AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi baglaclardan sonra virgul gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.861
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi bağlaçlardan sonra virgül gelir?​

TDK’nın belirlediği bu yazım kuralı yıllardır uygulanıyor ve bunun sonucu olarak da “ve” “veya” gibi bağlaçlardan önce ya da sonra virgül konulması yazım hatası olarak kabul ediliyor. Kural, özetle “bağlaçtan önce veya sonra virgül konulmaz” şeklinde.

Hitaplarda virgül kullanılır mı?​

Hitaplarda virgül kullanılır mı?
Hitap kelimelerinden sonra virgül kullanılır. Örn: Arkadaşlar, kitaplarınızı almayı sakın unutmayın. Bir sözcük, kendinden sonra gelen sözcük ve sözcük gruplarıyla anlam ve yapı bakımından bağlantılı değilse bunu belirtmek için virgül kullanılır. Örn: Yakışıklı abin geldi.

Üst virgül adı nedir?​

kesme işareti olarak da biliyoruz. kullanım yeri olarak harf veya harfleri düşmüş ya da kısalmış sözcüklerde kullanılır. n’olur, ne’n var? gibi… kesme işareti ise bildiğimiz gibi, özel isimleri, sayıları vs. ayırırken kullanılır.

Diyaloglar arasında kullanılan noktalama işareti nedir?​

Diyaloglar arasında kullanılan noktalama işareti nedir?
Türkçede kullanılan birçok noktalama işaretinden biri de uzun çizgidir. Uzun çizgi genel olarak konuşmaları belirtirken kullanılır. Farklı görevlerinin olup olmadığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Uzun çizginin bir diğer adı da konuşma çizgisidir.
Amadan sonra virgül gelir mi?​
Bağlaçlardan sonra virgül kullanılması zorunlu bir kural değildir; fakat bağlaçtan sonra yarım nefes duraklanması istenirse ve virgül kullanılırsa bu da yanlış olmaz. Örnek: Bir aralık evden savuşmak da aklına geldi; ama, faydasız buldu.

Bağlaçtan sonra virgül kullanılır mı?​

Bağlaçtan sonra virgül kullanılır mı?
UYARI: Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Hem gider hem ağlar. Gerek nesirde gerek nazımda yeni bir söyleyişe ulaşılmıştır.

Yan yana yazılması gereken durumlarda mısraların arasına ne konur?​

1. Yan yana yazılması gereken durumlarda mısraların arasına konur: Korkma!

Üstten virgül nasıl yapılır?​

Üstten virgül nasıl yapılır?
Kesme işaretinin yazılışı ise (‘) şeklinde gösterilebilmektedir. Klavyede kesme işareti yapılması için (Shift + (Üst) 2 ) tuşuna aynı anda basılması gerekmektedir. Klavyede kesme işareti yapmak için 2 ve Shift tuşlarına basmak yeterli olacaktır.

Üstten iki virgül nasıl yapılır?​

Ancak Shift+2+2 kombinasyonu ile de bu noktalama işareti kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun için shift tuşuna basılı tutulurken arka arkaya 2 tuşuna iki kere basılması gerekir.

Ünlem işareti nerelerde kullanılır?​

Ünlem işareti nerelerde kullanılır?
Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümle veya ibarelerin sonuna konur: Hava ne kadar da sıcak! Aşk olsun!
Ama dan sonra hangi noktalama işareti gelir?​
(ama, fakat, lakin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü yoksa, bundan dolayı, sonuç olarak, bununla birlikte gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılır.)

De da Bağlacından sonra virgül gelir mi?​

De da Bağlacından sonra virgül gelir mi?
Uyarı: Cümlede pekiştirme ve bağlama görevinde kullanılan da / de bağlacından sonra virgül konmaz: İmlamız, lisanımız düzelince, lisanımız da kafamız düzelince düzelecek; çünkü o da ancak onlar kadar bozuktur, fazla değil! (Yahya Kemal Beyatlı)

Bağlaçlardan önce ve sonra virgül kullanılır mı?​

Iki nokta üst üste nerelerde kullanılır örnek cümleler?​

Iki nokta üst üste nerelerde kullanılır örnek cümleler?
Karşılıklı konuşmalarda kimin konuşacağı belirtildikten sonra iki nokta konur:
- -Buğdayla arpadan başka ne biter bu topraklarda? Ziraatçi sayar: -Yulaf, pancar, nohut, mercimek…
- Bilge Kağan: Türklerim işitin! Üstten gök çökmedikçe. alttan yer delinmedikçe.
- Koro: Göğe erer başımız başınla senin!
 
Bağlaçlardan sonra virgül kullanımı oldukça önemli bir konudur. TDK'nın belirlediği yazım kurallarına göre, bağlaçlardan önce veya sonra virgül konulmamaktadır. Bu kural yıllardır uygulanmakta olup, bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılması yazım hatası olarak kabul edilmektedir. Örneğin, "hem gider hem ağlar." cümlesinde virgül kullanılmamaktadır.

Hitaplarda virgül kullanımı da oldukça dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Hitaplardan sonra virgül kullanılarak, hitap kelimesi ile sonraki ifade arasındaki ayrım netleştirilir. Örneğin, "Arkadaşlar, kitaplarınızı almayı sakın unutmayın." cümlesinde virgül hitaptan sonra kullanılmıştır.

De da bağlacından sonra virgül kullanımı da belirli kurallara tabidir. Pekiştirme ve bağlama görevinde kullanılan "de / da" bağlacından sonra virgül konulmamaktadır. Örnek olarak, "İmlamız, lisanımız düzelince, lisanımız da kafamız düzelince düzelecek." cümlesinde "de" bağlacından sonra virgül kullanılmamıştır.

Bağlaçlardan önce ve sonra virgül kullanımıyla ilgili de açıklama yapılabilir. Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konulmaz. Örneğin, "Hem gider hem ağlar." cümlesinde hem bağlacından önce ve sonra virgül kullanılmamıştır.

Son olarak, iki nokta üst üste kullanımına da değinmek gerekirse, karşılıklı konuşmalarda kimin konuşacağının belirtildikten sonra iki nokta üst üste yerleştirilir. Örneğin, "-Buğdayla arpadan başka ne biter bu topraklarda? Ziraatçi sayar: -Yulaf, pancar, nohut, mercimek…" cümlesinde iki nokta üst üste konuşmaları ayrımak için kullanılmıştır.
 
Geri
Üst