AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi canlilar yerin manyetik alanindan yararlanarak yonunu bulurlar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi canlılar yerin manyetik alanından yararlanarak yönünü bulurlar?​

Özellikle kuşlar, balinalar ve deniz kaplumbağaları gibi göç eden hayvanlar, manyetik alanı hissederek yön bulacak şekilde evrimleştikleri için uzun mesafeleri, hiç kaybolmadan kat edebilirler. Hatta bilim insanları tavuklar, tilkiler, böcekler ve ineklerde de aynı duyunun olduğunu fark etti.

Hangi hayvanlar yerin manyetik alanından yararlanır?​

Manyetik Alan Algısına Sahip Hayvanlar
- Deniz Kaplumbağaları Denizde yön bulmaya yarayacak işaretlerin çok az ve bunların birbirinden uzak olması uzun mesafeli yolculuklar yapan canlıların işlerini zorlaştırır.
- Manyetotaktik Bakteriler.
- 3. Alabalık.
- Sirke Sineği.
- Güvercin.
Manyetik alan çizgilerinin manyetik alan etkisi nelerdir?
Manyetik alan çizgileri, kutup şiddetinin büyük olduğu yerde sık, manyetik alanının zayıf olduğu yerde ise seyrektir. Mıknarısın manyetik alan etkisi bulunduğu ortama göre değişiklik gösterir. Mıknatısın oluşturduğu manyetik alanı içine konulan bazı maddeler, manyetik alan çizgilerini ya sıklaştırır ya ada seyrekleştirir.

Manyetik alan içine halka konulur mu?​

Manyetik alan içine halka şeklinde ferromanyetik madde (demir, nikel, kobalt gibi…) konulduğunda, manyetik alan çizgileri madde içinden geçmek isteyecek. Bu durumda halkanın iç kısmında manyetik alan sıfır olur.

Nikel veya nikel gibi manyetik maddelerden elde edilen mıknatıslar?​

manyetik maddeler (Demir, Nikel, Kobalt ve ya bunların oluşturduğu alaşımlar) farklı şekillerde geçici ve ya sürekli mıknatıslık özelliği kazanabilir. Demir, nikel, kobalt gibi manyetik maddelerden elde edilen bu türdeki mıknatıslara yepey mıknatıs denir. Bu mıknatıslık özelliğinin bir süre sonra özelliğinin kaybolmasına geçici mıknatıslanma denir.
Manyetik alan şiddeti (B) nedir?
Manyetik alan şiddeti (B), ortamın cinsine bağlı manyetik geçirgenlik katsayısı ( μ) ile manyetik maddenin mıknatıslayıcı alan (H) büyüklüğüne bağlıdır. Buna göre manyetik alan şiddeti; B=μ.H bağıntısı ile ifade edilir. Boşluğun manyetik alan şiddeti ise; B 0 =μ 0 .H şeklinde ifade edilir.
 
Geri
Üst