AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi donemde daha agir bir Turkce kullanilmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.264
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi dönemde daha ağır bir Türkçe kullanılmıştır?​

17. yüzyıldan itibaren Osmanlı Türkçesinde “mahallîleşme” hareketi başlar. Bu hareket Tanzimata kadar devam eder. Türkçe, yabancı kelimelerle yüklü ağır bir dil olarak varlığını “Türkiye Türkçesi”ne kadar sürdürür. Şikâyetname, Sihâm-ı Kaza, Hüsn ü Aşk gibi eserler bu dönem Türkçesinin özelliklerini taşır.

Türkçenin Tarihi Gelişimi kaç evre?​

Batı Türkçesi, XII. yüzyılın sonları ile XIII. yüzyılın başlarından günümüze kadar devam eden Eski Türkçeden sonra Türkçenin iki büyük kolundan biridir. Batı Türkçesi, tarihî gelişimi içinde üç ana döneme ayrılır. Türkçenin XIII ve XV. yüzyıllar arasındaki dönemi “Eski Anadolu Türkçesi” adını alır.

Türk Dili kaç döneme ayrılır?​

Türk Dili kaç döneme ayrılır?
Eski Anadolu Türkçesini Anadolu’daki siyasi ve sosyal gelişmelere bağlı olarak kendi içinde Selçuklu Dönemi Türkçesi, Beylikler Dönemi Türkçesi ve Osmanlı Türkçesine Geçiş Dönemi Türkçesi olmak üzere üç döneme ayırmak mümkündür.

Türkçenin tarihi gelişim evreleri kaç aşamadan oluşur?​

Dönem Dönem Türkçenin Gelişimi Genel kabule göre Türkçe yedi aşamada tamamlanmıştır.

Türk yazı dili hangi dönemde başlamıştır?​

Bugüne kadarki bilgiler ışığında, Türk dilinin tarihlendirilmiş en eski yazıtı, 7. yy’a ait Çoyren (Çoyr, 688-692) yazıtıdır. Başka bir deyişle Türk yazı dilinin ilk örnekleri 7. yy’da verilmeye başlanmış. Çoyren yazıtı, Költigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtları gibi mezar taşı olarak dikilmiştir.

Eski Turkcenin 3 evresi nedir?​

Eski Turkcenin 3 evresi nedir?
İşte 13. asırdan günümüze kadar Batı Türklerinin yazı dili ola gelmiş bulunan Batı Türkçe’si iç ve dış gelişme ve değişiklikler bakımından şu üç devreye ayrılır: Eski Anadolu Türkçesi. Osmanlıca. Türkiye Türkçesi.
Yeni Türk Dili hangi dönemleri kapsar?​
Yeni Türkçe Dönemi 20. yy’ın ilk çeyreğinde başlayıp bugünkü Türk dil ve lehçelerinin (Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Yakutça, Çuvaşça vs.) ortaya çıktığı dönemdir.
Türk dilinin en saf dönemi nedir?​
Türkçenin belgelerle takip edilen ilk dönemi 13. yüzyıla kadar olan zamanı kapsar. Türkçenin tüm dönemleri içinde ses, biçim bilgisi ve söz varlığı bakımından en saf, duru dönemidir.

Günümüz Türkiye Türkçesi ne etkisiyle ortaya çıkmıştır?​

Günümüz Türkiye Türkçesi ne etkisiyle ortaya çıkmıştır?
Türkiye Türkçesi, Türkmence, Salarca ve Azerice’nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır. Bu ön dilin Türkiye Türkçesini oluşturacak batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti ile Anadolu Beylikleri etrafında gelişerek Eski Anadolu Türkçesine evrilmiştir.

Orhun yazıtları Türk dilinin hangi döneminde?​

Yazıtlar, 1889 yılında Moğolistan’da Orhun Vadisi’nde bulunmuşlardır. Bu yazıtlar II. Göktürk Kağanlığı’na aittir. Yazılış tarihleri MS. 8. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Yazıtlardan Kül Tigin Yazıtı 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında yazılmışlardır.

Eski Türkçe dönemi kendi içinde kaça ayrılır?​

Eski Türkçe Dönemi Köktürkçe, Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini kapsar. Bu dönem kendi içinde Göktürk Türkçesi ve Uygur Türkçesi olmak üzere ikiye ayrılır.
 
Osmanlı Türkçesi, 17. yüzyıldan itibaren başlayan "mahallileşme" hareketiyle ağır bir dil olarak varlığını sürdürmüştür. Bu dönemde Türkçe, yabancı kelimelerle yüklü ve eserlere ağır bir hava katan bir dil haline gelmiştir. Şikâyetname, Sihâm-ı Kaza, Hüsn ü Aşk gibi eserler, bu dönemin Türkçesinin özelliklerini taşımaktadır.

Türk Dili, Eski Anadolu Türkçesi'ni Selçuklu Dönemi Türkçesi, Beylikler Dönemi Türkçesi ve Osmanlı Türkçesine Geçiş Dönemi Türkçesi olmak üzere üç döneme bölmek mümkündür.

Diğer yandan Türkçenin tarihsel gelişimi ise genel kabule göre yedi aşamada tamamlanmıştır. Eski Anadolu Türkçesi bu evrelerden biridir.

Türk yazı dilinin tarihi, 7. yüzyıla ait olan Çoyren yazıtıyla başlar ve Költigin, Bilge Kağan, Tonyukuk gibi yazıtlarla devam eder. Bu yazıtlar, Türk yazı dilinin gelişimine ışık tutmaktadır.

Eski Türkçe'nin üç evresi ise Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlıca ve Türkiye Türkçesi olarak sıralanabilir. Bu evreler, Batı Türkçesi'nin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır.

Yeni Türk Dilinin başlangıcı 20. yüzyılın ilk çeyreğinde olup günümüz Türk dillerini kapsamaktadır. Türkçenin en saf dönemi ise belgelerle takip edilebilen ilk dönem olan 13. yüzyıla kadar olan zaman dilimini ifade etmektedir.

Günümüz Türkiye Türkçesi'nin oluşumunda Türkmence, Salarca ve Azerice'nin etkisi olduğu varsayılmaktadır. Bu dilin temelleri ise Anadolu Selçuklu Devleti ve Anadolu Beylikleri döneminde atılmış ve Eski Anadolu Türkçesiyle evrilerek bugünkü halini almıştır.

Son olarak, Orhun yazıtları, Türk dilinin II. Göktürk Kağanlığı döneminde, MS 8. yüzyılın başlarında yazılmış önemli bilgiler içeren belgelerdir. Eski Türkçe dönemi ise Göktürk Türkçesi ve Uygur Türkçesi olmak üzere iki ana kola ayrılmıştır.
 
Geri
Üst