SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Balkabaklarının ve tatlı patateslerin icerdiği beta karoten miktarı turden ture ceşitlilik gosterir Ancak genel olarak daha koyu renklere sahip turler daha acık renge sahip turlere gore daha yuksek miktarda beta karoten icerir Ancak unutulmamalıdır ki tatlı patates, balkabağından daha fazla beta karoten icermektedir
Beta karoten
Provitamin A olarak da bilinen, beta karoten vucutta A vitaminine donuşur A vitamini, sağlıklı dokulara zarar verecek serbest radikalleri etkisiz hale getiren bir antioksidandır Beta karoten goz merceğinin ipliksi tabakasında ışık tesiri sebebiyle oluşabilecek hasarların ve katarakt oluşumunun engellenmesinde onemli bir rol oynar Beta karoten ayrıca soğuk algınlığı, yaşlanma ve ceşitli kronik rahatsızlıkların tedavisine de katkıda bulunur
Balkabağı
Kup halinde doğranmış bir kase balkabağı ortalama 3,596 mikrogram beta karoten icerir Bir kase konserve balkabağı puresinin icinde 17,000 mikrogram beta karoten bulunur Bu yuzden konserve balkabağı puresi tuketmeniz paranızın karşılığını almanız acısından doğru bir karar Ayrıca bir dilim balkabağı turtası yiyerek kayda değer bir miktarda beta karoten tuketebilirsiniz Bir balkabağı turtasının sekizde biri 7,366 mikrogram beta karoten icerir
Tatlı patatesKup halinde doğranmış bir kase ciğ tatlı patates 11,317 mikrogram beta karoten icerir Bu miktar yaklaşık olarak aynı miktarda balkabağının icerdiği beta karotenin uc katı Otoriteler, icerisindeki yuksek karotenoid miktarı sebebiyle tatlı patatesi en besleyici besinlerden biri olarak gosteriyor ABD’nin yerli uretimi olan tatlı patates, marketlerde zaman zaman anavatanı Afrika olan ve tropik iklimde uzun bir surede yetişen bir kok sebzesi olan yer elması ile karıştırılabilir Ancak tatlı patatesin yer elmasından tamamen farklı bir sebze olduğunu unutmamanızda fayda var Yer elmaları, tatlı patatesten daha buyuk, rengi beyaz ile mor arasında değişir ve tıpkı ağac kabukları gibi koyu renkli, belirgin liflere sahiptir Yer elması oldukca duşuk miktarda beta karoten iceren bir sebzedir, bir kase kup halinde doğranmış yer elması yalnızca 124 mikrogram beta karoten icerir
Dikkat edilecek hususlarABD Beslenme ve Besin Komisyonu ideal bir gunluk tuketim miktarı tavsiye etmeyi reddetse de ABD Ulusal Kanser Enstitusu, beta karotenin antioksidan etkisinden yararlanabilmek icin gunde 3,000 ile 6,000 mikrogram arasında beta karoten tuketilmesini tavsiye etmektedir Ancak aşırı miktarda beta karoten tuketimi ciddi riskler doğurabilir Yapılan bir araştırma fazla sigara icen bireylerin, uzun bir sure boyunca yuksek miktarda beta karoten tukettikleri icin, akciğer kanseri riskinin arttığını ortaya koymaktadır Bir diğer araştırmanın sonucları, kesin olmamakla birlikte, aşırı beta karoten tuketiminin cilt kanseri riskini arttırdığını ortaya koymaktadır Avrupa’da bazı kuruluşlar beta karoten tuketiminin gunluk ust limitinin 7,000 ile 10,000 mikrogram arasında olduğunu belirtmektedir
Beta karoten
Provitamin A olarak da bilinen, beta karoten vucutta A vitaminine donuşur A vitamini, sağlıklı dokulara zarar verecek serbest radikalleri etkisiz hale getiren bir antioksidandır Beta karoten goz merceğinin ipliksi tabakasında ışık tesiri sebebiyle oluşabilecek hasarların ve katarakt oluşumunun engellenmesinde onemli bir rol oynar Beta karoten ayrıca soğuk algınlığı, yaşlanma ve ceşitli kronik rahatsızlıkların tedavisine de katkıda bulunur
Balkabağı
Kup halinde doğranmış bir kase balkabağı ortalama 3,596 mikrogram beta karoten icerir Bir kase konserve balkabağı puresinin icinde 17,000 mikrogram beta karoten bulunur Bu yuzden konserve balkabağı puresi tuketmeniz paranızın karşılığını almanız acısından doğru bir karar Ayrıca bir dilim balkabağı turtası yiyerek kayda değer bir miktarda beta karoten tuketebilirsiniz Bir balkabağı turtasının sekizde biri 7,366 mikrogram beta karoten icerir
Tatlı patatesKup halinde doğranmış bir kase ciğ tatlı patates 11,317 mikrogram beta karoten icerir Bu miktar yaklaşık olarak aynı miktarda balkabağının icerdiği beta karotenin uc katı Otoriteler, icerisindeki yuksek karotenoid miktarı sebebiyle tatlı patatesi en besleyici besinlerden biri olarak gosteriyor ABD’nin yerli uretimi olan tatlı patates, marketlerde zaman zaman anavatanı Afrika olan ve tropik iklimde uzun bir surede yetişen bir kok sebzesi olan yer elması ile karıştırılabilir Ancak tatlı patatesin yer elmasından tamamen farklı bir sebze olduğunu unutmamanızda fayda var Yer elmaları, tatlı patatesten daha buyuk, rengi beyaz ile mor arasında değişir ve tıpkı ağac kabukları gibi koyu renkli, belirgin liflere sahiptir Yer elması oldukca duşuk miktarda beta karoten iceren bir sebzedir, bir kase kup halinde doğranmış yer elması yalnızca 124 mikrogram beta karoten icerir
Dikkat edilecek hususlarABD Beslenme ve Besin Komisyonu ideal bir gunluk tuketim miktarı tavsiye etmeyi reddetse de ABD Ulusal Kanser Enstitusu, beta karotenin antioksidan etkisinden yararlanabilmek icin gunde 3,000 ile 6,000 mikrogram arasında beta karoten tuketilmesini tavsiye etmektedir Ancak aşırı miktarda beta karoten tuketimi ciddi riskler doğurabilir Yapılan bir araştırma fazla sigara icen bireylerin, uzun bir sure boyunca yuksek miktarda beta karoten tukettikleri icin, akciğer kanseri riskinin arttığını ortaya koymaktadır Bir diğer araştırmanın sonucları, kesin olmamakla birlikte, aşırı beta karoten tuketiminin cilt kanseri riskini arttırdığını ortaya koymaktadır Avrupa’da bazı kuruluşlar beta karoten tuketiminin gunluk ust limitinin 7,000 ile 10,000 mikrogram arasında olduğunu belirtmektedir