- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.706
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hamileyken film çekilir mi?
Gebelikte hastalık ya da tanı amaçlı röntgen filmi çektirmek aşırı radyasyona alımına sebep olarak hamileliği riske atabiliyor. Central Hospital’dan Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Çetin Öner “Gebeliğin 2. ile 8. haftaları içerisinde tanı amaçlı 1 defaya mahsus yapılan röntgen işlemi bebeğe zarar vermez.Hamileler akciğer filmi çekilebilir mi?
Diş, akciğer, kol ve bacak röntgeni çekilebilir Fakat üreme organlarının ve karın bölgesinin direkt olarak radyasyona maruz kalması bebeğin hızla gelişmekte olan hücrelerinde birtakım değişimlere sebep olabilir. Hatta bu durum, bebeğin ileriki dönemlerde kansere yakalanma riskini de tetikleyebilir.Hamilelikte MR çekilmesi, düşünülenilin aksine zararlı değildir. Çünkü MR radyasyon yaymaz. Çok nadir bebekteki anomalleri ortaya çıkarmak adına da kullanabilmektedir. Bilgisayarlı tomografi ise, radyasyon yaydığı için hamilelikte aşırı uygulandığı zaman anne karnındaki bebek için zararlıdır.
Hamilelikte diş röntgeni çekilebilir mi?
Diş hekimliğinde kullanılan röntgen makinelerinde radyasyon çok düşük seviyede olmasına rağmen hamilelerde röntgen çekiminden kaçınılmalıdır. Zorunluluk yoksa bu işlem doğum sonrasına ertelenmelidir.
Gebelikte tomografi çekilir mi?
Çok nadir bebekteki anomalleri ortaya çıkarmak adına da kullanabilmektedir. Bilgisayarlı tomografi ise, radyasyon yaydığı için hamilelikte aşırı uygulandığı zaman anne karnındaki bebek için zararlıdır. Anne için acil bir durum ya da hayati derecede önemli olmadığı sürece gebelik sırasında MR çektirilmemelidir.
Hamileler ultrason çektirebilir mi?
Bilinmesi gerekir ki gebelik sürecinde MR çekimi, anne ve bebek için herhangi bir zarara yol açmaz. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda USG tetkikinin fetüs üzerine teratojenik etkisi olmadığı görülmüştür. Bu nedenle gebelik süresince güvenle yapılabilir.Emziren anne röntgen çekilebilir mi?
Röntgen, mamografi, MRG ve BT tanı yöntemlerindeki radyasyon emzirme döneminde güvenlidir. Bu tipteki radyasyon canlı hücrelerde DNA mutasyonu oluşturabilecek özellikte olmasına rağmen sütte birikmez, bu nedenle emzirmeye ara vermeden devam edilebilir.Bir akciğer grafisi ile alınan radyasyon dozu çok düşüktür. İzin verilen dozun çok altındadır. Günlük hayatta, farkında olmadan ortamdan aldığımız radyasyon miktarının 1-6 gününe karşılık gelmektedir (6 saatlik bir uçak yolculuğu bunun yaklaşık iki katı doz maruziyet yaratmaktadır).