- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Hamming kodlaması hangi amaçla kullanılır?
Telekomünikasyonda, ismini yaratıcısı Richard Hamming’den alan, doğrusal hata düzelten bir koddur. Hamming Kodu tek bitlik hataları saptayıp düzeltebilir. Veya aynı kod bir veya iki bitlik hataları saptamak üzere kullanılabilir.Checksum kodlaması nedir?
Kontrol Toplamı (Checksum) Checksum tcp/ip yığınındaki protokollerde başlık yada başlıkla beraber verinin iletiminde bir hatanın olup olmadığını anlamada kullanılır. Gönderilecek veri bitlerinin toplamı alınır ve sonra bulunan toplam veri bitlerine eklenerek öyle gönderilir.Parity bit yöntemi nedir?
Eşlik biti yada parity bit olarak bilinen bu bit, ikilik tabandaki bitlerin tek veya çift olması esasına göre kontrol amaçlı olarak kullanılan bittir. Örneğin 7 bitlik bir mesajın bit değerlerinin toplamı tek ise 1 çift ise 0 bilgisini de bu 7bitlik mesaja ekleyerek 8 bitlik bir mesaj elde edilir.
Checksum ne işe yarar?
checksum verinin duzgun oldugunun kontrolu icin kullanilan en basit yontemdir.. veriyi olu$turan butun byte’larin degeri toplanir..Checksum error ne demek?
bu hatanın çıkmasının sebebi makinanızın pilinin bitmiş olmasındandır. verilen hata ise biosa pilinin bititği raporu aktarılıyor ve açılışta bu raporu görüdüğü için hata varmış gibi davarnıyor. Default demekle fabrika ayarlarına hata raporunun olmadığı duruma getirdiğiniz için sorun olmaktan çıkmıştır.Even parity Odd parity nedir?
parity bit kullanılarak yapılır. iki türlü olur, even parity ya da odd parity. even parity dediğimiz şey, gönderilen bitler içerisindeki 1 sayısı çift olacak şekilde bir bit eklemektir. odd parity de ise eklediğimiz bit ile beraber totalde tek sayı adedinde 1 olmalı.
Tanım – Odd Parity ne anlama geliyor? Eşzamansız iletişim sistemlerinde, tek parite, iletilen her bit kümesinin tek sayıda bite sahip olduğu parite kontrol modlarını ifade eder. Verideki toplam artı artı parite biti sayısı tek sayı ise, buna tek parite denir.
Checksum, Kriptografik hash fonksiyonu algoritmasının çalıştırılmasıyla elde edilen sonuç verisidir. Checksum, bazı kaynaklarca hash sum, hash value, hash code veya kısaca hash olarak adlandırılabilir. Checksum birçok durumda bilgisayar kullanıcıları için faydalı olabilecek bir kontrol mekanizması şeklinde çalışır.