AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi bitkilerden yag cikar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi bitkilerden yağ çıkar?​

Yeryüzünde tohumlarında yağ içeren çok sayıda bitki olmasına rağmen, bugün sanayide işlenerek tohumlarından yağ elde edilen bitkilerin başında; soya, ayçiçeği, çiğit (pamuk), kolza, yer fıstığı, susam, aspir, hintyağı, haşhaş, keten, kenevir, jojoba, mısır (mısır özünden), zeytin, hurma ve hindistan cevizi gelmektedir.
Bitki tohumlarından presleme ile elde edilen yağ nedir?
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.

Hangi yağlar neye iyi gelir?​

– Tekli doymamış yağ asitleri; zeytinyağı, fındık ve avakadoda, çoklu doymamış yağ asitleri ise balık, balık yağı, keten tohumu, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeğinde bulunmaktadır. Yağlı balıklar omega-3’den zengin kalp sağlığı için en faydalı besinlerdendir.
Hangi bitki yağı zayıflatır?
Kilo vermeye yardımcı olan 6 yağ
- METABOLİZMAYI HIZLANDIRMAK VE YAĞ YAKIMI: ASPİR YAĞI.
- İNSÜLİN DİRENCİ: ÇÖREK OTU YAĞI.
- 3. ENERJİ/PERFORMANS DESTEĞİ: RÜŞEYM YAĞI.
- METABOLİK SENDROM: CHIA TOHUMU YAĞI.
- 5. TERMOJENİK ETKİ: HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI.
- 6. BİTKİSEL OMEGA 3 KAYNAĞI VE KABIZLIK: KETEN TOHUMU YAĞI.

Hangi Ciceklerden yağ yapilir?​

En çok Marmara ve özellikle Trakya bölgesinde yetiştirilen ayçiçeği, sadece ülkemizde değil tüm dünyada en önemli yağ bitkileri arasında sayılıyor. Sıcak bölgeleri çok seven susamın, tohumlarının yüzde 50’sini yağı oluşturuyor ve susam yağı soğuk pres yöntemiyle üretiliyor.
Bitkisel yağ adı nedir?
Soya yağı, palmiye yağı, pamuk yağı, ayçiçeği yağı, zeytin ağı, mısır (özü) yağı ve fındık yağı en önemli bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır.

Hangi yağ presleme ile elde edilir?​

Bu tabloya göre elde edilen soğuk pres yağların oranı şöyledir; Defne Tohumu %16, Üzüm Çekirdeği %5, Menengiç %44, Hardal %27, Çörek Otu %26, Tatlı Badem %36, Hindistan Cevizi %51, Chia %28, Keten Tohum Yağı %33, Yerli Kabuklu Susam (Muganlı Çeşidi) %45 ile Beyaz Susam Yağı %28 ve Acı Kayısı Çekirdeği Yağı %44’dür.
Presleme yağ ne demek?
Rendering ünitelerinde ve yağlı tohum işleme tesislerinde kullanılan pres uygulaması katı üründen yağ çıkartılmasını sağlar. Pişirme işlemi sırasında eriyen yağların dışında pişmiş üründe katı olarak bulunan et, kemik ve sakatatlar hala belirli bir oranda çıkarılabilir yağ içerirler.

Hangi besinlerden yağ elde edilir?​

Yağ, yandığı zaman en çok ısı ve enerji veren besinler arasında yer alır. Bitki yağları, keten, susam, zeytin, haşhaş, Hindistan cevizi gibi tohum ve meyvelerin yüksek basınçlı preslerde sıkıştırılması ile elde edilir. Zeytinyağı, pamukyağı gibi bitkisel yağların, çoğu sıvıdır.
 
Geri
Üst