AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi davalarda sulh olunur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.589
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi davalarda sulh olunur?​

(1) Sulh, görülmekte olan bir davada, tarafların aralarındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla, mahkeme huzurunda yapmış oldukları bir sözleşmedir. (2) Sulh, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri uyuşmazlıkları konu alan davalarda yapılabilir.

Şarta bağlı sulh olur mu?​

Şarta bağlı sulh olur mu?
Sulh, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri uyuşmazlıkları konu alan davalarda yapılabilir. Dava konusunun dışında kalan hususlar da, sulhun kapsamına dâhil edilebilir. Sulh, şarta bağlı olarak da yapılabilir. Sulh, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.

Taşıma şekilleri nelerdir?​

Taşıma şekilleri nelerdir?
Uluslararası Ticarette Teslim Şekilleri
- İŞYERİNDE TESLİM / EX WORKS (EXW)
- TAŞIYICIYA MASRAFSIZ / FREE CARRIER (FCA)
- GEMİ DOĞRULTUSUNDA MASRAFSIZ / FREE ALONGSIDE SHİP ( FAS)
- GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
- MASRAFLAR VE NAVLUN / COST AND FREIGH (CFR)
- MASRAFLAR, SİGORTA VE NAVLUN / COST, INSURANCE AND FREIGHT (CIF)

Mahkeme içi sulh için hangisi söylenebilir?​

Mahkeme içi sulh ilk kez HMK’nın 313 ila 315. maddelerinde davaya son veren taraf işlemleri arasında düzenlenmiştir. HMK m. 313/1’de “Sulh, görülmekte olan bir davada, tarafların aralarındaki uyuşmazlığı kısmen ya da tamamen sona erdirmek amacıyla yapmış oldukları bir sözleşmedir.” şeklinde tanımlanmıştır.

Hukukta sulh olmak ne demek?​

Hukukta sulh olmak ne demek?
Sulh, kelime olarak barış ve uzlaşma anlamına gelir. Hukuki bir terim olarak sulh, ihtilaflı tarafların karşılıklı rıza ve fedakârlıklarıyla, aralarında bulunan hukuki ilişkiden kaynaklanan uyuşmazlık ya da tereddütlü duruma son vermek için yaptıkları sözleşmeyi ifade eder.

Şarta bağlı sulh yargılamayı sona erdirir mi?​

Şarta bağlı sulh yargılamayı sona erdirir mi?
Şarta bağlı olan sulh ile dava kendiliğinden sona erecek ve mahkeme de sulh nedeniyle, karar verilmesine yer olmadığını tespit ile yargılamayı (davayı) sona erdirecektir. Mahkemenin bu durumda vereceği karar, maddi anlamda kesin hüküm (HMK.m.303) teşkil etmez.

Rıhtımda Teslim ne demek?​

“Rıhtımda teslim” terimi, satıcının, belirlenen varış limanındaki rıhtımda (iskelede), ithalat için gerekli gümrükleme işlemleri yerine getirilmemiş olarak alıcının tasarrufuna bırakmakla malları teslim ettiğini ifade eder.

Incoterms teslim şekilleri nelerdir?​

Incoterms teslim şekilleri nelerdir?
INCOTERMS
- TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010)
- İŞYERİNDE TESLİM / EX WORKS (EXW)
- TAŞIYICIYA MASRAFSIZ / FREE CARRIER (FCA)
- TAŞIMA ÖDENMİŞ OLARAK / CARRIAGE PAID TO (CPT)
- TAŞIMA VE SİGORTA ÖDENMİŞ OLARAK / CARRIAGE AND INSURED PAID TO (CIP)
- TERMİNALDE TESLİM / DELIVERED AT TERMINAL (DAT) (YÜRÜRLÜK: 01.01.2011)

Sulh olunca ne karar verilir?​

Sulh olunca ne karar verilir?
Sulh, kesin hüküm gibi sonuç doğurur. Taraflar mahkemeden sulhe göre karar verilmesini isterlerse mahkeme sulh sözleşmesine göre karar verir, aksi halde karar verilmesine yer olmadığına karar verir. (şarta bağlı sulh sözleşmesinde, şarta bağlı hüküm kurulamayacağından karar verilmesine yer olmadığına karar verilir.)

Davadan feragat mi sulh mu?​

Davadan feragat ve davayı kabul tek taraflı usul işlemidir; bu nedenle karşı tarafın izni ve mahkemenin onayına gerek kalmaksızın hüküm ifade eder. Sulh ise bir sözleşme olup, iki taraflıdır ve yapılabilmesi için her iki tarafın iradesinin birbiri ile uyuşmasını gerektirir.

Sulh hukuk mahkemeleri hangi davalara bakar?​

Sulh hukuk mahkemeleri hangi davalara bakar?
Mülga 1086 Sayılı HMUK’dan farklı olarak bu düzenlemede miktar ayırımı yapılmaksızın tahliye, alacak, tazminat, kiracılık sıfatının tespiti gibi tüm kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözüm yeri Sulh Hukuk Mahkemesi olarak gösterilmiştir.
 
Sulh, ihtilaflı tarafların aralarındaki uyuşmazlığı çözmek amacıyla mahkeme huzurunda yaptıkları bir sözleşmedir. Ancak sulh, yalnızca tarafların serbestçe tasarruf edebilecekleri konularda geçerlidir. Örneğin, mülkiyet hakkı gibi hukuki ilişkilerden doğan uyuşmazlıklarda sulh gerçekleştirilebilir. Sulhun kapsamına, davanın konusu dışındaki meseleler de dahil edilebilir ve sulh şarta bağlı olarak da yapılabilir. Bu durumda, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman sulh yapılabilir.

Mahkeme içi sulh, Türk Medeni Kanunu'nun 313 ila 315. maddelerinde düzenlenmiştir. Mahkeme içi sulh, görülmekte olan bir davada tarafların aralarındaki uyuşmazlığı sona erdirmek amacıyla yaptıkları bir sözleşmeyi ifade eder. Sulhun amacı, tarafların uzlaşarak dava sürecini sonlandırmalarını sağlamaktır.

Şarta bağlı sulh, dava sürecini sona erdirebilir. Eğer sulh şarta bağlı ise ve şart gerçekleşirse, dava kendiliğinden sona erer ve mahkeme karar verilmesine gerek duymaz. Ancak mahkemenin bu durumda vereceği karar maddi anlamda kesin bir hüküm içermez.

Son olarak, sulh hukuk mahkemeleri genellikle kira ilişkilerinden doğan uyuşmazlıklarla ilgilenirler. Bu mahkemeler, tahliye, alacak, tazminat, kira sıfatının tespiti gibi konularda taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmeye yöneliktir.
 
Geri
Üst