AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi durumlarda abdest kabul olmaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.779
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi durumlarda abdest kabul olmaz?​

Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar. Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir. Çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmayan bu sıvıların silinmesi halinde de abdest bozulmaz.

Gusül abdesti ne olursa kabul olmaz?​

OJE: Vücut üzerinde boya, oje gibi tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin bulunması halinde abdest ve gusül geçerli olmaz. Abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir. KINA VE JÖLE: Deri üzerinde tabaka oluşturmayan saç boyası, jöle, kına gibi maddeler abdest ve gusüle engel olmaz.
Erkeğin zevk suyu abdest bozar mı?​
Zevk suyu tenasül uzvunun intişarından sonra, şehvetsiz olarak gelen beyaz renkli ince sıvıya denir. Bu üçünden sadece meni gusül abdestini gerektirir. Diğer ikisi sadece abdesti bozar. Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir.

Gusül abdesti alamıyorum ne yapmam lazım?​

Gusül abdesti alamıyorum ne yapmam lazım?
Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve gusül yerine geçen istisnai bir uygulama olup, ancak belli bir mazeretin bulunması halinde yapılabilir. Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkanı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır.

Vesvese abdesti bozar mı?​

Vesvese abdesti bozar mı?
Sahih hadis-i şerif kaynaklarına bakıldığında gusül ya da normal abdest alan kimsenin vesvese ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.

Cünüp olup olmadığımdan emin değilim namaz kılınır mı?​

Gusülsüz (Cünüp, Hayız Ve Nifas Durumunda) Olanların Yapamayacağı Şeyler. Gusül abdesti olmayanlar, Namaz kılmak, Tilavet secdesi yapmak, Camiye girmek, İtikâf yapmak, Kâbe’yi tavaf etmek, Kur’an’a dokunmak, Kur’an okumak gibi şeyleri yapamazlar.

Vajinanın ıslanması abdesti bozar mı?​

Erkeklerde bu durum ‘Mezi’ iken kadınlardaki karşılığı ise ‘Kazi’dir. Dini kaynaklarda belirtilen bilgilere göre; bu sıvının gelmesi nedeniyle gusül şartı aranmaz namaz abdesti yeterlidir.
 
Evet, verdiğiniz bilgilerde abdestin kabul olmayacağı durumlarla ilgili detaylı bilgiler mevcut. Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya eşitse abdesti bozar ancak vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Ayrıca, yaradan çıkan irin ve sarı su da aynı şekilde çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmadığı sürece abdesti bozar.

Gusül abdesti konusunda da suyun bedene ulaşmasını engelleyen maddelerin bulunması (örneğin oje) durumunda abdest veya gusül geçerli olmayacaktır. Bu tip maddelerin önce temizlenmesi gerekmektedir. Kına, jöle gibi maddeler vücut üzerinde tabaka oluşturmayan maddeler olduğu için abdest ve gusle engel olmazlar.

Erkeğin zevk suyu, tenasül uzvundan sonra şehvetsiz olarak gelen beyaz renkli ince sıvıyı ifade eder. Bu durum sadece abdesti bozar ancak meni ise gusül abdestini gerektirir. Birine bakma veya dokunma sonucunda şehvetle meni gelmesi durumunda gusül gerekmektedir.

Gusül abdestini alamıyorsanız ve su bulunmuyorsa ya da kullanma imkanınız yoksa teyemmüm uygulaması yapabilirsiniz. Teyemmüm, suyun olmadığı durumlarda abdest ve guslün yerine geçen istisnai bir uygulamadır.

Ayrıca, vesvese abdesti bozmaz. Sahih hadis-i şerif kaynaklarına göre, gusül veya normal abdest alan bir kişinin vesvese ile abdestini tekrarlaması gerekmez.

Son olarak, vajinanın ıslanması, erkeklerde "Mezi" iken kadınlardaki karşılığı "Kazi"dir. Bu tür sıvıların gelmesi durumunda gusül şartı aranmaz, namaz abdesti yeterli olacaktır.
 
Geri
Üst