AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi anayasada vergilendirme ile ilgili hukum yer almaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi anayasada vergilendirme ile ilgili hüküm yer almaz?​

1876 Kanunu Esasi Madde 25: Bir kanuna müstenit olmadıkça vergi ve rüsumat namı ile ve namı aherle hiç kimseden bir akçe alınamaz. 1924 Anayasası Madde 85: Vergiler ancak bir kanun ile tarh ve cibayet olunabilir.

Devletler vergilendirme yetkilerini kullanırken hangi ilkelerden yararlanılır?​

Devletler vergilendirme yetkilerini kullanırken hangi ilkelerden yararlanılır?
Günümüzde birçok ülkenin vergi sisteminde kaynak ve ikametgâh ilkeleri değişen ağırlıklarda birlikte uygulanmaktadır. Sermaye ihraç eden gelişmiş ülkeler sermaye gelirlerinin vergilendirilmesinde ikametgâh ilkesini, sermaye ithal eden gelişmekte olan ülkeler ise kaynak ilkesini tercih etmektedir.

Devletin vergilendirme yetkisini nereden alır?​

Devletin vergilendirme yetkisini nereden alır?
82 Anayasası’nda vergilendirme yetkisi, vergiyi koyma, kaldırma veya değiştirme yetkisi yasama organına ait olup, sınırlı da olsa Bakanlar Kurulu ‘da bu yetkiyi kullanabilmektedir. Vergilerin kanuniliği ilkesi esasen, vergilerin kanunla konulup, değiştirilip, kanunla kaldırılabileceğinin bir ifadesidir.

Temsilsiz vergi zulümdür sloganı ile başlayan tarihsel olay nedir?​

Pek çok ülke Anayasasında vergilerin kanunla konulacağı, değiştirileceği ve kaldırılacağına ilişkin düzenleme 1215 Magna Carta’dan bu yana temsilsiz vergileme olmaz ilkesinin bir gereği ve sonucudur.

Uluslararası ticarette Devletler vergilendirme yetkilerini kullanırken neleri esas alır?​

Uluslararası ticarette Devletler vergilendirme yetkilerini kullanırken neleri esas alır?
Ülkeler vergilendirme yetkilerinin kapsamını, evrensellik ilkesi ve mülkilik ilkesine dayalı olarak oluşturmaktadırlar. Ülkelerin, gelir ve servet unsurlarının vergilendirilmesinde kullandıkları temel ilkeler ise kaynak ve yerleşiklik ilkesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Vergi hukukunun yürütme organından doğan kaynaklar nelerdir?​

Vergi hukukunun yürütme organından doğan kaynaklar nelerdir?
Vergi hukukunun yürütme organından doğan kaynakları ise şunlardır;
- Kanun hükmünde kararname.
- Bakanlar Kurulu Kararları
- Tüzük.
- Yönetmelik.
- Genel (Düzenleyici) tebliğler.
- Muktezalar, sirküler, genelge.
Verginin dayandığı temele ne denir?​
Verginin yasa ile konulması demek, vergilendirmeye ilişkin temel unsurların yasada yer alması demektir. Vergilendirmenin temel unsurları, verginin konusu, mükellefi, vergiyi doğuran olay, tarh ve tahsil usulleri gibi açıklık ilkesi bakımından çok önem taşıyan unsurları ifade eder.

Vergiyi doğuran olay ne demek?​

Vergiyi doğuran olay ne demek?
Vergiyi doğuran olay, devletin vergi alacağının doğması için, verginin konusu ile mükellefi arasında, kanunun aradığı şartların ve ilişkinin oluşmasını ifade etmektedir. Türk vergi hukukunda, vergi alacağının vergiyi doğuran olayın meydana gelmesiyle doğacağı kabul edilmiştir.
 
1876 Kanunu Esasi ve 1924 Anayasası'nda vergilendirme ile ilgili hükümler bulunmaktadır. Ancak, hangi anayasada vergilendirme ile ilgili hüküm yer almadığı sorusuyla ilgili net bir bilgi verilmemiştir. Diğer yandan, vergilendirme konusunda devletlerin hangi ilkelerden yararlandığı, vergilendirme yetkisinin nereden geldiği ve uluslararası ticarette vergilendirme ilkeleri gibi konular detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Vergi hukukunun yürütme organından doğan kaynaklar ve verginin dayandığı temel ile ilgili açıklamalar da mevcuttur. Son olarak, vergiyi doğuran olayın ne anlama geldiği ve Türk vergi hukukundaki yerine değinilmiştir. Verilen bilgiler vergilendirme konusuna dair geniş bir açıklama sunmaktadır.
 
Geri
Üst