AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hamileyken calisabilir raporu aldiktan sonra yillik izin kullanabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hamileyken çalışabilir raporu aldıktan sonra yıllık izin kullanabilir mı?​

Örneğin; tekil gebelik yapacak kadın memur, raporla belgelendirdikten sonra çalışıp bu süre zarfında 5 gün yıllık izin, 5 gün hastalık izni ve 4 gün de mazeret izni kullanırsa doğum sonrası kullanabileceği izin süresine aktarılacak olan izin beş hafta değil, izinlerinin düşülerek fiilen çalıştığı üç hafta olacaktır.

Hamile işçi ücretsiz izne çıkarılabilir mi?​

Çalışan annelere İş Kanunu ile getirilen en önemli haklardan birisi de doğum sonrası ücretsiz izin hakkıdır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesine göre; isteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

Doğum izninden kimler faydalanabilir?​

Doğum izninden kimler faydalanabilir?
Geçici iş göremezlik parası, yani doğum izni parası alabilmek için doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 90 günlük sigorta priminin ödenmiş olması şartı bulunmaktadır. Bu noktada doğum izni için prim gün sayısı 90 gün olarak belirlenmiştir diyebiliriz.

Doğum izninden sonra yıllık izin kullanılır mı?​

Doğum izninden sonra yıllık izin kullanılır mı?
Kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler ve doğum izinleri çalışılmış süre gibi sayılır. Ancak, doğum sonrası 6 aya kadar olan ücretsiz izin süresi ise yıllık izin süresinin hesabında nazara alınmaz.

Hamilelikte çalışabilir raporu alınmazsa ne olur?​

Mevzuat açısından doğum öncesi 8 hafta analık izin hakkınız vardır. Çalışabilir raporu almanız halinde bu süreleri doğum sonrasına aktarabilirsiniz. Eğer doğum öncesinde 32. hafta çalışabilir raporu almazsanız kesinlikle bu izin haklarınızı doğum sonrasına aktaramazsınız.

Memur doğum izninden sonra yıllık izin kullanılır mı?​

1-Her yıl yıllık izne ilave olarak kullanılır. analık iznine ilave edilir. 4-Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (A) fıkrası.

Calisan hamileler calisabilir raporu almak zorunda mı?​

Calisan hamileler calisabilir raporu almak zorunda mı?
İsterseniz bu izni kullanmayıp, bir kısmını doğum sonra- sına aktarabilirsiniz. 37. haftaya kadar çalışabilir ve kullanmadığınız 5 haftayı doğum sonuna aktarabilirsiniz. Ama her durumda 32. haftada doktorunuzdan “çalışmasında sakınca yoktur” şeklinde rapor almak ve kurumunuza vermek zorundasınız.

Özel sektörde doğum izninde maaş alınır mı?​

Özel sektörde doğum izninde maaş alınır mı?
Doğum iznine çıkan kadın çalışanın maaşı, çalıştığı şirket tarafından ödenmez. Kadın çalışanın 16 haftalık doğum raporu sırasında alacağı maaşı SGK öder. Bu dönemdeki ücretinizin 2/3′ünü SGK size “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında öder.

Doğum izni raporu özel hastaneden alınır mı?​

Özel hastaneden alınan rapor geçerli olup, işverenin kabul etme zorunluluğu bulunuyor. SGK ile sözleşmesi olmayan özel bir hastanede Bakanlıkça yetkilendirilen hekimin verdiği rapor da geçerli.
32.haftada çalışabilir raporu alınmazsa ne olur? Eğer rapor alınmazsa, 32. hafta dolduktan sonraki her gün rapor alınıncaya kadar kadın işçinin analık ödeneğinden düşülüyor. Yani rapor almakta gecikilen günler için analık ödeneği alınamıyor.

Doğum izninde maaş yatıyor mu?​

DOĞUM İZNİ PARASI NE ZAMAN YATAR? Annelik nedeniyle geçici iş göremezlik raporu alan anneler SGK’ya başvurarak doğum izni parasından yararlanmaktadır. 16 hafta izinli olan annelere doğum parası, doğumdan sonraki 55 gün içerisinde belirtmiş oldukları hesaba yatmaktadır.

Doğum izninde rapor alınır mı?​

Doğum izninde rapor alınır mı?
İstirahat sonrası kontrol muayenesi belirtilmişse -toplamda 20 günü geçmemek üzere- hekim istirahat raporunu uzatabilir. Ancak bu kural, analık raporlarında uygulanmaz. Tek hekim, doğum öncesi ve sonrasında 8’er hafta rapor verebildiği gibi bu süreleri uzatabilmektedir.

Özel hastanenin verdiği rapor geçerli mi?​

Özel hastanenin verdiği rapor geçerli mi?
Özel hastanelerin Sağlık Kurulları da 20 günü aşan istirahat raporu verebilir. Bu raporlar geçerlidir ve SGK tarafından raporlu olunan süre için iş göremezlik ödeneği ödenir. Raporun ayrıca devlet hastanesinden onaylanması gerekmemektedir. Zaten hastane, raporu SGK’ya elektronik ortamda göndermektedir.
 
Hamileyken çalışabilir raporu aldıktan sonra yıllık izin kullanabilir mi sorusuna detaylı bir şekilde cevap vermek istiyorum:

Hamileyken çalışabilir raporu aldıktan sonra yıllık izin kullanılabilir. Çalışan bir kadın hamile olduğunda ve çalışabilir raporunu aldığında, yıllık izin hakkını kullanabilir. Ancak, bu durumda kullanılan yıllık izinler doğum sonrası kullanılabilecek izin süresine eklenecek şekilde hesaplanır. Yani, hamilelik sürecinde çalışan ve çalışabilir raporu alan bir kadın yıllık izin kullanabilir ve doğum sonrası kullanacağı izin süresine eklenir.

Öte yandan, hamilelik sürecinde çalışamayacak durumda olan kadınlar için ise doğum raporu alınarak doğum izni kullanılabilir. Doğum izni süresi, iş kanunlarına ve mevzuata göre belirlenir ve bu süre içerisinde de yıllık izin hakkı kullanılabilir. Doğum izni sonrası kullanılan yıllık izinler, düşük sayılmaz ve kadının hakları saklı kalır.

Sonuç olarak, hamileyken çalışabilir raporu aldıktan sonra yıllık izin kullanmak mümkündür ve doğum sonrası izin hakları bu duruma göre hesaplanır. İşçilerin bu haklarıyla ilgili detaylı bilgi almak için iş kanunları ve mevzuatı incelemek önemlidir.
 
Geri
Üst