- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.115
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Hangi din ve bilim birbirine karşıdır?
Dinin amacı Tanrıyla bireysel karşılaşma sağlamak, bilimin amacı ise deneysel dünyanın biçimsel düzeni hakkında bir anlayış kazanmaktır. Her iki alan da kendi içinde eşit ölçüde geçerlidir. Yani burada ne çatışma, ne de uzlaşma vardır. Sadece iki alana ayırma şeklinde bir ilişki tarzı söz konusudur.Din ile bilim neden çatışmaz?
Burada din bilimden farklı bir şey olarak karşımıza çıkar fakat din, kesin olarak insanlığın refahını ve mutluluğunu hedefleyen bir yaşam tarzıdır. Bu amaçla bilimin kendisine sunduğu gerçeklerden ve kolaylıklardan faydalanır. Dolayısıyla din, bilim ile çatışmadığı gibi, bilimsel araştırmaları destekler.Yeni dini hareketlerin temel özellikleri nelerdir?
Yeni dinî hareketler; Toplumdaki yaygın din anlayışına karşı çıkarlar. Dine karşı akli yaklaşımı reddedip sezgisel bir bilinç hâlini savunurlar. Bu hareketler, karizmatik ve otoriter bir lidere sahiptir. ● Üyeler, hareketin liderine itaat etmek zorundadırlar. ● Üyeler arasında hiyerarşik bir sistem vardır.
Din ile bilim arasındaki ilişki nedir?
Din; evren ve varlıklar üzerine düşünülmesini ister. Bilim; evrenin var olan sırlarını ortaya çıkarır. Her ikisi de insanların hayatına yönelik ortak hedefler içerirler. Her ikisi de doğru bilgiye dayanır ve insanları mutluluğa ulaştırmayı amaçlar.Din ve bilim çatışması nedir?
temel olarak özel olma-sıradan olma çatışmasıdır. dine göre dünya, insan, belli bir din mensubu insan özeldir. bilim ise sıradanlığımızı söyler durur. astronomi dünyanın evrenin merkezinde olmadığını, evrim insanın diğer canlılarla akraba olduğunu, sosyoloji dinin belli bir hakim sınıfın ideolojisi olduğunu gösterir.Din bilime karşı mıdır?
Bilim ise Tanrı’nın varlığını veya yokluğunu, herhangi bir dinin inançlarını elbette deney ve gözlemle sınayamaz. İman konuları bilimin konusu değildir çünkü deney ve gözlem konusu değildir. Bilim, dünyada gözlem ve deneye tabi olmayan iman konularında hiçbir şey söylemez.
İman konuları bilimin konusu değildir çünkü deney ve gözlem konusu değildir. Bilim, dünyada gözlem ve deneye tabi olmayan iman konularında hiçbir şey söylemez. Deneye ve gözleme açık olan konularda inanç temelinde, deney yapılmadan kesin bilgi iddia edilirse, deney sonucu o iddiayı yanlış çıkarabilir.
Yeni dini hareketler nedir?
Yeni dini hareketler, 1960’lı yılların sonunda özellikle ABD’de ortaya çıkan ve geleneksel tek tanrılı (monoteist) ve çok tanrılı (politeist) dinlerden farklı bir söylem ve organizasyonel yapıyla örgütlenen hareketler bütününe din sosyolojisinde verilen üst başlık.
Bilim dini destekliyor mu?
Hangi felsefi görüşe göre din ve bilim birbirine karşıdır?
1-Çatışmacı Tutum: Dinin bilim ile ya da bilimin din ile mutlak olarak uyuşmaz olduğunu ve birbirlerini dışladıklarını öne çıkaran tutumdur. 2-Karşıt Tutum: Din ve bilimin birbirlerinden çok farklı olduklarını kendi alanları içinde geçerliğe sahip olmakla beraber her ikisini ayırmamız gerektiğine dair görüştür.Bilim insanlarının ne kadarı ateist?
Bu veriden görülebileceği üzere, bilim insanları arasında “inançlı olma” oranı %51 dolaylarındadır. Aynı araştırmanın sonuçlarına göre, bilim insanlarının %41’i kendilerini hem kutsal kitaplara, hem de yaratıcı bir güce inanmayan, yani ateist olarak; %7’si ise “kararsız” veya “diğer” olarak tanımlamıştır.