AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hamile iken babalik davasi acilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.699
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hamile iken babalık davası açılır mı?​

Babalık davası çocuk doğmadan önce açılabileceği gibi çocuk doğduktan sonra da açılabilir. Annenin dava hakkı, çocuğun doğumundan itibaren 1 yıl geçmekle düşer.

Babalık davası kime karşı açılır?​

Babalık davasını Türk Medeni Kanununun 301. Maddesine göre anne ve çocuk açabilir. Babanın soy bağını belirlemek için babaya, baba ölüyse dava mirasçılara açılır. Dava açan anne ve çocuksa cumhuriyet savcısına ve hazineye, ana tarafındansa kayyıma, kayyım tarafından dava açılır ise anaya ihbar edilir.
Babalık davası nasıl işler?​
Babalık davası, baba ile evlilik dışı doğan çocuk arasındaki soybağının hukuki anlamda kurulmasına mahkemece karar verilmesidir. Çocuk ile baba arasındaki soybağı baba ve annenin evli olması ya da tanıma yoluyla da kurulabilmektedir. Babalık davası soybağının tespitine ilişkin davalardandır.

Tanıma davası kime karşı açılır?​

Tanıma davası kime karşı açılır?
Bu davayı tanıyan kişi açabileceği gibi tanınanın annesi, tanınan çocuk, çocuğun kayyumu veya vasisi, çocuk ölmüş ise mirasçıları da açabilir. TMK m. 297 : Tanıyan yanılma, aldatma veya korkutma sebebi ile tanımanın iptalini dava edebilir. Bu durumda iptal davası anaya ve çocuğa karşı açılabilir.

Baba ölmüşse babalık davası kime açılır?​

Baba ölmüşse babalık davası kime açılır?
TMK 301/f.3 gereği Cumhuriyet savcısına ve hazineye; dava ana tarafından açılmışsa kayyıma; kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbar edilir. Davanın ihbarı zorunluluğu hususunda Yargıtay bir kararında; “Babalık davasında, dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.

Babalık davası ne zamana kadar açılır?​

Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. Ananın dava hakkı, doğumdan başlayarak bir yıl geçmekle düşer. Çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.

Babalık davası ne kadar sürede açılır?​

Babalık Davası Ne Zaman Açılmalıdır? Babalık davası doğumdan itibaren 1 yıl içinde anne ya da çocuk tarafından açılmalıdır. Çocuğa atanan kayyım doğumdan itibaren 1 yıl içinde babalık davası açmak üzere mahkemeye başvurabilir.
Babalık davasının sonuçları nelerdir?​
Babalık davasında verilen, yenilik doğurucu niteliğe sahip mahkeme kararı ile, çocuk ve baba arasında (geriye etkili şekilde) soybağı kurulmuş olur. Bu karar ile artık evlilik dışı doğan çocuk ve baba arasında, evlilik içinde doğan çocuk ve baba arasındaki soybağı ilişkisinden farksız bir soybağından bahsedilir.

Babalık testi davası ne kadar sürer?​

Babalık testi davası ne kadar sürer?
Adalet bakanlığının Yargıda Hedef süresine göre belirlenen davanın sonuçlanma süresi 11 ay yani 330 gündür. Bu süreye olumsuz faktörler ile istinaf yargıtay nezdinde yapılan itirazlar dahil değildir. Bu maddeye göre çocuğun babası ile arasındaki soy bağının belirlenmesini isteme hakkı korunmuştur.

Tanıma iptal davası kime karşı açılır?​

Tanıma iptal davası kime karşı açılır?
İptal davası anaya ve çocuğa karşı açılır. Ana, çocuk ve çocuğun ölümü halinde altsoyu, Cumhuriyet savcısı, Hazine ve diğer ilgililer tanımanın iptalini dava edebilirler. Dava tanıyana, tanıyan ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.

Cenin babalık davası açabilir mi?​

Babalık davası çocuk doğmadan önce ve sonra açılabilir. Ana davayı çocuk doğduktan bir yıl içinde açabilir. Medeni kanunun 303.maddesine göre bir yıllık süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa ,sebebin ortadan kalkmasından itibaren bir ay içinde dava açılabilir.
 
Birçok detaylı bilginin yer aldığı bu mesajlara dayanarak hamilelik döneminde veya doğum sonrasında babalık davası hakkında çeşitli konuları ele alabiliriz.

Öncelikle belirtmek gerekir ki babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. Örneğin, annenin dava hakkı, çocuğun doğumundan itibaren 1 yıl geçmekle düşer. Bu çerçevede, bir yıllık süre içerisinde anne ya da çocuk tarafından babalık davası açılabilir. Ancak gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, bu sebeplerin ortadan kalkmasından itibaren bir ay içinde dava açılabilir.

Babalık davası genellikle baba ile evlilik dışı doğan çocuk arasındaki soybağının hukuki anlamda kurulmasına yönelik bir davadır. Bu dava, mahkemece kararla sonuçlanır ve çocuk ile baba arasında soybağı resmiyet kazanmış olur. Yani, evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasındaki soybağı evlilik içinde doğan çocuk ile baba arasındaki soybağından farksız hale gelir.

Bir diğer önemli konu ise babalık testi davası. Babalık testi davası, çocuğun babasının belirlenmesini amaçlar. Bu dava süreci, genellikle 11 ay yani 330 gün gibi bir süre içerisinde sonuçlanır. Ancak bu süreye olumsuz faktörler veya istinaf yargıtay gibi aşamaların eklenmesi durumunda süre uzayabilir.

Son olarak, tanıma iptal davası da önemli bir konudur. İptal davası, genellikle tanımanın yanılgı, aldatma veya korkutma gibi sebeplerle sonlandırılmasını amaçlar. Bu durumda iptal davası anneye ve çocuğa karşı açılabilir. Ayrıca, tanımanın ölümü halinde mirasçıları da iptal davası açabilir.

Tüm bu bilgiler doğrultusunda, hamilelik sürecinde veya doğum sonrasında babalık davası, tanıma davası ve babalık testi davası gibi hukuki süreçlerle ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu süreçlerde doğru adımları izlemek ve gerektiğinde uzman bir avukattan destek almak önemlidir.
 
Geri
Üst