Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hamilelik Döneminde Güneş Işığı Faydalı mı, Zararlı mı?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Sıcak ve nemli günler hamileliğin özellikle son aylarında anne adayına sıkıntılı günler yaşatsa da yapılan araştırmalar güneş ışığının hamile kadınlar için çok yararlı olduğunu gösteriyor.

HAMİLELİKTE GÜNEŞ IŞIĞI FAYDALI MIDIR?

Güneş ışığı içerdiği ultraviyole ışınları sayesinde cilt altı yağ dokusunda aktif D vitamini oluşmasını sağlar. D vitamini esas olarak bağırsaklardan kalsiyum emilimini arttırarak hamilelikte artan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Bu sayede bebek için gereken kalsiyum anne adayının kemiklerindeki depolar yerine yiyeceklerden karşılanmış olur. Bu da annenin ileri yaşlarda kemik erimesi riskini azaltan bir faktördür.

GEBELİK DÖNEMİNDE GÜNEŞLENMEK BEBEKTE ŞEKER HASTALIĞINI ENGELLER Mİ?

Kalsiyum eksikliğini önlemeyerek ‘Autoimmun’ denilen bağışıklık sistemi hastalıklarının da (Çocukluk dönemi şeker hastalığı tiroid yetmezliği gibi) engellendiği öne sürülmüştür. Her ne kadar teorik olarak doğru olabileceği düşünülse de ileriye dönük çalışmalar ile gerçekliği kanıtlanmış değildir.

“GÜNEŞLENMEK” HAMİLELİK DÖNEMİNDE NE KADAR GÜVENLİDİR?

Son yıllarda güneş ışığının cilt kanserine yol açma riskini gösteren bilimsel araştırmalar ile birlikte ‘bronz ten’ artık sağlık ve güzellik göstergesi olmaktan çıkmıştır. Üstelik hamilelikte hormonların etkisi ile güneş lekelerinin arttığı burun ve elmacık kemiklerinin üstünde ortaya çıkan kırmızılığın (yani gebelik maskesi) belirginleştiği bilinmektedir.

Gebelik dönemlerinde güneşlenmenin bir diğer sakıncası da anne adayının su kaybına duyarlılığının artmasıdır. Yazın aşırı sıcaklar ve güneş bol miktarda sıvı kaybına bu durumun da ‘güneş çarpması’ denilen hastalığa yol açması ihtimali daha sıktır. Fazla sıvı kaybı bebeğe giden kan miktarını azaltmaya yol açması nedeniyle oldukça önemlidir. Bu nedenle hamilelerin bu günlerde sıvı alımını normalin en az iki katına çıkarması gerekmektedir.

GÜNEŞLENMENİN SAKINCALARI VARSA D VİTAMİNİ İHTİYACI NEREDEN KARŞILANMALIDIR?

Eğer mevsimlerden kışsa veya ev dışına hiç çıkılmıyorsa kalsiyum tabletleri ile beraber az bir miktar D vitamini takviyesi uygundur. Yoksa günde 2 defa 15 dakikalık yüz ve kolların açıkta olduğu şekilde güneş banyosu yapmak yeterlidir.

GÜNEŞTEN KORUNMAK İÇİN KULLANILAN KREMLER HAMİLELİKTE ZARARLI MIDIR?

Bu tür kremlerde kullanılan kimyasalların hepsinin gebelerde kullanım için güvenli olduğu kanıtlanmış değildir. Bunun için prensip olarak mümkün olduğunca güneş koruyucu kremler kullanmaktan (özellikle ilk 3 ay) kaçınmak gereklidir. Fakat her şeye rağmen eğer güneş altında uzun süre kalınması gerekli ise yüksek koruma faktörlü kremleri kullanmak hiç kullanmamaktan daha iyidir.
gebeliğin son aylarında alın
 
Geri
Üst