Hamilelere önerilen vitamin ve mineraller

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Hamilelere önerilen vitamin ve mineraller [SIZE=+1]Kişiden kişiye farklılık gösterse de, hamilelerin başta folik asit olmak üzere, her gün düzenli olarak vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması gerekir.[/SIZE]
Pek çok kadın doğum uzmanına göre, anne adayları hamilelik boyunca bazı ek vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç duyar. Gerek anne adayının, gerekse bebeğin sağlığı için kullanılması gereken vitamin ve mineraller arasında mutlaka kalsiyum ve folik asit yer alır. Hamilelikten 3 ay önce verilmeye başlanan folik asit, hamileliğin ilk üç ayında da devam eder.

Bununla birlikte hamile bir kadının doğuma kadar günde; 30 mg demir, 15 mg çinko, 2 mg bakır, 2 mg vitamin B6, 5 mg vitamin D, 300 mg folat, 50 mg C vitamini tabletleri alması önerilir.


Besin öğesi miktarları
Hamileler Süt verenler
Enerji (k. Kal) 2500 2600
Vit. A mg R.E. 800 1300
Vit. Dmg 10 12
Vit. Emg Tabaferal eş değeri 10 12
Vit C (mg) 70 95
Tiamin (mg) 1.6 1.6
Riboflavin (mg) 1.6 1.8
Kalsiyum (mg) 1200 1200
Magnezyum (mg) 320 355
Demir (mg) 30 15
Folik asit (mg) 400 280


Yağlar: Beyindeki katı kısmın yüzde 50-60’ı lipitler, yani yağlardan oluşur. Yağlar içinde, Omega 3, omega 6 oranı çok önemlidir. Özellikle balık, ceviz, soya yağı, mısır özü, ayçiçek yağı, zeytinyağı birlikte kullanılmalıdır.

Kalsiyum: Bebeğin kemik dokusu, hamileliğin 8. haftasında oluşmaya başlar. Fetus yani anne karnındaki bebek, ortalama 30 gr kalsiyum depolar. Hamile kadın yeterince kalsiyum alamazsa, bebeğin artan kalsiyum gereksinimi, annenin kemiklerinden, kaslarından ve dişlerinden çekilerek karşılanır. Sık doğumlar, güneş ışığından yeterince yararlanamamak, hareket azlığı, yetersiz kalsiyum alımı, annede kemik yumuşamasına ve diş çürüklerine neden olur.

Peynir, süt, yoğurt, koyu yeşil yapraklı sebzeler, taze badem gibi gıdalar doğal kalsiyum kaynaklarıdır. Bunların yeterince alınmadığı durumlarda, günlük olarak kalsiyum tabletleri kullanılmalıdır.

Demir: Kansızlığı olan, henüz ergenlik döneminde veya sık doğum yapan anneler başta olmak üzere, bütün hamilelere demir verilmesi gereklidir.

Hayvansal gıdalardan alınan demirin emilimi, bitkisel kaynaklara göre daha kolaydır. Günlük alınan ek 7 mg C vitamini, demirin emilimini artırır. Gebelik ve emzirme dönemlerinde anneye ek olarak günlük 30 mg C vitamini verilir. Anemi yani kansızlık var ise, bu oran günde 200 mg’a kadar çıkabilir.

Demir içeren tabletler kalsiyum içerikli besinlerle alınmamalıdır. Ayrıca, et ve yumurtanın C vitamini içeren gıdalarla tüketilmesi, demirin emilimini artırır.

Folik asit: Eksikliğinde düşük doğum tartılı bebek ve annede megablastik anemi görülür. Gıda maddelerinin yetersiz alımından çok, besinlere uygulanan işlemlerde folik asit kaybı görülür. Özellikle fetusun merkezi sinir sisteminin gelişiminde çok önemlidir. Yetersizliğinde nöral tüp defekti gözlenir.

Folik asit koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta, süt ve türevleri ile tahıllarda bulunur.

Folik asidin, gebelikten 3 ay önce ve ilk 3 ayda, günde 4 mg olarak alınması gerekir. Halk sağlığı açısından Amerika’da doğurganlık yaşındaki tüm kadınlara, 400 mg folik asit alması önerilir.

C vitamini: C vitamini, bazı besin öğelerinin vücutta kullanılmasına yardımcı olur. C vitamini, özellikle demir, kalsiyum, folik asit, tiamin, riboflavin, pantotenik asit, A vitamini ve E vitamininin vücutta kullanılmasında etkin rol oynar. Demirin emilimini artırır, antioksidan özelliği nedeniyle hücre zarını korur. Serbest radikallerin olumsuz etkisini azaltır. Vücudu enfeksiyon ve toksinlere karşı korur. Fazlası idrarla atılan C vitamini, günlük alınmalıdır.

Turunçgiller, kuşburnu, biber, domates ve çilekte yeterli miktarda C vitamini bulunur.
 
Geri
Üst