AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi davalar kamu davasina donusur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.515
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi davalar kamu davasına dönüşür?​

Toplumu ilgilendiren durumlar söz konusu olduğunda ve bu olay üzerinden suç işlendiğinde, kamu veya devlet zarar görmesi durumunda Cumhuriyet savcısı tarafından açılan dava kamu davasıdır. Özellikle kamu düzeni ve kamu ahlakı ile beraber sağlık üzerinden bu gibi nedenlerden dolayı kamu davası açılmaktadır.

Kamu davası iptal olur mu?​

Kamu davası iptal olur mu?
Eğer kamu davası belirli bir zamanaşımına uğrarsa kendiliğinden iptal olacaktır. Bazı daha basit davalarda suçlama geri çekildiğinde kamu davası iptal olabilir.

Kamu davası olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Kamu davası olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Son soruşturmanın açılması kararı ile açılan ceza davaları da kamu davası niteliğindedir. Cumhuriyet savcısı, ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlar (CMK m.160/1).

Kamu davası hangi mahkemede görülür?​

Kamu davası nedir denildiği zaman aslında ceza muhakemesinde kovuşturma yani mahkeme aşamasını kastediyoruz. Şikayete tabi suçlarda şikayet şartının gerçekleşmesiyle, takibi şikayete tabi olmayan suçlarda ise savcılık makamı kendiliğinden suç haberinin alınması üzerine o suçla ilgili gerekli incelemeler yapar.

Karşı taraf şikayetini geri alırsa ne olur?​

Karşı taraf şikayetini geri alırsa ne olur?
Şikayetten vazgeçme, sanık tarafından kabul edilirse ceza davası hakkında ‘düşme kararı’ verilir. Ancak, sanık şikayetten vazgeçme beyanını kabul etmek zorunda değildir. Sanık ceza davasının düşmesi yerine, yargılamaya devam edilerek dava sonunda kendisi hakkında ‘beraat kararı’ verilmesini talep edebilir.

Savcı her şikayete dava açar mı?​

Savcı her şikayete dava açar mı?
Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz. Ancak, takibi şikayete bağlı olmayan tüm suçlar savcılık tarafından kendiliğinden soruşturularak ceza davası açılmalıdır.
Kamu davasında şikayet geri alınır mı?​
Takibi şikayete bağlı suçlarda şikayetten vazgeçme beyanı veya dilekçesi verildikten sonra, aynı fiil ile ilgili bir daha şikayetçi olma veya kamu davasına müdahil olma (katılma) mümkün değildir. Yani, şikayetten vazgeçme beyanının geri alınması veya diğer bir deyişle şikayetten vazgeçmeden vazgeçme mümkün değildir.

Kamu davası para cezasına çevrilir mi?​

Kamu davası para cezasına çevrilir mi?
Kasten işlenmiş olan suçlar da bir yıl ve altındaki hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir. Kasten işlenmeyen suçlar da yani taksirle işlenen suçlar da ceza miktarına bakılmaksızın tüm cezalar adli para cezasına çevrilebilir.

Kamu davası e devlette görünür mü?​

Kamu davası e devlette görünür mü?
e-Devlet şifresi ile giriş yapanlar UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebiliyor. Dava açma ve evrak gönderme işlemleri ise veri güvenliği açısından e-imza girişi olmadan yapılamıyor.

Kamu davası açıldığını nasıl öğrenirim?​

Hakkınızda dava açılıp açılmadığını öğrenmenin iki yolu vardır. Birincisi e-devlet, ikincisi ise UYAP sistemi. E-devlet sistemine şifreniz ve kimlik numaranız ile giriş yaptıktan sonra ”dava dosyalarım” kısmından hakkınızda dava açılmış olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Kamu davası ne zaman düşer?​

Kamu davası ne zaman düşer?
Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 25 yıl, Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 15 yıl, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda 8 yıl.

Şikayetten vazgeçme davayı düşürür mü?​

Şikayetten vazgeçme davayı düşürür mü?
Şikayetten vazgeçme halinde eğer dosya soruşturma aşamasında ise, soruşturma konusuz kalır ve sona erer. Bu durumda dava açılmadan dosya kapanmış olur. Şikayetten vazgeçmenin kovuşturma aşamasında kullanılması halinde de, dava hakkında düşme kararı verilir.

Karakola verilen şikayet nasıl geri alınır?​

 
Karakola verilen şikayeti geri almak isteyen bir kimse, şikayetinin geri alınması için karakola başvurabilir. Şikayet geri alınırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Şikayet geri alınırken şu adımlar izlenmelidir:

1. **Başvuru Yapma:** Şikayetin geri alınması için karakola resmi bir başvuru yapılmalıdır. Bu başvuruda şikayetin geri alınma gerekçeleri açıkça belirtilmelidir.

2. **İkna Edici Sebepler Sunma:** Şikayetin geri alınmasını talep eden kişinin, ikna edici sebepler sunması gerekmektedir. Bu sebepler şikayetin gerçekleştiğine dair güçlü bir kanıt olmaması, taraflar arasındaki anlaşmanın sağlanması gibi durumlar olabilir.

3. **Resmi İşlem:** Şikayetin geri alınması kararı resmi bir belge ile belgelenmelidir. Karakol veya polis merkezi tarafından verilen belge ile bu durum kayıt altına alınmış olacaktır.

4. **Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:** Şikayet geri çekildikten sonra, eğer suç kamu davasına dönüşmüşse dava devam edebilir. Bu nedenle, şikayet geri alındıktan sonra dava sürecinin takip edilmesinde fayda vardır.

Bu adımları takip ederek, karakola verilen şikayeti geri alma işlemi yapılabilir. Ancak her durumun kendine özgü olduğunu unutmamak ve gerektiğinde hukuki destek almak faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst