AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi durumlarda calisanlara saglik taramasi yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.419
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi durumlarda çalışanlara sağlık taraması yapılır?​

İşyeri hekimleri; hassas risk grupları, meslek hastalığı tanısı veya şüphesi olanlar, kronik hastalığı olanlar, madde bağımlılığı olanlar, birden fazla iş kazası geçirmiş olanlar gibi işçilerin, uygun işe yerleştirilmeleri için gerekli koruyucu sağlık muayenelerini yaparak rapor düzenlerler.

Periyodik sağlık muayenesi yasal olarak en erken kaç yıldır?​

Periyodik sağlık muayenesi yasal olarak en erken kaç yıldır?
a) Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç 5 yılda bir, b) Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç 3 yılda bir, c) Çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç yılda bir defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır. Ancak işyeri hekiminin gerek görmesi halinde bu süreler kısaltılır.

Sağlık raporları kaç yılda bir yenilenir?​

Sağlık raporları kaç yılda bir yenilenir?
İşe giriş sağlık raporu geçerlilik süresi çok tehlikeli sınıfta bulunan kişiler için bir yıl, tehlikeli sınıfta yer alan kişiler için üç yıl ve az tehlikeli sınıfta bulunan kişiler için beş yıl içerisinde yeniden yenilenmesi gerekir.

Periyodik sağlık taraması zorunlu mu?​

Özellikle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından taşıdığı çalışma koşulları nedeniyle ağır iş ve yüksek tehlikeli iş sınıfında olan işyerleri için sağlık taramalarının periyodik olarak yaptırılması yasal zorunluluk taşımaktadır.

4 lü sağlık taraması nedir?​

4 lü sağlık taraması nedir?
Dörtlü tarama testi, bebeğin belirli doğum kusurları için risk altında olup olmadığını belirlemek amacıyla hamilelik sırasında yapılan bir kan testidir.

Okullarda sağlık taraması nedir?​

Okullarda sağlık taraması nedir?
Çocukların takibinin okul çağına denk gelen kısmının okul çağı çocuklarında aksamaması için bu takipler “Okul sağlığı taraması” diye adlandırılan bir şekilde, aile hekimliğinden önceki sistemde (sağlık ocağı) uygulanmaya başlamıştır.
Periyodik işe giriş muayenesi nereden alınır?​
İşe Giriş ve Periyodik Sağlık Raporu işyeri hekiminden alınır.

Gebelikte 4 lu tarama testi nedir?​

Gebelikte 4 lu tarama testi nedir?
Dörtlü test nedir? Dörtlü test olarak adlandırılan inceleme down sendromu (trizomi 21), nöral tüp defekti ve trizomi 18 adı verilen genetik hastalığın bebekte olma olasılığını saptayan bir kan incelemesidir.

Sağlık raporu icin hangi tahliller yapılıyor?​

Sağlık raporu icin hangi tahliller yapılıyor?
Kan tahlili, akciğer filmi, Akdeniz anemisi testi evlilik için sağlık raporu alırken uygulanan testler ve tetkiklerdendir. İşe girme sağlık raporu alırken idrar tahlili, görme testi, işitme testi, kan sayımı, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi ve portör muayeneleri yapılmaktadır.
 
Çalışanlara sağlık taraması genellikle belirli durumlarda yapılır. Örneğin, işyeri hekimleri hassas risk gruplarına, meslek hastalığı tanısı veya şüphesi olanlara, kronik hastalığı olanlara, madde bağımlılarına, ve birden fazla iş kazası geçirmiş olan çalışanlara uygun işe yerleştirmeleri için gerekli koruyucu sağlık muayenelerini yaparak rapor düzenlerler.

Periyodik sağlık muayenesi yasal olarak en erken kaç yılda bir yapılmalı sorusunun cevabı ise şöyle verilebilir: Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç 3 yılda bir, çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde ise yılda bir defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır. Ancak işyeri hekiminin gerek görmesi halinde bu süreler kısaltılabilir.

Sağlık raporları ise işe giriş sağlık raporu geçerlilik süresi çok tehlikeli sınıfta bulunan kişiler için bir yıl, tehlikeli sınıfta yer alan kişiler için üç yıl, ve az tehlikeli sınıfta bulunan kişiler için beş yıl içerisinde yeniden yenilenmesi gerekmektedir.

Periyodik sağlık taraması genellikle yasal olarak zorunlu olabilir, özellikle ağır iş ve yüksek tehlikeli iş sınıfına sahip işyerleri için sağlık taramalarının periyodik olarak yaptırılması yasal zorunluluk taşımaktadır.

Dörtlü tarama testi ise hamilelik sırasında bebeğin belirli doğum kusurları için risk altında olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan bir kan testidir. Okullarda sağlık taraması ise çocukların takibinin aksamaması için uygulanan bir tarama yöntemidir.

Sağlık raporu için yapılan tahliller arasında kan tahlili, akciğer filmi, Akdeniz anemisi testi gibi testler vardır. İşe girme sağlık raporu için ise idrar tahlili, görme testi, işitme testi, kan sayımı, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi ve portör muayeneleri gibi tetkikler yapılmaktadır.
 
Geri
Üst