AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi davalarda karsi dava acilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi davalarda karşı dava açılır?​

(1) Karşı dava açılabilmesi için; a) Asıl davanın açılmış ve hâlen görülmekte olması, b) Karşı davada ileri sürülecek olan talep ile asıl davada ileri sürülen talep arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması yahut bu davalar arasında bağlantının mevcut olması, şarttır.

Karşı dava dilekçesi nedir?​

Karşı dava dilekçesi nedir?
“Karşı Dava Nedir?” başlıklı makalemizde ayrıntılı bilgi verdiğimiz üzere, karşı dava açılmış ve görülmeye devam eden davada davalının aynı mahkemede davacıya karşı açtığı davadır. Karşı dava dilekçesi nde karşı davanın dayandığı olaylar, ispat araçları vb tüm hususlar açıkça anlatılmalı ve açıklanmalıdır.

Boşanma davasında karşı dava açmadan tazminat talep edilebilir mi?​

Boşanma davasında karşı dava açmadan tazminat talep edilebilir mi?
Boşanma Davasında Karşı Dava Açmadan Tazminat İstenir Mi? Boşanma davası içerisinde maddi manevi tazminat istenmesi belgesi ek bir dosyadır. Bu nedenle dava dilekçesi ya da dava cevap dilekçesi içerisinde tazminatların talep edilmesi gerekir.
MADDE 132- (1) Karşı dava açılabilmesi için; a) Asıl davanın açılmış ve hâlen görülmekte olması, b) Karşı davada ileri sürülecek olan talep ile asıl davada ileri sürülen talep arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması yahut bu davalar arasında bağlantının mevcut olması, şarttır.

Kimler dava açabilir?​

Mahkemenin görevli olması gerekir. Yetkinin kesin olduğu hal var ise mahkemenin yetkili bulunması gerekir. Davadaki tarafların taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları gerekir, bununla birlikte Kanuni temsil söz konusu ise Temsilcinin gerekli niteliklere sahip bulunması gerekir. Dava takip yetkisine sahip olmak gerekir.

Bir kişiye dava nasıl açılır?​

Bir kişiye dava nasıl açılır?
Dava, yetkili ve görevli mahkemeye verilecek dilekçe ile açılır. Yargılamanın yapılabilmesi için gerekli harç ve gider avansı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükmünce peşin olarak mahkeme veznesine ödenmek zorundadır. Bu işlemlerin ardından dilekçenin mahkeme esasına kaydedilecek ve davanız açılmış sayılacaktır.

Karşı davada kaç dilekçe verilir?​

Karşı davada kaç dilekçe verilir?
“Karşı dava, asıl davada verilen cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle asıl davanın görülmekte olduğu mahkemede açılır.(HMK m.133/1) Karşı dava, her ne kadar asıl davaya yönelik olarak aynı mahkemede açılıyorsa da, müstakil (ayrı) bir davadır.

Karşı dava en geç ne zaman açılır?​

Boşanmada karşı dava açma süresi tam olarak 15 gündür. Bu sebep ile tarafına boşanma davası tebliğ edilen eşin, en geç 15 gün içerisinde adliyeye gelerek boşanma davasına karşı dava açması gerekmektedir. Ancak boşanmada karşı dava açma süresi için uzatma talebi yapılabilir.

Dava dosya masrafı ne kadar 2022?​

Dava dosya masrafı ne kadar 2022?
* Tam Yargı davalarında binde 68,31’in dörtte biri , ölüm ve yaralanmaya bağlı davalarda ve tazminat davalarında binde 68,31’in yirmide biri nisbî harç olarak peşin alınır. * Yeni açılan davalarda posta ve harç masraf toplamı 350,00 ₺ ile 775,00 ₺ arasında değişmektedir.

18 yaşından küçük biri dava açabilir mi?​

18 yaşından küçük biri dava açabilir mi?
18 yaşından küçük çocuğun haksız fiili ile neden olduğu zararın tazmini için dava açılabilir. Bu durumda dava, çocuğu temsilen velisine veya varsa vasisine yönlendirilir.

Kişi kendisi dava açabilir mi?​

Dilekçe ile dava başvurusu kişisel olarak yapılabilir. Yani avukat ile dava açma zorunluluğu yoktur. Avukatlı ya da avukatsız başvuru olabilir. Ancak; avukat ile davanın açılmış olması davalı ve davacının haklarının savunulmasında profesyonel bir yardım olacaktır.

Boşanma davasında kaç kez dilekçe verilir?​

Boşanma davasında kaç kez dilekçe verilir?
Her iki taraf için de dilekçe hakkı 2 seferdir. Böylece dilekçe aşamaları son bulur ve ilk duruşmanın tarihi belirlenir. Dilekçe aşaması 4 ya da 5 ayı bulabilir.

Karşı davaya ikinci cevap dilekçesi verilir mi?​

Karşı davaya ikinci cevap dilekçesi verilir mi?
(1) Davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir.

Adıma dava açılırsa ne olur?​

Hakkımda MİRAS/BOŞANMA/ALACAK/KİRA VB. Özel Hukuk Davası Açıldı Ne Yapmalıyım? Hakkınızda özel hukuk davası açılması durumunda öncelikle dava dilekçesi ve ekleri size tebliğ olacaktır. Bu tebligatları aldığınız anda hiç vakit kaybetmeden bir Avukat ile görüşmelisiniz.

Çalışırken işverene dava açılabilir mi?​

Çalışırken işverene dava açılabilir mi?
Yani, işyerinde çalışırken de işverene bir alacak davası açbilmeniz mümkün kağıt üzerinde. Ama uygulamada maalesef işverenler kendisine dava açmş bir işçiyi işyerinde çalıştırmayı tercih etmemektedirler.

Telif hakkı ihlali durumunda ne yapılmalıdır?​

Telif hakkı ihlali durumunda ne yapılmalıdır?
Telif haklarının ihlali halinde hukuk ya da ceza davası açılabilir.

Telif hakkı ihlali nasıl olur?​

Telif Hakkının İhlali Kapsamı
- Telif hakkına sahip bir eserin izinsiz çoğaltılması
- Telifi olan eserin izinsiz değiştirilmesi.
- Telifi olan eserin izinsiz dağıtılması
- Telifi olan eserin izinsiz umuma sunulması
- Başkasına ait olan eseri kendi eseriymiş gibi adlandırma.
Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır. Süresinden sonra karşı dava açılması durumunda, mahkeme davaların ayrılmasına karar verir. (HMK. md. 133).

Adıma açılmış bir davayı nasıl öğrenebilirim?​

Adıma açılmış bir davayı nasıl öğrenebilirim?
e-Devlet’e T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra arama kısmına “dava dosya sorgulama” yazarak karşınıza çıkacak olan aynı isimdeki bağlantıya tıklamanız yeterli oluyor.

İşveren işçiye ne kadar sürede dava açabilir?​

İşveren işçiye ne kadar sürede dava açabilir?
İş Mahkemeleri’nde kıdem ve ihbar tazminatlarına açılan davalarda, işçinin işten ayrıldığı tarih baz alınarak, 10 yıl içinde dava açılabilir. İşçinin ücreti ve diğer alacaklarına ait davalarda ise zaman aşımı, 5 yıl olarak belirlenmiştir.

İşten çıkarılan işçi ne kadar sürede dava açabilir?​

İş Mahkemelerinde Kıdem ve İhbar Tazminatlarına açılan davalarda işçinin işten ayrıldığı tarih baz alınarak 5 yıl içerisinde dava açması gerekmektedir. İşçinin ücreti ve diğer alacaklarını ait davalarda zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir.

Telif hakkı ihlali nereye şikayet edilir?​

Telif hakkı ihlali nereye şikayet edilir?
Eser ya da bağlantılı ya da mali hak sahipleri ya da yetkili meslek birliği tecavüzün gerçekleştiği veya sonuçlarının meydana geldiği yerin savcılığına başvurur.

Telif ihlali Instagram ne demek?​

Telif ihlali Instagram ne demek?
Instagram, telif haklarını ABD Telif Hakkı Dairesi veya Dünya Fikri Mülkiyet Kurumu kapsamında değerlendirmektedir. Telif hakkı ihlalleri bir form üzerinden Instagram’a bildirilmekte ya da içeriklere bildirim yoluyla inceleme talebi gerçekleştirilmektedir. Dolandırıcılara karşı Instagram hesap güvenliği şarttır.

Süresi içinde 2 kez cevap dilekçesi verilebilir mi?​

 
Karşı dava açılabilmesi için belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. Asıl davanın açılmış ve hâlen görülmekte olması ve karşı davada ileri sürülecek olan taleple asıl davada ileri sürülen talep arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması veya bu davalar arasında bağlantının mevcut olması gerekmektedir. Karşı dava dilekçesi, davalının aynı mahkemede davacıya karşı açtığı davadır. Karşı dava dilekçesinde, davanın dayandığı olaylar, ispat araçları ve diğer hususlar açıkça anlatılmalıdır.

Boşanma davasında karşı dava açmadan tazminat talep edilebilir. Boşanma davası içerisinde maddi manevi tazminat istenmesi ayrı bir dosya ile talep edilir ve dava dilekçesi ya da dava cevap dilekçesi içerisinde tazminatların talep edilmesi gerekmektedir.

Karşı dava, asıl davada verilen cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılabilir. Karşı dava ayrı bir dava olup, her ne kadar asıl davaya yönelik olarak aynı mahkemede açılsa da müstakil bir davadır. Karşı dava en geç belirli bir süre içerisinde açılmalıdır, örneğin boşanma davasında karşı dava açma süresi tam olarak 15 gündür.

Dava açmak için yetkili ve görevli mahkemeye verilecek dilekçe ile dava açılır. Dava dilekçesi ve gerekli harçlar ödenerek mahkeme işlemleri başlatılır. Dava açma sürecinde avukatla çalışmak zorunlu değildir ancak avukat ile davanın açılması davacı ve davalının haklarının savunulmasında profesyonel bir yardım sağlayabilir.

Her iki taraf için boşanma davasına 2 kez dilekçe verilebilir ve bu aşamalardan sonra ilk duruşma tarihi belirlenir. Karşı dava süresinde ikinci cevap dilekçesi verilebilir. Eğer davalı tarafın cevabına cevap vermek gerekiyorsa, belirli bir süre içerisinde ikinci cevap dilekçesi verilebilir.

Adınıza açılmış bir dava olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet üzerinden dava dosya sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. Bir özel hukuk davası adına açıldığında, dava dilekçesi ve ekleri size tebliğ edilecektir ve bu durumda bir avukat ile görüşmeniz önerilir.
 
Geri
Üst