Hanbeli mezhebi kimdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
128.273
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hanbeli mezhebi kimdir?​

Ehl-i sünnet itikadında olan müslümanlardan, amellerini yani ibadet ve işlerini, bu mezhebin hükümlerine uyarak yapanlara Hanbeli denir. Hanbelilik olarak da anılır. Günümüzde körfez ülkelerinde Irak, Kuveyt, Bahreyn ve Suudi Arabistan’da mensupları bulunmaktadır.

Mezheplere gerek var mı?​

Kur’ân ve hadisten hüküm çıkaracak bilgiye sahip olanların, herhangi bir mezhebe tabi olması gerekmez. Hatta bu güçte olan bilgi sahiplerinin, üstlerine düşeni yapmayarak hazır bir mezhebe uymaları doğru bile görülmez. Çünkü o kimse, üstüne düşen kaynaktan araştırma görevini ihmal etmiş olur.
Dört mezhebi sayar mısın?
Bu mezheplerin isimleri sırasıyla şöyledir:

Hanbelilik nedir ve özellikleri?​

Hanbelî Mezhebi’nde Kur’an ve hadis kaynağı önde gelir. Kitap ve sünnette kesin bilgi yoksa karşıtı bulunmayan sahabî sözü ile doğrultusunda uygulanır. Karşıtlık varsa Kur’an ve sünnete en yakını tercih edilir. Daha kuvvetli bir delil yoksa gönderilmiş haber, kıyasa tercih edilir.

Hanbeli mezhebi hangi ülkelerde yaygındır?​

Hanbelî mezhebi bugün Suudi Arabistan’da resmî mezhep konumundadır.
İslam dini neden mezheplere ayrıldı?
Mezhepler İslam’a göre dini ve siyasi gruplaşmalar oluşum esnasında peygamberin ölümünden sonra ortaya çıkmıştır. Bu dönemde çeşitli alimler ortaya çıkmış ve İslam hakkında görüşlerini belirtmiştir.

4 mezhebin hak olduğuna kim karar verdi?​

Dört Mezhebin hak mezhep olması ve birlikte eğitim görmesi uygulamasını ilk kez Abbasi halifesi Mustansır (1234) tarafından gerçekleştirildi.

Fıkhî mezhepler nelerdir?​

Bu mezheplerden Sünni İslam inanışında yaygın olanları Malikî, Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhepleridir. Bu nedenle bu dört mezhebe zaman zaman dört büyük fıkıh mezhebi denmiştir.
Medinenin mezhebi nedir?
Mâlikî Mezhebi, hayatını Medîne-i Münevvere’de geçirmiş olan İmam Mâlik bin Enes’in görüşleri çerçevesinde ortaya çıkmış fıkhî bir yorumdur. Ehl-i Sünnet’e bağlı dört büyük fıkıh mezhebinden birisidir. Mâlikî Mezhebi İmam Mâlik’in içtihatlarına dayanır.
 
Geri
Üst