Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ham demirden celik nasil uretilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ham demirden çelik nasıl üretilir?​

Çelik nasıl yapılır? Çelikler cevherden elde edilen ham demire oksijen üfleme yöntemi veya hurdaların elektrik ark ocaklarında tekrar eritilmesi yöntemiyle elde edilir.

Endüstriyel demir ve çelik üretimi nasıl yapılmaktadır?​

Günümüzde çelik üretimi iki farklı üretim yöntemi ile yapılmaktadır. Entegre demir çelik tesislerinde uygulanan, çelikhanelerdeki yüksek fırınlarda “Oksijen Üfleme Yöntemiyle” çelik üretimi ve “Elektrik Ark Ocağında” çelik hurdasının girdi hammaddesi olarak kullanıldığı üretim.

Çelik üretimi hangi ocaklarda yapılır?​

Çelik üretimi hangi ocaklarda yapılır?
Elektrik Ark Ocaklarında Çelik Üretimi çeliklerin (alaşımlı) ve sade karbonlu (örneğin inşaat sanayiinde kullanılan yapısal ürünler) çeliklerin üretiminde kullanılmaktadır. Bazik oksijen fırınlarından farklı olarak, Elektrik ark ocaklarında sıvı pik metal yerine hurda kullanılır.

Demir hammaddesi nereden geliyor?​

Dünyadaki demir cevheri rezervleri 167 milyar ton olarak bilinmektedir. Bu rezervlerin büyük bir bölümü Avustralya, Brezilya, Kanada, Hindistan, ABD, Güney Afrika, Liberya, İsveç, Peru, Çin ve Rusya’da bulunmaktadır. Demir çelik sektörünün ana hammaddesi demir cevheridir.

Demir madeni sanayinin ham maddesi midir?​

Ağır sanayinin hammadesi olan demir her türlü inşaat (bina, demiryolu köprü, vb.) önemlidir. karşılanır. motorlarının yapımında kullanılır.

Çelik nasıl elde edilir?​

Çelik nasıl elde edilir?
Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır. Karbon genel olarak demir’in alaşımlayıcı maddesi olsa da demir elementini alaşımlamada magnezyum, krom, vanadyum ve volfram gibi farklı elementler de kullanılabilir.

Pik demir nasıl üretilir?​

Öncelikle yüksek fırına beslenecek hammaddeler hazırlanır. Bunlar; demir cevheri, kok kömürü ve kireçtaşıdır. Yüksek fırında sıcak hava vasıtasıyla hammaddeler ergitilir ve bu işlem sonucunda elde edilen demire ham dökme demir ya da pik demir adı verilir.

Ne kadar hızlı bir şekilde demir üretimi yapılmadı?​

Gelişme dereceleri farklı olsa da, demir üretimi işlemleri eş zamanlı olarak farklı bölgelerde ilerleme gösterdi. Bu metalin teknik ve ekonomik önemi nedeniyle bilgi ve tecrübeler çoğu kez sır olarak tutuldu ve böylece belirli üretim teknikleri sadece belirli bölgelerle sınırlı kaldı ve ancak uzun bir süre sonra başka yerlere yayılabildi.

Demir üretiminin gelişme tarihçesi nelerdir?​

Demir üretiminin gelişme tarihçesi nelerdir?
Demir üretiminin gelişme tarihçesi çağlar boyunca demir cevherinin izabe edilmesi için kullanılan farklı ocaklara göre izlenebilir. Buna göre ocakların geçmişten günümüze gelişmesi şu sıralamayı takip etti: Demirci ocakları kil, ocak taşı veya kopmuş kaya parçalarından yapılmış derin olmayan kuyu veya şaft fırınlarıydı.

Bir demir, bir demir veya demir?​

Bu “ham demirler” kırılıyor ve elde edilen demir parçaları manuel olarak dövülüyor ve çeşitli aletlere dönüştürülüyordu. Orta Çağa kadar bu işlemde pek değişiklik olmadı. MS 10. yüzyılda su değirmeninin kullanılmaya başlanması demir üretiminde bir devrim yaptı. Suyun yarattığı güç cevher yataklarına yakın olmaktan daha önemli bir hâle geldi.

O zamanlarda pik demir demir kullanılıyordu?​

Pik demir o zamanlardaki tabirle ancak “saflaştırıldıktan” veya “rafine edildikten” sonra kullanılabiliyordu.Bugün de bu prosese “rafinasyon” demeye devam etmekteyiz. Bugün olduğu gibi, o zamanlarda da bu işlem karbon ve eser elementlerin ekstra hava akımının sağladığı oksidasyonla yakılmasından ibaretti.
 
Çelik, genellikle demir elementi ile %0,02 ila %2,1 arasında karbon miktarının karışımından oluşan bir alaşımdır. Karbon, genellikle demirin alaşımlayıcı maddesi olarak kullanılır ancak demir alaşımlamasında magnezyum, krom, vanadyum ve volfram gibi farklı elementler de kullanılabilir.

Pik demir üretiminde ise öncelikle yüksek fırına beslenecek hammaddeler hazırlanır. Bu hammaddeler genellikle demir cevheri, kok kömürü ve kireçtaşıdır. Yüksek fırında sıcak hava vasıtasıyla bu hammaddeler ergitilir ve bu işlem sonucunda elde edilen demire ham dökme demir veya pik demir adı verilir.

Gelişme dereceleri farklı olsa da, demir üretimi işlemleri eş zamanlı olarak farklı bölgelerde ilerlemiştir. Demirin teknik ve ekonomik önemi nedeniyle bilgi ve tecrübeler genellikle sır olarak tutulmuş ve bu da belirli üretim tekniklerinin sadece belirli bölgelerde kalmasına neden olmuştur. Ancak zamanla bu teknikler başka yerlere yayılmıştır.

Demir üretiminin tarihçesi, demir cevherinin işlenmesi için kullanılan farklı ocaklara göre izlenebilir. Demirci ocakları, kil, ocak taşı veya kopmuş kaya parçalarından yapılmış derin olmayan kuyu veya şaft fırınlarıydı. Orta Çağ ile birlikte su değirmenlerinin kullanılmaya başlanması, demir üretiminde önemli bir gelişmeydi. Bu su değirmenleri demir üretiminde büyük bir devrim yapmış ve suyun sağladığı güç cevher yataklarına yakınlıktan daha önemli bir hale gelmiştir.

Pik demir, o zamanlarda "saflaştırıldıktan" veya "rafine edildikten" sonra kullanılabilen bir malzemedir. Bu işlem günümüzde "rafinasyon" olarak adlandırılır ve bu süreçte karbon ve diğer eser elementlerin ekstra hava akımının sağladığı oksidasyon gerçekleşir.
 
Geri
Üst