AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hamileler MR girerse ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hamileler MR girerse ne olur?​

Bilinmesi gerekir ki gebelik sürecinde MR çekimi, anne ve bebek için herhangi bir zarara yol açmaz. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda USG tetkikinin fetüs üzerine teratojenik etkisi olmadığı görülmüştür. Bu nedenle gebelik süresince güvenle yapılabilir. MR tetkikinde iyonize radyasyon yoktur.

Hamilelikte MR Cektirmek zarari ne zaman belli olur?​

Bebeklerin organlarının geliştiği ilk üç ay oldukça önemlidir. Bu yüzden bu ilk üç ay içinde MR çekilmesi tavsiye edilmemektedir. Bunun dışında, MR ses dalgaları ve manyetik alana dayalı olduğundan gebelikte bir olumsuz etkisi saptanmamıştır.

Anne karnındaki bebeğe Emar nasıl çekilir?​

Anne karnındaki bebeğe Emar nasıl çekilir?
Fetal MR çekimi diğer MR çekimlerinden farklı değildir. Ancak Fetal MR gebelere çekilir. Hasta sırt üstü uzanır ve yaklaşık olarak 15-20 dakika içinde istenilen görüntü alınır. Hastanın kıpırdaması veya görüntünün tam alınamaması durumunda tekrar edilebilir.

MR çektirmek zararlı mı?​

MRG radyasyon içermez. MRG’nin canlı organizma üzerinde şu ana kadar kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur. MRG yumuşak doku çözünürlülüğü en yüksek görüntüleme yöntemi olması nedeniyle özellikle yumuşak dokuların görüntülemesinde kullanılır.

Hamilelikte MR çekilebilir mi?​

Hamilelikte, bebeğe zararı olacak endişesiyle MR (manyetik rezonans) çektirmekten kaçınmak da bu durumlardan biri. Oysa anne ve bebek sağlığını ilgilendiren durumlarda MR çektirmenin bir sakıncası bulunmuyor.

MR çocuğa zarar verir mi?​

MR çocuğa zarar verir mi?
MR bebeğe zarar vermez. Çünkü MR radyasyon içermediği için son derece güvenli bir görüntüleme sistemidir. Ancak bebeklerde sabit pozisyonun ayarlanması zor olduğu için mutlaka anestezi uygulanır. Anestezi, anestezi uzmanı tarafından uygulanır.

Hamilelikte MR görüntüleme yapabilmek için dikkat edilen süre en az ne olmalıdır?​

Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda yine herhangi bir yan etki bildirimi bulunmuyor. Ancak hekimler tedbir olarak ilk üç ayda acil bir durum yoksa, MR çekiminin bir sonraki trimestere bırakılmasını tercih ediyor. Acil ve gerekli durumlar için bu süreyi beklemeye gerek duyulmuyor.

Hamile iken MR çekilir mi?​

Peki hamileyken MR çektirilebilir mi? MR hamileliği n ilk üç ayında mutlak bir gereklilik olmadığı sürece önerilmemektedir. Bu konuda yapılan çalışmalara göre ilk üç ay MR çekilmekte bir sakınca görülmese de doktorlar bu dönemin kritik bir dönem olduğunu ve yapılacak tetkikin daha sonraya atılmasını öneriyor.

MR’da bebek belli olur mu?​

MR’da bebek belli olur mu?
Anne karnındaki bebeğin sağlıklı olup olmadığını anlamak için, zaman kaybetmeden ‘fetal MR’ görüntüleme yapılması gerekebiliyor. Hamileliğin 24. haftasından itibaren uygulanabilen fetal MR, fetüsün ve plasentanın değerlendirilmesi açısından ultrasonografiden daha güvenilir sonuçlar veriyor” bilgisini veriyor.

MR radyasyon var mı?​

Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz. Taranan alanın boyutuna ve çekilen görüntü sayısına bağlı olarak 15 ila 90 dakika süren ağrısız bir işlemdir.

MR yan etkileri nelerdir?​

Vücudunuzda metalik bir yabancı cisim / cihaz bulunmadığı sürece bu güçlü mıknatısın size herhangi bir zararı olmaz. MR çekimlerinden sonra bu mıknatısın etkisiyle nadiren sersemlik hissi, ağızda metalik tat, baş dönmesi ya da baş ağrısı görülebilirse de bu etkiler geçicidir ve sağlığınız açısından risk oluşturmaz.

Hamileyken tomografi Cekilirse ne olur?​

Hamileyken tomografi Cekilirse ne olur?
Bilimsel olarak kanıtlanmış olarak, tanı amaçlı, bir defa yapılmış olan görüntüleme yönteminin, anne karnındaki bebeğe bilinen hiçbir zararı yoktur. Bu şekilde maruz kalınan radyasyon miktarı, kaç haftalık olursa olsun, bebeğe zarar verecek düzeyin çok çok altındadır.
 
Hamilelerin manyetik rezonans görüntüleme (MR) çekimi sırasında herhangi bir zarara maruz kalmayacağını belirtmek önemlidir. MR çekiminin, anne ve bebeğin sağlığına olumsuz etkisi olduğuna dair bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Bu işlem sırasında iyonlaştırıcı radyasyon kullanılmadığı için güvenli bir tıbbi görüntüleme yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Gebelik sırasında MR çekimi yapılırken en dikkat edilmesi gereken dönem genellikle bebeklerin organlarının gelişiminin en hızlı olduğu ilk üç aydır. Bu nedenle, genellikle bu dönemde MR çekiminden kaçınılması önerilmektedir. Ancak gebelikte diğer dönemlerde yapılan MR çekimlerinin anne ve bebek sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmadığı belirtilmektedir.

Fetal MR çekimi, diğer MR çekimleriyle benzerlik gösterir ancak anne karnındaki bebeğe odaklanır. Bu işlem sırasında hastanın sırt üstü uzanması gerekmektedir ve genellikle 15-20 dakika içinde istenilen görüntüler alınır. Bebeğin hareket etmesi durumunda veya görüntülerin tam alınamaması durumunda işlem tekrarlanabilir.

MR çekiminde radyasyon olmadığı için bu yöntemin canlı organizma üzerinde herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Yumuşak dokuların detaylı görüntülenmesi için tercih edilen MR, güvenilir ve etkili bir tıbbi görüntüleme yöntemidir.

Sonuç olarak, hamilelik sürecinde MR çekiminin anne ve bebek sağlığı için genellikle güvenli olduğu kabul edilmekle beraber, özellikle ilk üç ayda gereksiz yere yapılmaması tercih edilir. Bu konuda hekiminizin önerileri doğrultusunda hareket etmek en doğrusu olacaktır.
 
Geri
Üst