Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hangi anayasada anayasanin degistirilmesine yonelik bir duzenleme yoktur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.228
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi anayasada anayasanın değiştirilmesine yönelik bir düzenleme yoktur?​

1982 Anayasası sert (katı) bir Anayasadır. Anayasanın ilk üç maddesi değiştiri- lemez. Değiştirme önerisi de yapılamaz. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin en önemli niteliklerini söylersek bunlar, demok- ratik devlet, lâik devlet, sosyal devlet ve hukuk devleti nitelikleridir.

Yeni anayasayı kim yapar?​

Anayasayı anayasa hukukçuları yapar. Millet ya da temsilcileri anayasa yapamaz. Nasıl inşaatların projelerini mimarlar çizer, hesaplarını mühendisler yapar ve şantiyeleri yine bu teknik kadrolar yönetirse, anayasayı da anayasacılar yapar.

1982 Anayasasına göre anayasanın değiştirme usulü nedir?​

1982 Anayasasına göre anayasanın değiştirme usulü nedir?
Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür.

Içtüzük yapmak kimin görevi?​

MADDE 38- (1) Raportörler, Kanun ve İçtüzük çerçevesinde Başkan tarafından verilen işleri yaparlar. (2) Raportörlerin kıdemleri ve deneyimleri göz önüne alınarak Genel Kurul, Bölümler, Komisyonlar ya da diğer birim raportörlüklerinden hangisinde görev yapacaklarına Başkan tarafından karar verilir.

Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir ifadesi anayasanın kaçıncı maddesinde yer alır?​

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. Madde 11 – Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Madde 60 – Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.

1924 Anayasası değişiklikleri nelerdir?​

1924 Anayasası değişiklikleri nelerdir?
1924 ANAYASASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
- Devletin dini İslam’dır ifadesi 1928 yılında kaldırıldı.
- Seçmen yaşı 18’den 22’ye çıkartıldı.
- Ormanlar devlet kontrolünde olması için devletleştirildi.
- Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. (
- Atatürk’ün belirlemiş olduğu ilkeler anayasaya girdi.

Türkiye anayasayı kimden aldı?​

Eugen Huber tarafından hazırlanan bu kanun, İsviçre Konfederasyonunun yirmi beş üyesinde uygulanmakta olan farklı medeni kanunların yerini almıştı. Bundan bir süre sonra, 1926 yılında, genç Türkiye Cumhuriyeti İsviçre Medeni Kanunu’nu -çok büyük değişikliklere tabi tutmaksızın- kabul etti.

Biz şu anda hangi anayasayı kullanıyoruz?​

6 Kasım 2021 tarihinde kontrol edilmiş kararlı sürüm gösterilmektedir. İnceleme bekleyen 1 değişiklik bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya 1982 Anayasası, Türkiye’nin 9 Kasım 1982’den bu yana geçerli olan anayasasıdır.

Anayasanın değiştirilemez maddeleri nelerdir?​

Anayasanın değiştirilemez maddeleri nelerdir?
MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Ilk yazılı anayasa hangi uygarlığa aittir?​

Tarihte bilinen ilk anayasa Hammurabi Kanunlarıdır. M.Ö 1810 yılında doğan Hammurabi, 42 yıl boyunca Babil İmparatorluğunun kralı olarak hüküm sürmüştür.

Meclis içtüzüğü denetimi kim yapar?​

Anayasaya uygunluğu Anayasa Mahkemesi’nce incelenir. Yalnızca yasama meclisinin iç düzenine ilişkin bir işlem olduğundan meclis kararı niteliğini taşır.

Bireysel başvuruya konu edilebilecek temel haklar nelerdir?​

Bireysel başvuruya konu edilebilecek temel haklar nelerdir?
Anayasa’ da koruma altına alınan ve ihlali halinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru konusu yapılabilecek diğer haklar şunlardır:
- Örgütlenme ve toplanma hakkı
- Mülkiyet hakkı
- Eğitim ve Öğrenim hakkı
- Serbest seçim hakkı
- Temel hak ve Hürriyetlerin korunması (Etkili başvuru hakkı)
- Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağıdır.
 
1982 Anayasası'nın değiştirilemez maddeleri, Anayasanın 1. maddesinde devlet şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2. maddesinde Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesinde yer alan hükümlerdir. Bu maddeler değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez şekilde belirlenmiştir.

Anayasa Mahkemesi, meclis içtüzüğünün Anayasaya uygunluğunu denetler. Meclis içtüzüğü, yasama meclisinin iç düzenine ilişkin bir işlem olduğundan, Anayasa Mahkemesi tarafından incelenir ve meclis kararı niteliğini taşır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya 1982 Anayasası, Türkiye'nin 1982 yılından bu yana yürürlükte olan anayasasıdır. Anayasa, devletin temel yapısını, hak ve özgürlükleri, devlet organlarının görevlerini ve yetkilerini düzenler.

Bireysel başvuruya konu edilebilecek temel haklar arasında örgütlenme ve toplanma hakkı, mülkiyet hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı, serbest seçim hakkı, temel hak ve hürriyetlerin korunması (etkili başvuru hakkı), eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı yer almaktadır. Bu haklar Anayasa'da koruma altına alınmış olup, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru konusu yapılabilmektedir.
 
Geri
Üst