AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hamileler ultrasona girebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hamileler ultrasona girebilir mi?​

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda USG tetkikinin fetüs üzerine teratojenik etkisi olmadığı görülmüştür. Bu nedenle gebelik süresince güvenle yapılabilir. MR tetkikinde iyonize radyasyon yoktur.

Hamilelikte MR görüntüleme yapabilmek için dikkat edilen süre en az ne olmalıdır?​

Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda yine herhangi bir yan etki bildirimi bulunmuyor. Ancak hekimler tedbir olarak ilk üç ayda acil bir durum yoksa, MR çekiminin bir sonraki trimestere bırakılmasını tercih ediyor. Acil ve gerekli durumlar için bu süreyi beklemeye gerek duyulmuyor.
Hamileyken tomografi çekilir mi?
Bilimsel olarak kanıtlanmış olarak, tanı amaçlı, bir defa yapılmış olan görüntüleme yönteminin, anne karnındaki bebeğe bilinen hiçbir zararı yoktur. Bu şekilde maruz kalınan radyasyon miktarı, kaç haftalık olursa olsun, bebeğe zarar verecek düzeyin çok çok altındadır.
Hamilelik boyunca kaç kez ultrason yaptırmalı?
Hamilelik döneminde ultrason muayenesi sıklığı en fazla olan ülkelerden biri de Türkiye. Gelişmiş ülkelerde bu muayene normal şartlarda 3-4 kez, ülkemizde ise yaklaşık 11-12 kez yapılıyor.

Sürekli ultrasona girmek bebeğe zarar verir mi?​

Ultrasonun sık kullanılması ya da az kullanılması bebeğe herhangi bir zarar vermez. Ultrasona girme sıklığı ise doğum doktorunuzun gerek gördüğü durumlarda olmalıdır.

Hamilelikte MR Cektirmek zarari ne zaman belli olur?​

Bebeklerin organlarının geliştiği ilk üç ay oldukça önemlidir. Bu yüzden bu ilk üç ay içinde MR çekilmesi tavsiye edilmemektedir. Bunun dışında, MR ses dalgaları ve manyetik alana dayalı olduğundan gebelikte bir olumsuz etkisi saptanmamıştır.
Emarda bebek görünür mü?
Ultrason sonucunda bulgu olmasa bile risk altındaki fetüs için ileri tetkik olarak Fetal MR çekilebilir. Ayrıca plesenta yaşı, bebeğin duruşu, plesenta pozisyonu detaylı bir şekilde incelenebilir.
Hamileler neden tomografiye giremez?
Anne ve bebek açısından riskli X ışınları kullanılarak çekilen röntgen filmleri ve tomografi gibi yöntemler vücutta meydana gelen patolojilerin teşhis edilmesinde yarar sağlayan tanı teknikleri olsa da, yaydıkları radyasyon sebebiyle sağlık açısından zararlı olabilir.

Hamile bir kadın radyasyona girerse ne olur?​

Anne adayının gebelik döneminde yüksek doz radyasyona maruz kalmasının bebeği etkileyerek düşük, başın küçük olması (mikrosefali), öğrenme güçlüğü, entelektüel yetersizlik (zekâ geriliği) ve büyüme gelişme geriliği gibi zihinsel ve bedensel özürlere neden olabildiği gibi, çocukluk çağı kanser riskinin de artmasına yol …
 
Geri
Üst