AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi durumlarda izolasyon?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi durumlarda izolasyon?​

Eğer hastalık belirtileri ortaya çıkmamışsa veya hastalık hafif seyrediyorsa, hastaların evde izolasyona alınmaları mümkündür (ev izolasyonu). Hastalığın ağır seyretmesi durumunda izolasyon hastanede gerçekleşir. Ancak hastanın başkalarına hastalık bulaştıramayacağının kesinleştiği durumlarda izolasyon bitirilebilir.

Hastane enfeksiyonlarından korunma yolları nelerdir?​

El hijyeni ve eldiven kullanımı El hijyeni; el yıkama, antiseptikle el yıkama, alkollü el antiseptiği ile ovalama veya cerrahi el antisepsisini ifade etmek için kullanılan genel bir terim olup hastane enfeksiyonlarını önlemede tek başına en etkili ve en önemli yöntemdir.

Karantinaya kimler girer?​

Karantinaya kimler girer?
Temaslı kişiler son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş ya da hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmaz. Semptom takibi yaparak maske kullanımı ile günlük yaşamına devam eder. Aşısız ya da hatırlatma dozu aşısı üzerinden 3 ay geçmiş temaslı kişiler 7 gün karantinaya alınır.

Karantina süresi ne zaman biter?​

Hatırlatma dozu yapılmamış veya son 3 ay içerisinde hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişiler Karantina süresi 7 gün önerilmektedir. Karantina süresince semptom gelişmemesi halinde 7. günde test vermeden karantina sonlandırılır.

Hastane mikrobundan nasıl korunulur?​

Kişi hastalığı sebepli hastanede yattığı dönemde mutlaka ellerini sık sık yıkamalı, vücut temizliğine büyük önem göstermelidir. Ayrıca odanın temizliği, odaya giren hastaların el temizliği ve kullanılan tıbbi cihazların temizliği büyük önem taşımaktadır.

Hastane enfeksiyonları kaça ayrılır?​

Hastane enfeksiyonları kaça ayrılır?
Genel olarak hastaneye yatıştan 48 –72 saat sonra ortaya çıkan enfeksiyonlar, hastane enfeksiyonu olarak kabul edilir. Hastane enfeksiyonları ekzojen (çapraz) enfeksiyonlar ve endojen (self, oto) enfeksiyonlar olarak ikiye ayrılır.

Izolasyon nedir nerelerde kullanılır?​

Binaların ömrünü uzatmak, içeriden daha konforlu olmasını ve dış etkenlere karşı binanın korunması için yapılan tüm önem arz eden işlemlere izolasyon adı verilir. İzolasyon yapılmış olan binalar yağmur, kar, sıcak veya soğuk gibi havalarda bu etkenlere karşı binayı korumaktadır.
 
Evde izolasyona alınabilecek durumlar genellikle hastalık belirtilerinin hafif seyretmesi veya hiç ortaya çıkmaması durumunda geçerlidir. Hastalar, evde dinlenerek ve tedavilerini evde uygulayarak diğer insanlara hastalığı bulaştırmadan iyileşebilirler. Eğer hastalık belirtileri ciddi ise veya hastanın durumu acil müdahale gerektiriyorsa izolasyon hastane koşullarında gerçekleşir.

Hastane enfeksiyonlarından korunmanın en etkili yollarından biri el hijyenine dikkat etmektir. Ellerin düzenli olarak yıkanması, antiseptik ürünler kullanılması ve eldiven kullanımı enfeksiyon riskini azaltabilir. Ayrıca hastane ortamında odaların sık sık temizlenmesi, tıbbi cihazların steril edilmesi ve hasta ziyaretçilerinin el temizliğine dikkat etmesi de enfeksiyon riskini azaltabilir.

Karantinaya, hastalıkla teması olan ama hastalığı geçirmiş veya aşısını olmuş kişiler genellikle girmemektedir. Ancak aşısız veya aşı almış olmasına rağmen belirli kriterleri karşılamayan kişiler 7 gün süreyle karantinaya alınabilir. Karantina süresi genellikle semptomların gelişmemesi ve belirli bir sürenin geçmesiyle sonlandırılır.

Hastanede yatan kişilerin hastane mikroplarından korunmaları için kişisel hijyenlerine dikkat etmeleri önemlidir. Elleri sık sık yıkamak, odanın temizliğine özen göstermek ve tıbbi cihazların steril edilmesine yardımcı olmak hastane enfeksiyonlarını önlemede önemli adımlardır.

İzolasyon, bir binanın dış etkenlere karşı korunması amacıyla yapılan işlemlerin tümüne verilen addır. Binaların iç kısımlarının dış etkenlerden (yağmur, kar, sıcaklık değişiklikleri) korunmasını sağlayarak binaların ömrünü uzatır ve iç mekan konforunu arttırır. Izolasyon, binaların enerji verimliliğini arttırarak çevre dostu bir düzen sağlar.
 
Geri
Üst