AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi cekler ciro edilemez?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi çekler ciro edilemez?​

Bono, poliçe ve çek kanun gereği emre düzenlenen senetlerdir. Bu senetler üzerine ciranta tarafından konulan ciro edilemeyeceği kaydı senedi nama yazılı bir kambiyo senedi hâline getirmez. Bunun aksine keşideci tarafından konulan ciro edilemeyeceği kaydı senedi nama yazılı hâle getirir.

Çek teminat olarak gösterilebilir mi?​

Bankalardan bireysel kredi çekerken teminat olarak üzerinize bulunan ev ve arsa tapusu, taşıt, alacak senedi ve çek gibi mal varlıklarınızı da krediye karşı teminat olarak gösterebiliyorsunuz. Bu sizin krediyi ödeme gücünüz olduğunu göstermek adına bir gösterge olabilir.

Teminat çekinin arkasına ne yazılır?​

Teminat çekinin arkasına ne yazılır?
TEMİNAT SENEDİ NASIL DÜZENLENİR. 1-Senedin teminat amacıyla düzenlendiği açıkça belirtilmeli ve senet metnine yazılmalıdır. Senedin arka yüzüne ise hangi ilişkiye dayalı olarak düzenlendiği ve hangi sözleşmeye istinaden hazırlandığı yazılmalıdır. Nitekim yargıtayın görüşü de bu yöndedir.

Hangi çekler ciro edilir?​

Emre yazılı çeklerin cirosu, tam ciro ve beyaz ciro şeklinde yapılabilir. Tam ciroya isme ciro da denmektedir. Bu çifte yetkilendirme şayet ciro edilen kişinin adını da içerirse tam ciro, lehine ciro edilen kişinin adını içermezse beyaz ciro olarak adlandırılır. Beyaz ciro iki şekilde yapılabilir.

Teminat çeki nasıl alınır?​

Bankalar, çek defteri başvurusunda kişilerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi, ikametgâh belgesi ve sabıka kaydı talep etmektedir. Söz konusu belgelerle banka müracaatının belge kısmı tamamlandıktan sonra banka, kişilerden ekonomik durumlarının güçlü olduğunu göstermeleri açısından bir teminat talep eder.

Teminat çeki ne işe yarar?​

Teminat çeki ne işe yarar?
Yapılan sözleşme uyarınca, mal veya hizmetin eksiksiz tamamlanacağını, taahhüdün sorunsuz yerine getirileceğini; aksi takdirde belli bir bedel ödeme sorumluluğu ile karşı karşıya kalınacağını beyan eden tarafın imzaladığı şartlı-bedelli senede teminat senedi denir.

Teminata verilen çekler ne demek?​

pratikte; tahsil olunsun diye değil, rehin verilsin iş bitince geri alınsın diye verilen çek. ancak hukuki açıdan bir karşılığı yoktur. senetler ve diğer evraklar “teminat içindir” yazılarak belli bir amaca kavuşturulabilir. çekler ise her halükarda tahsilata açıktır.

Senedin arkasına ne yazılır?​

O tarihe kadar hiç bir işlem yapılmaz devredilemez satılamaz ibaresinin yer aldığı görülmektedir. Senet arkasında yazılı bu ibareler tek başına, onun, kayıtsız ve şartsız bir bedeli ödemek vaadi unsurunu ortadan kaldırdığından, ayrıca sözleşme bulunması gerekmez.

Çek arkasi nasıl ciro edilir?​

Çek arkasi nasıl ciro edilir?
Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.

Ciro kaça ayrılır?​

Ciro devir, tahsil ve rehin cirosu olmak üzere üç türe ayrılır.

Teminat çeki nasıl olmalı?​

Teminat çeki sözleşmenin teminatı olduğundan sadece sözleşmeden doğan alacak için kullanılabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken husus çek taraflar arasında karşılıklı edimleri içeren ilişkinin varlığını ve bu ilişkininin güvence altına alınması amacıyla bu çekin verildiğinin yazılı bir belge ile ispatlanması gerekir.
 
Merhaba, çek hakkında paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Çeklerin ciro edilebilme durumu konusunda açıklamalarınız oldukça detaylı ve doğru. Özellikle emre yazılı çeklerin tam ciro ve beyaz ciro şeklinde ciro edilebileceği konusuna değinmeniz önemli.
Teminat çekinin arkasına "Teminat senedi" amacıyla düzenlendiğinin açıkça belirtilmesi gerektiği konusundaki bilgileriniz de oldukça faydalı. Bu tür belgelerin düzenlenmesinde ve işlem görmesindeki aşamaları anlatarak bilgilendirmeniz ise okuyucular açısından aydınlatıcı olabilir.
Teminat çekinin nasıl alındığı ve ne işe yaradığı hakkında verdiğiniz bilgiler de önemli. Teminat çekinin, sözleşme gereği taahhütte bulunan tarafın yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda ödeme sorumluluğunu belirleyen bir araç olduğunu açıklamanız oldukça açıklayıcı.
Çekin arkasına yazılacak ibareler konusunda da bilgilendirmeleriniz faydalı olmuş. Verdiğiniz bilgiler, çeki devir işlemleri ve ciro süreçleri hakkında net bir anlayış sunmaktadır.
Paylaşımlarınızda yer verdiğiniz detaylı bilgilerle çeki tanıtmaya yönelik olumlu bir çaba içerisinde olduğunuzu görmekteyim. Forumdaki konuya katkı sağlamaya devam edebilir ve çek konusundaki merak edilen pek çok soruyu aydınlatabilirsiniz. Emeğiniz için teşekkürler!
 
Geri
Üst