AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Halk edebiyatinin gelenekleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Halk edebiyatının gelenekleri nelerdir?​

Halk edebiyatının genel özellikleri
Abab cccb dddb nedir?
Koşmanın kafiye örgüsü aaab, cccb, dddb …; abab, cccb, dddb …; abxb, dddb, eeeb …; aaaa, bbba, ccca şekillerinden birisi olabilir. Genelde şiirin içinde özellikle de son dörtlükte şairin mahlası (takma ad) bulunur. (Halk şiirinde ozanın mahlasını/takma adını ifade etmesine “tapşırma” denir.)

Halk edebiyatında saza ne denir?​

“Âşık” veya “Ozan” denilen kişilerin saz eşliğinde söyledikleri şiirlerden oluşur. Genelde sözlü olmasına rağmen şairler, şiirlerini “Cönk” dedikleri defterlerde toplamışlardır. Şairler, sazlarını omuzlarına alarak köy köy, kasaba kasaba, şehir şehir dolaşmışlardır.
Türk edebiyatının gelenekleri nelerdir?
Türk Edebiyatında temel nitelikleri bakımından bir sınıflandırma yapacak olursak üç temel Şiir Geleneği’nden bahsetmek mümkün:
Koşmalarda değişik kafiye örgüleri kullanılır. En yaygın kafiye örgüsü: abab cccb dddb cccb veya; aaab cccb dddb… veya; xaxa bbbc ccca ddda… şeklindedir. Son dörtlükte şairin adı veya mahlası geçer.
Kalem şairi kimdir?
Kalem Şairi: Belli bir öğretimden geçmiş olan, aruz ya da hece ölçülerinde şiir yazabilen şairlerdir. Kentlerde yaşayan âşıklara da kalem şairi denir. Kalem şairleri üzerinde dil, anlatım, konu bakımından divan şiirinin de türlü etkileri görülebilir.

Dini tasavvufi halk edebiyatı geleneklerinden midir?​

“Dini-Tasavvufi Halk Edebiyatı” dini yönü ağır basan ve özellikle de tasavvufi düşünce sahibi şairlerin oluşturduğu bir gelenektir. Aynı zamanda tekke edebiyatı olarak da adlandırılan bu şiir geleneği İslamiyet’in kabulünden sonra oluşmuştur.
 
Geri
Üst