- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hammadde ve parça depoları nedir?
Hammadde ve parça depoları : Bir üretim tesisinde (fabrika, atölye, vb.), üretilecek ürünün üretiminde kullanılan ham madde ve parçaları içeren depolardır. Bu depolar, genellikle üretim tesisi ile aynı yapı içinde yada komşu bir yapı olarak yer alır.Depo işletim maliyetleri nedir?
Depo maliyetleri, depo alan kullanımı ve operasyon faaliyetlerinden meydana gelen giderlerden oluşmaktadır. Depo maliyetlerinin depo yöneticileri tarafından ayrıntılı olarak bilinmesi ve maliyet yönetiminin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir.
Yarı mamul ürünler nelerdir?
Yarı mamul, tek başına nihai ürün olarak işlev görmeyen kısmen tamamlanmış ürünlerdir. Yarı mamuller imalat sürecinin farklı aşamalarında ürünle birleştirilirler. Yarı mamul, işletme içerisinde üretilebildiği gibi dışarıdan tedarikçilerden de satın alınabilmektedir.Ham ve yarı mamul maddeleri mamul hale getirmeye ne denir?
İmalat: Hammadde veya yarı mamulü çeşitli işlemler sonucunda yarı mamul veya son ürüne (bitmiş parça) dönüştürme işlemidir.
Arapçadan dilimize girmiş olan bu sözcüğün özgün yazımı ” ma’mul” dür. İlla yazacaksanız ma’mul yazın. Ancak kesme imi kaldırıldığından gelin bunu mamul yazın ama yine Türkçeleştirmiş olmazsınız.
Tedarik edilen malzemelerin gereksinim duyulduğunda kullanılmak üzere bekletildiği ve uygun koşullarda korunduğu açık veya kapalı alanlara ne ad verilir?
Depolar ise bu lojistik kanallar içerisinde envanterleri stoklayarak müşteri talepleri ile ürün tedarikinin koordine edilmesine hizmet ederler. Üretimi destekleyen bir depo, tedarik edilen malzemelerin gereksinim duyulduğunda kullanılmak üzere bekletildiği ve uygun koşullarda korunduğu açık veya kapalı alanlardır.
Depo Operasyon türleri nelerdir?
Depolama süreçleri genel olarak beş aşamada incelenmektedir. Bu aşamalar: (1) mal kabul süreci, (2) malların depo içerisinde taşınması süreci, (3) istifleme süreci, (4) sipariş toplama süreci ve son olarak (5) malların depodan sevkiyatı süreci olarak gerçekleşmektedir.Mamul ürün ne demek?
Yapılmış, işlenmiş, üretilmiş, üretimi tamamlanmış, satışa hazır olan mal (eşya, yiyecek). Mamuller başka bir firmanın ham maddesi olabilir. Örneğin bir otomobil ampulü üreten bir firmanın ürettiği mamul (ampul), otomobil üreten bir şirketin ham maddesidir.
Unlu mamuller nelerdir?
Unlu mamüller olarak en çok tükettiğimiz ürünler ekmek, makarna, bulgur ve bisküvidir. Bunların dışında, kek, pasta, turta, tart, yufka, çeşitli çörekler, börek, gofret, kurabiye, hazır pasta altlığı, peksimet ve benzeri ürünler bu gruba girerler.Yarı mamul stokları nedir?
1.2. Yarı Mamül (Prosesler Arası) Stoku: Değer Akışı boyunca prosesler arasında (veya uzun süren bir prosesin içinde) bitmiş ürüne dönmemiş; ancak hammaddeden dönüşmüş her bir bilgi veya malzeme yarı mamül olarak adlandırılır.
Mamul Ne Demek? 12. yüzyıldan beri kullanılmakta olan mamul kelimesi, üretilen, imal edilen şey demektir. Türkçe karşılığı ürün olan bu kelimenin çoğulu mamulat şeklinde yazılır.
Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünlere ne denir?
Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak “stok” olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin her zaman önemli bir yönü olmuştur.
Üretime destek depoları nedir?
Üretimi destekleyen bir depo, tedarik edilen malzemelerin gereksinim duyulduğunda kullanılmak üzere bekletildiği ve uygun koşullarda korunduğu açık veya kapalı alanlardır.Depo Operasyon Sorumlusu nedir?
Depo sorumlusu, üretimden çıkan, depolanma gereksinimi olan ya da sevkiyatı yapılacak malların kontrolünü, sevkini, teslimini gerçekleştiren kişidir.