Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hamilelik Döneminde Beslenme

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Hamilelik Döneminde Beslenme


Dünya üzerindeki en güzel duygulardan biri olan annelik için hazırladığınız hamilelik döneminde; bebeğiniz ve sizin sağlığınız için beslenmenize her zamankinden daha fazla önem vermelisiniz.
Hamilelik Döneminde Beslenme


Hamilelik döneminde özellikle bebeğinizin sağlıklı gelişimi protein, kalsiyum, vitamin ve mineralleri yeterli miktarda almanız gerekir.
Protein
Anne karnında bebeğin geçici yuvası plazmadır. Protein, plazmanın dış etkenlere karşı korunması için hücrelere destekleyicidir. Kan oluşumunu ve hücrelerdeki oksijen miktarının artmasına yardımcı olur. Bebeğin, doğum gününe kadar normal sayılabilecek kiloya ulaşması için protein ihtiyacı vardır. Kırmızı et, yumurta, süt, yoğurt, peynir, tavuk eti, fındık ve ceviz gibi gıdalarda bol miktarda protein bulunmaktadır.

Kalsiyum
Dünyaya gelmek için hazırlanan bebeğinizin kas ve kemik yapısının oluşabilmesi için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, limon, çilek gibi gıdalar kalsiyum kaynağıdır. Günde 2 litre su içmek kalsiyum desteği sağlayacaktır. Hamilelik döneminde kalsiyum içerikli gıdalara beslenme planınızda ağırlık vermeniz gerekir.

Demir
Hamilelik döneminde 4.aya geldiğinizde bebeğinizin karaciğeri oluşmuştur. Anne kanındaki demir, bebeğin karaciğerinde depolanır. Karaciğer, doğum sonrasında anne sütünden alamayacağı demiri bu şekilde telafi etmeye çalışır. Sizin sağlığınız için de demir içeren gıdalarla beslenmeniz gerekmektedir. Özellikle doğum sonrasında görülen saç dökülmesi demir eksikliğine bağlıdır. Yeşil sebzeler, yumurta, tahıl ürünleri, tahin, Antep fıstığı, pekmez gibi gıdalar demir kaynağıdır. Hem bebeğinizin hem de sizin vücudunuzun ihtiyaç duyduğu demiri bu gıdalardan sağlayabilirsiniz
.
A Vitamini
Bebeğinizin hücrelerinin sağlıklı gelişimi, diş oluşumu, görme işlevi için A vitamini hayati önem taşımaktadır. En iyi A vitamini kaynakları; kara ciğer, yumurta sarısı, ıspanak, yeşil biber, domates, havuç, portakal ve kayısıdır. Beslenme planınıza, A vitamini içeren sevdiğiniz sebze ve meyveleri eklemeniz anne ve bebek sağlığı için gereklidir.

D, B Vitaminleri
Kas ve sinir dokularının sağlıklı gelişimi için D vitamini ihtiyacı hamilelik döneminde en üst seviyededir. En büyük D vitamini kaynağı güneştir. Sizi rahatsız etmeyecek süre gün içinde güneşlenmek D vitamini alımı sağlayacaktır. Ayrıca, balık yağı, süt, karaciğer gibi gıdalar D vitamini kaynağıdır.

Bakır, Çinko, Fosfor
Hamilelik döneminde anne bebek sağlığı için bakır, çinko, fosfor minerallerinin alımı büyük önem taşımaktadır. Et, karaciğer, balık, bezelye, kuru fasulye, patates gibi gıdalardan gerekli mineral desteğini sağlayabilirsiniz.
 
Geri
Üst