AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi durumlarda CPR uygulanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi durumlarda CPR uygulanır?​

CPR, en basit şekilde hastanın ağzından hava üflenmesi (suni solunum) ve kalbinin bulunduğu bölgeye el ile baskı uygulanması yöntemi (kalp masajı) olarak açıklanabilir. Kişinin ağzından hava üflenmesiyle akciğerlerine hava gitmesi sağlanır. Göğüs kafesine baskı uygulanmasıyla da kalbin vücuda kan pompalaması sağlanır.

Etkili CPR nasıl yapılır?​

Hasta kendiliğinden nefes alıp verene veya sağlık ekipleri gelene kadar 2 nefes ve 30 kalp mesajı şeklinde CPR uygulamaya devam edilir. 2 nefes ve 30 kalp mesajı turuna “1 siklus” adı verilir. Her 5 siklus tamamlandığında hastadaki yaşamsal bulgular kontrol edilmelidir.

Solunum ve nabız yoksa ne yapılır?​

Solunum ve nabız yoksa ne yapılır?
Yapay solunum sırasında şah damarından5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır….Bunun için ;
- Bir el alına yerleştirilir,
- Diğer elin iki parmağı çeneye yerleştirilir,
- Baş geriye doğru itilir.
- Böylece dil yerinden oynatılarak hava yolu açıklığı sağlanmış olur.

Temel yaşam desteği hangi durumda yapılır?​

Temel yaşam desteği hangi durumda yapılır?
Temel Yaşam Desteği nedir? Yaşam kurtarmak amacı ile hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra, solunumu ve/veya kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir.

Yetişkinlerde suni solunum ve kalp masajı hangi durumlarda yapılır?​

Bir kişinin kalbinin durması veya nefes alamaması gibi acil durumlarda hiç vakit kaybedilmeden sağlık kuruluşuna haber verilirken bir yandan da uygulanacak ilk yardımda sırası ile:1. Kişinin soluk yolunun açık olduğundan emin olunur,2. Solunumu durmuşsa suni solumun yapılır,3.

Kalp kompresyonu nasıl yapılır?​

Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm’i geçmemelidir.

Temel yaşam desteğinde solunumu gelen hastaya ne yapılır?​

Temel yaşam desteğinde solunumu gelen hastaya ne yapılır?
Hasta akciğerine 400-600 ml ( hasta / yaralının kapasitesine göre ) hava gidecek şekilde ağızdan iki kez üflenir,
- Bu şekilde verilen hava hayati organları koruyacak yeterli oksijene (%16-18) sahiptir,
- Bebeklerde ve çene kilitlenmesi gibi durumlarda yetişkinlerde, yapay solunum ağızdan buruna hava verilerek yapılmalıdır,

Temel yaşam desteği ne zaman sonlanır?​

Temel yaşam desteği ne zaman sonlanır?
18- İlkyardımcı yalnız ise; 30;2 göğüs basısının 5 tur tekrarından sonra 112’yi kendisi arar, 19- Temel yaşam desteğine çocuğun yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.

Bilinci kapalı ve solunumu olmayan hastaya ne yapılır?​

Hastanın bilinci kapanırsa, sert zemin üzerine yatırılır, Şah damarından nabız ve solunum değerlendirilir, Tıbbi yardım istenir (112), Temel yaşam desteği uygulanır.
 
CPR, yani kardiopulmoner canlandırma, acil durumlarda kalbinin durması veya solunumunun kesilmesi gibi durumlarda uygulanan yaşam kurtarıcı bir müdahaledir. Eğer bir kişinin solunum ve nabzı yoksa, hemen CPR'ye başlanması hayati önem taşır. CPR, suni solunum ve kalp masajını içerir.

Etkili bir CPR nasıl yapılır sorusuna yanıt vermek gerekirse, hasta kendiliğinden nefes almıyorsa veya solunumu zorlanıyorsa, öncelikle 112 acil servise haber verilmelidir. Daha sonra 2 nefes ve 30 kalp masajından oluşan bir döngü devamlı olarak tekrarlanmalıdır. Her 5 döngü tamamlandığında hastanın yaşamsal bulguları kontrol edilmelidir.

Yetişkinlerde suni solunum ve kalp masajının hangi durumlarda uygulanması gerektiği konusunda; kalbin durması, nefes alamama, bayılma gibi acil durumlarda hemen CPR uygulanmalıdır. Bu durumlarda vakit kaybetmeden temel yaşam desteği sağlanmalı ve acil servise haber verilmelidir.

Temel yaşam desteğinde solunumun geri gelmesi durumunda, hastaya ağızdan 2 kez nefes verilirken önemli noktalara dikkat edilmelidir. Suni solunum sırasında hava yolunun açık olduğundan emin olunmalı ve yeterli oksijenin akciğerlere gittiğinden emin olunmalıdır.

Son olarak, eğer hastanın bilinci kapalı ve solunumu yoksa, acil tıbbi yardım (112) hemen aranmalı ve temel yaşam desteği uygulanmalıdır. Bu durumlarda doğru müdahalelerin hızlı bir şekilde yapılması hayati önem taşır.
 
Geri
Üst