi durumlarda normal dogum olmaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.785
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi durumlarda normal doğum olmaz?​

Bebeğin düz gelmemesi, anne karnında bebeğin yan duruşu, plasentanın önde olması, plasenta ayrımının erken olması, bebeğin kordonunun başından önde olması, bebeğe giden suyun azalması, üçüz gebelikler, ikiz gebeliklerde ilk bebeğin anne karnında ters durması, anenin kemik yapısının bebeğin geçebileceğinden dar olması.

Normal doğumda vajina bölgesi uyuşturuluyor mu?​

Epizyotomi kararı verildiyse, öncelikle lokal anestezik ile o bölge uyuşturulur. Epidural anestezi ile doğum gerçekleştiyse, uyuşturmaya gerek olmaz. Bebek doğduktan sonra da, dikilir. Kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için alınması gerekmez.

Kilo olmak normal doğuma engel mi?​

Kilo olmak normal doğuma engel mi?
Obezite hastalığına sahip kadınlarda doğumun normal yapılma ihtimali çok azdır ve genellikle sezeryan ile doğum gerçekleşir. Obezite hastası anne adaylarında gebelik esnasında yüksek tansiyon ve preeklampsi görülme riski daha fazladır.

Normal doğumda kesi olur mu?​

Normal doğumda kesi olur mu?
Bu işleme tıp literatüründe epizyotomi denilmektedir. Ancak her normal doğumda bu kesi işlemine gerek duyulmayabilir. Uzmanlar gerekli gördüğü takdirde vajina girişini kesmektedirler. Doğum hızlı bir şekilde gerçekleşirse bu kesim işlemi yapılır ve anne adayına dikiş atılır.

Normal doğumda kesi şart mı?​

İlk doğumunu gerçekleştirecek bir anne adayıysanız ve bu konuda doktorunuzla konuşmadıysanız, siz de ülkemizdeki doğum için vajinası rutin olarak kesilecek %90’lık kadın grubuna dahil olabilirsiniz. Normal doğum için kesi, tıbbi terimiyle epizyotomi yapılması doktorlarımızın rutin bir uygulamasıdır.

Ameliyatı olan kadın normal doğum yapabilir mi?​

Daha önce sezaryen dışında rahim ile ilgili ameliyat (myomektomi gibi) geçirmemiş olanlar. Normal doğuma engel teşkil edecek herhangi bir hastalığı olmayanlar.

Normal doğum yapmak için anne kaç kilo olmalı?​

Normal doğum yapmak için anne kaç kilo olmalı?
“7 KİLODAN FAZLA ALMAMALARI SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMLİ” Dr. Zahide Küçük, vücut kitle indeksi 18,5- 24,9 arasında olan normal kiloya sahip bir kişinin 10-12 kilo almasının ideal olduğunu belirterek, “Eğer anne adayının ağırlığı bundan daha aşağıysa, hamilelik boyunca 13-18 kilo arasında almak gerekmektedir.
 
Öncelikle, normal doğumun gerçekleşebilmesi için bazı durumların uygun olması gerekmektedir. Bebeğin düz gelmemesi, yan duruşu, plasentanın önde olması, plasenta ayrımının erken olması, kordonun başından önde olması, suyun azalması gibi durumlar normal doğumu engelleyebilir. Ayrıca üçüz gebelikler, ikiz gebeliğinde ilk bebeğin ters durması, ve anenin dar kemik yapısına sahip olması da normal doğumu zorlaştırabilir.

Normal doğumda vajina bölgesi uyuşturulup uyuşturulmadığı konusunda; epizyotomi kararı verildiyse lokal anestezik ile bölge uyuşturulur. Epidural anestezi ile doğum gerçekleştiyse, ekstra uyuşturmaya gerek olmayabilir. Bebek doğduktan sonra ise dikilir ve kullanılan dikişler kendiliğinden erir.

Obezite hastalığı, normal doğumun gerçekleşmesini zorlaştırabilir. Obeziteye sahip kadınlarda genellikle sezaryen doğum tercih edilir. Gebelik sırasında yüksek tansiyon ve preeklampsi görülme riski de obezite hastalarında daha yüksektir.

Normal doğumda kesi olup olmayacağı durumuna gelince; epizyotomi denilen bu kesim işlemine her doğumda gerek duyulmayabilir. Ancak doğumun hızlı gerçekleşmesi durumunda uzmanlar vajina girişini keserek (epizyotomi) yapabilirler ve ardından dikiş atabilirler.

Özellikle ilk doğumunda normal doğum yapacak kadınlar genellikle rutin olarak epizyotomi uygulamasına maruz kalabilirler. Bu durum ülkemizde yaygın bir uygulamadır.

Daha önce rahimle ilgili herhangi bir ameliyat geçirmemiş olan ve normal doğuma engel teşkil edecek başka bir sağlık sorunu olmayan kadınlar, normal doğum yapabilirler. Ancak daha önce sezaryen dışında başka rahim ameliyatı geçirmiş kadınların durumu, doktorları tarafından değerlendirilmelidir.

Normal doğum yapacak bir anne adayının ideal kilosu, vücut kitle indeksine (BMI) bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle normal kiloya sahip bir kişinin hamilelik sürecinde 10-12 kilo alması ideal olarak kabul edilir. Eğer anne adayı normal kilonun altındaysa, 13-18 kilo arasında alması önerilebilir.

Ameliyat sonrası normal doğum yapılması durumuna ise, daha önce başka rahim ameliyatı geçirmemiş olan ve normal doğuma engel olacak başka bir sağlık sorunu olmayan kadınlar için normal doğum mümkün olabilir. Ancak bu durum da doktor kontrolünde değerlendirilmelidir.
 
Geri
Üst