- Konu Yazar
- #1
Hangi bal zehirler?
Deli bal, arıların Beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü (Komar – Rhododendron ponticum ve Rhododendron flavum) çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında ‘bal tutması’ denilen olaya (deli bal zehirlemesi) sebep olan arı ürünü.Zehirli bal nasıl anlaşılır?
Zehirli bal nasıl anlaşılır?Balın mikroskobik analizinde rododendron bitkisinin karakteristik polenleri kolaylıkla görülerek zehirli bal kolayca tanımlanabilir. Zehirlenmeye ait semptomlar, tüketimi takiben baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, göz kararması, ağızda ve deride yanma, fazla terleme, heyecan ve sinirsel bozukluklar şeklindedir.
Delibal hastalığı nedir?
Rhododendron türü bitkilerin çiçeklerinden beslenen arılar tarafından oluşturulan balın yenmesiyle meydana gelen bal zehirlenmesine Rhododendron zehirlenmesi, deli bal zehirlenmesi veya grayanotoksin zehirlenmesi adı verilir.Hangi bal fazla yenmez?
Hangi bal fazla yenmez?Halk dilinde ‘deli bal’, ‘acı bal’ ya da ‘tutan bal’ olarak bilinen orman gülü balının gereğinden fazla tüketilmesi ölümcül olabiliyor.
Bal zehirlenmesi öldürür mü?
DELİ BAL ZEHİRLENMESİ Zehir etkisini bal yendikten dakikalar sonra etkisini gösterebiliyor. Tükürük artışı, kan basıncında ve nabızda düşüş, şuur kaybı ile kendini gösterip, ölümle sonuçlanabiliyor. Çocuklar ve yaşlılarda daha etkili olduğu biliniyor.Deli bal nasıl anlaşılır?
Deli bal nasıl anlaşılır?Gerçek bir deli balı acımsı, buruk tadı ve koyu kızıl-kahve renginden anlayabilirsiniz ancak yine de güvenmediğiniz kişilerden asla ama asla almamalısınız. Unutmayın, etkileri bu kadar farklı ve büyük bir baldan söz ediyoruz. Sağlığınızı asla tehlikeye atmamalı, deli bal alacaksanız çok çok dikkatli olmalısınız.
Bal insanı zehirler mi?
Zehirlenme belirtileri, balı yedikten 30 dakika ile 2 saat sonra mide bulantısı, kusma, şiddetli hipertansiyon ve kalp ritminin düşmesi, beyine yeterli kan gitmemesine bağlı hastanın bayılması şeklinde görülür. Deli bala bağlı zehirlenmede terleme, sersemlik, çift ve bulanık görme gibi durumlarda ortaya çıkar.Bal zehirlenmesi nasıl geçer?
Bal zehirlenmesi nasıl geçer?Tipik zehirlenme belirtileri mide-barsakla ilişkili olup, bazen yaşamı tehdit eden hipotansiyon ve bradikardi gelişebilmektedir. Deli bal zehirlenmesinde; baş ve vücudun soğuk suyla yıkanması, sarımsaklı yoğurt yenilmesi, tuzlu ayran içilmesi gibi geleneksel yöntemler kullanılmaktadır.
Bir insan günde ne kadar bal yemeli?
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.’a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.Çok fazla bal yemek zehirler mi?
Çok fazla bal yemek zehirler mi?Bilim insanları tarafından yapılan klinik çalışmalarda bal kaynatıldığında, hatta uzun süreli rafta bile beklediğinde (6 ay) 5-HMF adlı toksini ürettiği kanıtlanmıştır. Hatta bal paketlerinin arkasında da tüketiciler bu konuyla ilgili uyarılmaktadır.