AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hangi besinlerde fosfor bulunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi besinlerde fosfor bulunur?​

Fosfor yediğimiz besinlerde yaygın olarak bulunan bir mineraldir. Bunun yanı sıra, kemik ve dişlerde de bulunur. Kanda fosfor seviyesinin çok yüksek ya da çok düşük olması bir hastalığın habercisi olabilir. Çoğunlukla fosfor yüksekliği böbrek hastalıkları ile ilgili bir durumdur.

Hangi hastalarda, fosfor seviyesi yüksek olur?​

Fosfor yüksekliği, genel nüfus içinde çok yaygın görülen bir durum değildir. Ancak, kronik böbrek hastalığı olan hastaların yaklaşık %70’inde görülür. Diyaliz göre hastalarda tedavi boyunca fosfor seviyesi yüksek olur. Hiperfosfatemi sıklığı, hastanın ırkı ve cinsiyetiyle ilişkili değildir.
Hangi besinlerin fosfor seviyesini ölçmek gerekir?
Fosfor testi kandaki fosfor seviyesini ölçmek için yapılan bir testtir. Fosfor yediğimiz besinlerde yaygın olarak bulunan bir mineraldir. Bunun yanı sıra, kemik ve dişlerde de bulunur.

Fosfor ve Fosforlu bileşikler nelerdir?​

Fosfor ve fosforlu bileşikler dünyada bulunan temel elementlerden birdir ve yaşamsal organizmalar için olmazsa olmaz öneme sahiptirler. Fosfor doğada diğer elementler ile bileşikleri halinde (genellikle fosfat yapısında) bulunurlar.

Fosfor (III)oksit ve fosfanik asit?​

Fosfor (V)oksit, kristal yapısı olarak fosfor (III)okside benzemekle beraber her bir fosfor atomuna ikili bağla bağlanmış oksijen atomları bulunmaktadır. Gerek fosfor (III)oksit, gerekse fosfor (V)oksit aşırı miktarda su ile temas ettiklerinde birer oksiasit olan fosforöz ve fosfanik asit elde edilir.
Bu nedenle kırmızı fosfor, ışığın ışığına neden olur.?
Nemli ortamda fosfor oksitlenir ve P2O3, P2O4 ve P2O5 oluşumuna neden olur. Ayrıca fosforun karanlıkta mavimsi ışık yaymasına fosforesans adı verilir. Kırmızı fosfor; en kararlı modifikasyonudur. Bu nedenle beyaz fosfordan ışık kuantlarının ve ısının etkisi altında oluşur.

bu bağlar vücut tarafından çok rahat kullanılan enerjiyi içerir.. atp ( adenozin trifosfat) en çok fosfat bağını depolar, o çözülür ( hidroliz ile), adp (adenozin difosfat)’a dönüşür, adp de amp’ye (adenozin mono fosfat) dönüşür.. tüm bunlar enerji verir..
Normal düzeyde fosfor değerleri 2,4 ile 4,3 miligramdır. Farklı laboratuvarlarda bu değerler değişkenlik gösterebilir. Fosfor düşüklüğü ve fosfor yüksekliği farklı sebeplerden kaynaklı olarak meydana gelir. Değerleri konusunda yapılacak olan testler kanda belli olur. Yapılacak olan tüm testlerin sonuçlarına uzman bakmalı ve yorum yapmalıdır.
 
Geri
Üst