Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Halk egitim Merkezlerini kim denetler?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Halk eğitim Merkezlerini kim denetler?​

1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 56 ncı maddesindeki, “Eğitim-öğretim hizmetinin, bu Kanun hükümlerine göre Devlet adına yürütülmesinden, gözetim ve denetiminden Millî Eğitim Bakanlığı sorumludur.”

Halk eğitim Merkezinde kimler müdür olabilir?​

a) Yükseköğretim mezunu olmak. b) Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görev yapıyor olmak. c) Eğitim Yönetimi Sertifikasına sahip olmak. ç) Yöneticiliğe ilk defa görevlendirilecekler bakımından bu Yönetmelikte belirtilen sınavlarda başarılı olmak.
Halk eğitim Merkezini kim kurdu?​
Halkı okutmak, toplumsal yönden geliştirmek amacıyla aydınlar tarafından kurulmuş olan çıraklık okulu, esnaf çocukları ile çevre halkına okuma- yazma, aritmetik, din bilgisi öğreten halk eğitim kuruludur. Milli Eğitim Bakanı İsmail Safa’nın Genelgesi(1923):

Halk eğitim merkezleri ne iş yapar?​

Halk eğitim merkezleri ne iş yapar?
Halk eğitim merkezleri sadece kurs konusunda görevli değiller. Halk eğitim merkezleri gösteri, sergi, fuar, toplantı, seminer, panel, konferans ve sempozyumlar yaparak yaygın eğitimin daha geniş kitlelere ulaşmasında görev alıyor. * Öğrenim alamamış ve dışarıdan okumak isteyen kişiler için kurslar açmak.

Sınıf öğretmeni halk eğitim merkezinde müdür yardımcısı olur mu?​

Sınıf öğretmeni halk eğitim merkezinde müdür yardımcısı olur mu?
İdarecilerinde atanabilecekleri okullarda branşlarının bulunması şartı vardır. Fakat halk eğitim merkezlerinde branşlar olmadığından bu konu mevzuatta yer almamaktadır. Sınıf öğretmeninin liseye müdür yardımcısı olarak atanması mümkün değildir. Çünkü branşı lisede bulunmamaktadır.

Halk eğitim öğretmenleri ne kadar maaş alıyor?​

Enflasyon Aralık ayında yüzde 13.58 artarken, yıllık bazda da yüzde 36.08 oldu. 2022 maaş zammı sonrası usta öğreticilerin maaşı 4.420 liradan 5.634 liaya yükseldi.

Hangi branş öğretmenleri hangi okullarda idareci olabilir?​

– Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Coğrafya, Tarih öğretmenleri de Liselere yönetici olabilecekler, Ortaokullara yönetici olamayacaklar. Yani öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak hükmü uygulanacak. – Meslek dersi öğretmenleri tüm mesleki okul/kurumlara yönetici olabilecekler.
Halk Eğitim Merkezi öğretmeni nasıl olunur?​
Kalfalık belgesinin alınması ile birlikte 5 yıllık çalışma süreciniz başlamaktadır. Bu sürecin tamamlanması ile birlikte ustalık belgesi için başvuru yapabilirsiniz. Ustalık belgesini alanlar ise bir Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılacak olan “iş pedagojisi” kurslarına katılarak usta öğretici belgesi alabilirler.

Halk Eğitim Merkezleri örgün mü?​

Halk Eğitim Merkezleri örgün mü?
Halk Eğitimin tanımı ve amaçları, konuları, iş bölümü ve çalışma planları, araç ve tesisleri, yetişkin eğitimine eleman yetiştirme konuları görüşülmüştür. X. Milli Eğitim Şurası(1981): Halk eğitimin örgün eğitimi tamamlayan bir sistem olarak geliştirilmesi görüşü benimsenmiş.

Halk Eğitim Kursları ne zaman başladı?​

Halk Eğitim Kursları ne zaman başladı?
İşte detaylar. Halk Eğitim kurslarının ne zaman açılacağı ile ilgili yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor. Konu ile ilgili son dakika açıklaması Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldı. MEB açıklamasında hayat boyu öğrenme kurumlarında yüz yüze eğitim faaliyetlerine 11 Ocak’tan itibaren başlanacağı duyurdu.

Halk eğitim kurslarında neler yapılıyor?​

Halk Eğitim Merkezleri Tarafından Mesleki Ve Teknik, Sosyal Ve Kültürel Ve Okuma Yazma Kursları Açılmaktadır. Mesleki Ve Teknik Kurslar; Mesleki Bilgi Ve Beceri Kazandırmak, İş Gücü Piyasasına Yönelik Nitelikli Meslek Elemanları Yetiştirmeyi Amaçlamaktadır.

Halk Eğitim Merkezi Müdür yardımcısı ne iş yapar?​

Müdür başyardımcısı, merkezin işleyişi ile ilgili olarak; a) Müdürle birlikte halk eğitimi merkezi planlama komisyonunun gündemini hazırlar, komisyonun sekreterya iş ve işlemlerini yürütür. Tutanakların düzenlenmesi, dosyalanması ve kararların uygulanmasında müdüre yardımcı olur.

Halk Eğitim Merkezleri, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenir. Millî Eğitim Temel Kanunu'nun ilgili maddesinde belirtildiği gibi, eğitim-öğretim hizmetinin Devlet adına yürütülmesinden, gözetim ve denetiminden Millî Eğitim Bakanlığı sorumludur.

Halk Eğitim Merkezlerinde müdür olabilmek için belirli kriterler bulunmaktadır. Bunlar:
a) Yükseköğretim mezunu olmak.
b) Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görev yapıyor olmak.
c) Eğitim Yönetimi Sertifikasına sahip olmak.
ç) Yöneticiliğe ilk defa görevlendirilecekler bakımından belirlenen sınavlarda başarılı olmak.

Halk Eğitim Merkezleri, halkı okutmak, toplumsal yönden geliştirmek amacıyla kurulmuş ve aydınlar tarafından desteklenmiştir. Merkezler, kurslar düzenleyerek halka eğitim imkanı sağlamanın yanı sıra çeşitli etkinlikler, programlar ve organizasyonlar düzenleyerek yaygın eğitimin geniş kitlelere ulaşmasını destekler.

Halk Eğitim Merkezleri, kurslar açmanın yanı sıra gösteri, sergi, fuar, toplantı, seminer, panel, konferans ve sempozyumlar gibi etkinlikler düzenleyerek halkın eğitimine katkıda bulunur. Ayrıca öğrenim alamamış ve dışarıdan okuma isteyen kişilere destek olurlar.

Sınıf öğretmeni olarak halk eğitim merkezinde müdür yardımcısı olmaları mevzuata uygun görülmemektedir çünkü halk eğitim merkezlerinde branşlar bulunmamaktadır ve idarecilik ataması yapılacak okullarda ilgili branşa sahip olmak gerekmektedir.

Halk Eğitim Merkezlerinde görev alan öğretmenlerin maaşları, görev ve kıdem durumlarına göre değişiklik gösterebilir. 2022 yılında usta öğreticilerin maaşı enflasyon zammıyla birlikte artış göstermiş ve belirli bir rakama yükselmiştir.

Hangi branş öğretmenlerinin hangi okullarda idareci olabileceği konusu mevzuatta belirtilmiştir. Örneğin, Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Coğrafya, Tarih öğretmenleri liselere yönetici olabilirken ortaokullara yönetici olamayabilirler.

Halk Eğitim Merkezi öğretmeni olabilmek için kalfalık belgesine sahip olmak ve belirli süreçleri tamamlamak gerekmektedir. Ustalık belgesini aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "iş pedagojisi" kurslarına katılarak usta öğretici belgesi alınabilir.

Halk Eğitim Merkezleri genellikle yaygın eğitim faaliyetlerini yürüten kurumlardır. Halk Eğitimi tanımı ve amaçları doğrultusunda düzenlenen faaliyetler sayesinde örgün eğitimi tamamlayan bir sistem olarak hizmet verirler. Bu şekilde halkın sürekli öğrenme ve gelişimine destek olurlar.

Halk Eğitim Kursları, mesleki ve teknik, sosyal ve kültürel ve okuma yazma kursları gibi çeşitli programlar içerebilir. Mesleki ve teknik kurslar genellikle mesleki beceri ve bilgi kazandırmayı amaçlar ve iş gücü piyasasına nitelikli eleman yetiştirmeyi hedefler.

Halk Eğitim Merkezi Müdür yardımcısı, merkezin işleyişi ile ilgili çeşitli görevleri yerine getirir. Bu görevler arasında müdürle birlikte merkez planlama komisyonunun gündemini hazırlamak, komisyonun sekreterya işlemlerini yürütmek, tutanakları düzenlemek, dosyalamak ve kararların uygulanmasında müdüre yardımcı olmak gibi işler bulunmaktadır.

Geri