AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hangi durumda ticari elektronik ileti gonderebilmek icin onay sarti aranir?

Editör

Yeni Üye

Hangi durumda ticari elektronik ileti gönderebilmek için onay şartı aranır?​

MADDE 5 – (1) Hizmet sağlayıcının, mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak, işletmesini tanıtmak ya da kutlama ve temenni gibi içeriklerle tanınırlığını artırmak amacıyla alıcıların elektronik iletişim adreslerine gönderdiği ticari elektronik iletiler için kendisi tarafından önceden onay alınır.

Ticari elektronik ileti yönetim sistemi ne demek?​

İleti Yönetim Sistemi (İYS), tüm hizmet sağlayıcıların güncel ticari elektronik ileti onaylarını kaydettikleri ulusal veri tabanı sistemidir. Alıcılar (vatandaşlar) onay verebildikleri gibi, mevcut onayları için ret haklarını da İYS üzerinde kullanabilirler.

Ticari elektronik ileti onayı nasıl alınır?​

Ticari elektronik ileti onayı nasıl alınır?
Ticari Elektronik İletilerde Onay Alma
- Onayın yazılı olarak yahut başkaca her türlü elektronik iletişim aracı ile alınması mümkün.
- Onayda alıcı, ticari elektronik iletileri kabul ettiğine dair irade beyanını ortaya koymalıdır.
- Eğer fiziki ortamda yani hazırlar arasında bir onay söz konusu ise alıcının imzası aranır.

İYS onayı nasıl alınır?​

İYS onayı nasıl alınır?
İYS kısa mesaj numarası 3338, İYS kısa link veya İYS Mobil uygulaması kullanılarak İYS yoluyla onay alınabilir. İYS yoluyla alınacak onay/ret işlemleri için firma içi uygulamalarla doğrudan teknik entegrasyon sağlanabilir.

Ticari elektronik ileti onayı ne demek?​

Firmaların müşterilerine ve müşteri adaylarına ticari elektronik ileti gönderebilmeleri için, öncesinde müşterinin konu hakkında aydınlatılmış ve onayının alınmış olması gerekiyor. Bu onay da yine her türlü elektronik iletişim aracı veya ortamlar vasıtasıyla veya ıslak imza yoluyla veriliyor.

E-Ticaret Kanunu Nedir?​

E-ticaret hukuku sanal ortam üzerinden yapılan alışveriş ve hizmetlerde uyulacak kurallar bütününü temsil eden hukuk dalıdır. Bu kurallar hem kamu hem de özel hukuk kuralları ile karma yapıdadır ve diğer çoğu hukuk dallarıyla bağlantılıdır.

Aracı hizmet sağlayıcı ne demek?​

Aracı hizmet sağlayıcı ne demek?
Aracı Hizmet Sağlayıcı, Ticari Elektronik İletinin oluşturulması, gönderilmesi, alınması, depolanması ve alıcıların verilerinin muhafaza edilmesi ve işlenebilmesi için gereken yazılım, donanım, veri tabanı ve yönetim sistemini sağlar.

Ileti yönetim sistemi kimleri kapsıyor?​

Ileti yönetim sistemi kimleri kapsıyor?
Sesli arama, e-posta veya sms gibi ticari elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler İleti Yönetim Sistemi (İYS)’ne kaydolmak zorundadır. Yalnızca sistem üzerinde onayı olan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilebilmektedir.

İYS ücretli mi?​

Tüm hizmet sağlayıcılar İYS’yi Temel Hizmetler kapsamında mevzuatın zorunlu kıldığı tüm işlevler için ücretsiz olarak kullanabilirler.

Elektronik onay ne demek?​

E-Onay: Elektronik İmza başvurularının hızlandırılması için elektronik imza olmadığında ıslak imzalı evrak gönderimine gerek kalmadan e-onaylı başvuru yapabilmek için kullanılan işlemdir.

Ticari elektronik ileti gönderebilmek için onay şartı aranması, tüketiciye daha fazla kontrol ve izin verilmesini sağlayarak kişisel verilerin korunması ve spam ile mücadele amacıyla yapılmaktadır. Bu onay alınmadan ticari elektronik ileti göndermek yasaktır ve cezai yaptırımlar mevcuttur. Ticari elektronik iletilerin gönderimi için alınan onaylar, İleti Yönetim Sistemi (İYS) adlı bir ulusal veri tabanında kaydedilir ve bu veriler gerçek zamanlı olarak güncellenir.

İYS, tüm hizmet sağlayıcıların güncel ticari elektronik ileti onaylarını kaydettikleri ulusal veri tabanı sistemidir. Bu sistem sayesinde alıcılar da onay verdikleri iletileri geri çekebilme hakkına sahiptir. İYS üzerinden alınan onaylar, tüm hizmet sağlayıcılar tarafından kullanılması zorunlu olan bir sistemdir.

Ticari elektronik ileti onayı, tüketici veya müşterinin ticari iletileri kabul ettiğine dair açık iradesini belirtmesi anlamına gelir. Bu onay yazılı olarak, elektronik iletişim araçlarıyla veya ıslak imza yoluyla alınabilir. Onay alınmadan ticari elektronik ileti göndermek yasal olarak suç teşkil etmektedir.

İYS onayı ise tüketici veya müşterinin verilerinin İYS'ye kaydedilerek ticari iletileri almak veya almamak konusundaki tercihlerini yönetmesini sağlar. İYS'ye kayıt olmak ve onay vermek de birçok hizmet sağlayıcı için zorunludur. İYS'ye kısa mesaj numarası, kısa link veya mobil uygulama üzerinden onay verilebilir.

Bu düzenlemelerle tüketicilerin başta gizlilik olmak üzere kişisel verilerinin korunması, istenmeyen iletilerden korunması ve ticari iletileri yönetebilme hakkı güvence altına alınmış olmaktadır. Bu sayede hem tüketicilerin hakları korunmuş olurken, işletmeler de yasalara uygun bir şekilde ticari ileti gönderebilme imkanına sahip olurlar.

Geri