AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi durumlarda KDV alinmaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.631
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi durumlarda KDV alınmaz?​

Mükellef başkasına bir teslim veya hizmet ifa etmeden, sadece onun adına bazı masraflar yapıyorsa, bu masraflardan KDV’ye tabi olmayanların aktarılmasında KDV uygulanmaz. Ancak bu masraflar, yapılan bir teslim ve hizmetle ilgili ise KDV Kanununun 24. maddesi gereğince işlem bedeline dahil edilip vergilendirilir.

Konaklama 1 KDV Ne zamana kadar?​

Konaklama Hizmetlerindeki İndirimli KDV Uygulamasının Süresi 30.09.2021 Tarihine Kadar Uzatılmıştır – Vergiport.

KDV hangi vergi türüne girer?​

KDV hangi vergi türüne girer?
Katma Değer Vergisi harcamalardan alınan en yaygın vergi çeşididir. Bir ürün, mal ya da hizmetin kaynağından tüketiciye ulaşmasına kadar olan süreç katma değer vergisine girer. Türkiye’de yapılan ticari, zirai, serbest meslek faaliyeti dahilindeki her türlü ürün ve hizmet ithalatı KDV’nin konusunu oluşturur.

Kaç çeşit KDV oranı vardır?​

Kaç çeşit KDV oranı vardır?
Türkiye’de alınan KDV oranları %1, %8 ve olmak üzere 3 çeşittir. Lüks olmayan barınma ihtiyaçları ve temel tüketimürünlerinden %1 oranında KDV alınırken; süt, peynir, yumurta gibi unlu olmayantüketim ürünlerinden %8 oranında Katma Değer Vergisi alınır.

Konaklama KDV indirimi ne zaman bitiyor?​

Koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen konaklama, yeme-içme, ulaşım, iş yeri kiralama ve diğer hizmetlerde uygulanan KDV indirimlerinin süresi eylül sonuna kadar uzatılmıştı. Buna göre Hazine’nin desteklediği KDV indirimi, 30 Eylül 2021 Perşembe günü yani bugün sona erecek.

Konaklama KDV oranı uzatıldı mı?​

Diğer taraftan, 22 Haziran 2021 tarihli ve 4105 sayılı Karar ile 2007/13033 Sayılı Kararın geçici 9’uncu maddesindeki konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetleri için %1 KDV oranı uygulanmasına 31/7/2021 tarihine kadar devam edilmesi sağlanmıştı.

KDV Ekleme Nasıl Yapılır?​

KDV Ekleme Nasıl Yapılır?
Katma Değer Vergisi hesaplanırken son derece basit bir formül kullanılır; Mal ya da hizmet bedeli x KDV oranı. Örneğin bir mal ya da hizmetin bedeli 100 TL olduğunu düşünelim, Katma Değer Vergisi oranının da %8 olduğunu farz edelim. 100x%18 = 8 .
 
KDV (Katma Değer Vergisi), ticari faaliyetler sonucunda yapılan harcamalardan alınan en yaygın vergi türlerinden biridir. Ancak belirli durumlarda KDV'nin alınmadığı veya indirimli uygulandığı durumlar olabilir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, KDV Kanunu'nun 24. maddesi gereği, bir başkasına hizmet ya da mal teslim etmeksizin sadece o kişi adına masraf yapılan durumlarda, bu masraflardan KDV alınmamaktadır. Ancak, bu masraflar bir hizmet ya da mal teslimi ile ilgili ise, KDV işlem bedeline dahil edilip vergilendirilir.

Ayrıca, Türkiye'de KDV oranları %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 çeşittir. %1 oranı genellikle lüks olmayan barınma ihtiyaçları ve temel tüketim ürünlerinde uygulanırken, %8 oranı ise süt, peynir, yumurta gibi unlu olmayan tüketim ürünlerinde kullanılmaktadır.

Geçici olarak alınan tedbirler doğrultusunda konaklama hizmetlerinde uygulanan KDV indirimlerinin süresi bazen uzatılabilmektedir. Örneğin, son zamanlarda yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle konaklama, yeme-içme, ulaşım, iş yeri kiralama hizmetleri gibi alanlarda uygulanan KDV indirimlerinin süresi 30 Eylül 2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

Son olarak, KDV hesaplarken kullanılacak formül oldukça basittir; Mal ya da hizmet bedeli x KDV oranı. Örneğin, eğer bir mal ya da hizmetin bedeli 100 TL ise ve KDV oranı %8 ise, KDV tutarı bu bedelin %8'i kadar olacaktır, yani 8 TL. Bu şekilde KDV eklenmiş fiyatı hesaplayabilirsiniz.
 
Geri
Üst