- Konu Yazar
- #1
Halojen lamba neden yasaklandı?
LED’ler gibi yeni teknolojiler tüketiciye oldukça tasarruflu alternatifler sunuyor. Bir halojen lambanın tüketimi enerji verimli bir LED lambanın beş katından daha fazla. Bu yüzden de, Üye Ülkeler, 2009 yılında, böyle D sınıfı halojen lambaların 2016’nın Eylül ayına kadar tamamen yasaklanması kararını almıştı.Halojen lambalar tasarruflu mu?
‘Yılda hane başı 145 dolar tasarruf’ Bir halojen ampül, ortalama iki yıl dayanırken LED lambaların ömrü 15-20 yıla kadar çıkabiliyor. LED lambalar, halojen lambalardan daha pahalı.Halojen lamba sağlığa zararlı mı?
Halojen lamba sağlığa zararlı mı?Halojen lambalar zararlı madde içermez. Kırılması veya hasar görmesi halinde kırık cam parçalarını dikkatlice süpürün ve çöp kutusuna atın.
Halojen lambalar çok fazla enerji tüketmez mi?
Flüoresan lambalar ise elektrik enerjisinin yüzde 25-40’ini ışığa çevirir. LED lambalar, akkor ampullerden 10 kat daha verimli. Akkor lambalar ve halojenli ampuller enerji israfına neden olmakta. Akkor ve halojen lambaların ömrü ortalama 750 saat ile 1000 saat arasında değişmekte.Ampul almak neden yasak?
Enerji verimliliği düşük ve karbondioksit yaydığı için çevreye zararlı olarak değerlendirilen, aralarında Türkiye’de yoğun olarak kullanılan Edison tipi şeffaf akkor ampullerin de bulunduğu bazı ürünlerin üretim ve satışı, bugünden itibaren AB’de yasaklandı.Lambalar çok enerji harcar mı?
Lambalar çok enerji harcar mı?Yaklaşık 800 lumen aydınlatma sağlayan, 2700 kelvin sıcaklığa sahip akkor bir ampul 60 Watt enerji tüketir. Aynı değerlerdeki enerji tasarruflu ampuk 16 Watt tüketir. LED ise sadece 9 Watt tüketerek aynı aydınlatmayı sağlayabilir.
İçişleri Bakanlığı genelgesine göre yarından itibaren tam kapanma boyunca marketlerde seccade, ampul, tarak, defter, kalem, çöp kovası, çay bardağı ve tavanın da aralarında olduğu çok sayıda ürün satılamayacak, internetten satışa ise yasak yok.