Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hangi davalar kapali yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi davalar kapalı yapılır?​

Genel ahlakın ve kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı durumlarda ise mahkeme gerekçesini göstererek duruşmanın kapalı yapılmasına karar verebilir. Bunu takdir yetkisi ise mahkemede olup bunu açık duruşmada açıklayacaktır. Kapalı duruşmaya ilişkin olarak CMK 185. madde de düzenlemeler yapılmıştır.

Idari dava dosyası ne zaman kapanır?​

Çünkü ilgili yasa maddesi bir bütün olarak incelendiğinde altı aylık süre aslında hakimin karar verme süresidir. Türkiye’de idari davalar fiilen ortalama 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır.

İdare mahkemesi kaç ay sürer?​

İdare mahkemesi kaç ay sürer?
Bölge İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği ve ne zaman açıklanacağı 2577 sayılı kanun ile 6 ay olarak belirlenmiştir. Karar Kaç Günde Sonuçlanır? Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Dava kapalı ne demek?​

Dava kapalı ne demek?
Dosyanız hakkında mahkemece karar verildiğinde Uyap’da dosya durumu karara çıkmış olarak görünür. Kararın üst mahkemelere başvurularak ya da başvurulmadan kesinleşmesi halinde ise dosya durumu kapalı hale gelir.

Kapalı duruşmaya kimler girebilir?​

Kapalı duruşmaya ilişkin olarak CMK 185. madde de düzenlemeler yapılmıştır. Çocuklara ilişkin duruşmalar kapalı yapılır. Çocuk, velisi, vasisi, mahkemece görevlendirilmiş sosyal çalışma görevlisi, çocuğun bakımını üstlenen aile ve kurumda bakılıyorsa kurumun temsilcisi duruşmada hazır bulunabilir.

Mahkemeye kimler girebilir?​

Gerek ceza yargılamasında gerekse hukuk yargılamasında duruşmalarda alenilik ilkesi geçerlidir. Alenilik ilkesi,duruşmaların halka açık yapılması, duruşma salonunun kapısının izleyici olan herkese açık olması demektir.

Idari işlemin iptali davası ne kadar sürer?​

Idari işlemin iptali davası ne kadar sürer?
Genel Dava Açma Süresi: İptal davası açma genel süresi, Danıştay ve idare mahkemelerinde 60 gün ve vergi mahkemelerinde 30 gündür. Bu süreler, hukuken zamanaşımı süresi değil, hak düşürücü süre niteliğindedir. Kural olarak tüm idari işlemlere karşı iptal davası açma süresi genel dava açma süreleridir.

Idare mahkemelerinde duruşma olur mu?​

Idare mahkemelerinde duruşma olur mu?
İdare mahkemesi duruşmalı dava- İdari yargı sözlü değil yazılı yargılama usulüne tabidir. Duruşma kural değil ihtiyaridir ve talebe bağlıdır. Genelde duruşmalı açılmak istenen idari davalarda duruşma isteyen taraf ya dava dilekçesinde ya da savunmaya cevap dilekçesinde bunu talep edebilecektir.
Dava dosyası neden kapanır?​
Dosya durumu açık demek; dosyanızın inceleme aşamasında olduğunu ve henüz karara bağlanmadığı ifade eder. Dosyanız hakkında mahkemece karar verildiğinde Uyap’da dosya durumu karara çıkmış olarak görünür. Kararın üst mahkemelere başvurularak ya da başvurulmadan kesinleşmesi halinde ise dosya durumu kapalı hale gelir.
Sanık kaç yaşını doldurmamış ise duruşma kapalı yapılır?​
(1) Sanık, onsekiz yaşını doldurmamış ise duruşma kapalı yapılır; hüküm de kapalı duruşmada açıklanır.

Duruşmaya herkes katılabilir mi?​

Duruşmaya herkes katılabilir mi?
Açıklık ilkesi gereği duruşmaya herkes katılabilir. Pandemi nedeniyle bazı kısıtlamalar getirilse bile hukuken katılmaya engel yoktur. Ayrıca bazı davalarda istisnalar da vardır. Mesela Ceza yargılamasında bazı duruşmalarda gizlilik ya da kapalılık kararı verilmektedir.
 
Merhaba! Dava süreçleri ile ilgili sorularınızı detaylıca açıklamak isterim.

Duruşma kapalı yapılabilir mi?
Genel ahlakın ve kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı durumlarda mahkeme, gerekçesini göstererek duruşmanın kapalı yapılmasına karar verebilir. Mahkemenin takdir yetkisi bulunmakla birlikte, bunu açık duruşmada açıklayacaktır. Kapalı duruşmaya ilişkin düzenlemeler CMK 185. maddede yer almaktadır.

Idari dava dosyası kapanma süresi nedir?
Genel olarak, idari dava dosyaları Türkiye'de fiilen ortalama 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır. İlgili yasa maddesi incelendiğinde, altı aylık süre aslında hakimin karar verme süresidir.

İdare mahkemesi süresi ne kadar?
Bölge İdare Mahkemesi'nde açılan idari davaların süresi 2577 sayılı kanuna göre 6 ay olarak belirlenmiştir. Dosyalar, tekemmül ettikleri sıraya göre ve en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Dava kapalı ne demek?
Dava dosyanız hakkında mahkemece karar verildiğinde, UYAP'da dosya durumu karara çıkmış olarak görünür. Kararın üst mahkemelere başvurularak ya da başvurulmadan kesinleşmesi durumunda dosya durumu kapalı hale gelir.

Kapalı duruşmaya kimler katılabilir?
CMK 185. maddesinde yapılan düzenlemelere göre, çocuklara ilişkin duruşmalar kapalı yapılır. Çocuk, velisi, vasisi, mahkemece görevlendirilmiş sosyal çalışma görevlisi, çocuğun bakımını üstlenen aile ve kurumda bakılıyorsa kurumun temsilcisi duruşmada hazır bulunabilir.

Mahkemeye kimler girebilir?
Ceza yargılamasında ve hukuk yargılamasında duruşmalar genellikle alenilik ilkesine tabidir. Yani duruşmalar halka açık yapılır ve duruşma salonu izleyicilere açıktır.

İdari işlemin iptali davası ne kadar sürer?
İptal davası açma genel süresi Danıştay ve idare mahkemelerinde 60 gün, vergi mahkemelerinde ise 30 gündür. Bu süreler hak düşürücü sürelerdir ve genel olarak tüm idari işlemlere karşı iptal davası açma süreleri bu sürelerdir.

Idare mahkemelerinde duruşma olur mu?
İdare mahkemelerinde duruşma söz konusu ise, duruşma talebi duruşmanın yapılmasını sağlar. Duruşma, genel bir kural değil taleplere göre belirlenir. Duruşmalı davalarda duruşma yapılması isteyen taraf, dava dilekçesinde veya savunmaya cevap dilekçesinde bu talebi belirtebilir.

Sanık kaç yaşını doldurmamış ise duruşma kapalı yapılır?
Sanık, onsekiz yaşını doldurmamışsa duruşma kapalı yapılır ve hüküm de kapalı duruşmada açıklanır.

Duruşmaya herkes katılabilir mi?
Duruşmaya katılma ilkesi gereği açıklık ilkesine dayanır ve duruşmaya herkes katılabilir. Pandemi gibi istisnai durumlar haricinde, hukuken izin olmaksızın herkesin duruşmalara katılması mümkündür. Ancak bazı durumlarda gizlilik ya da kapalılık kararları alınarak istisnalar oluşturulabilir.
 
Geri
Üst