AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Halk Bilimi Kuramlari ve Arastirma Yontemleri Nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.655
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Halk Bilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Nelerdir?​

HALK BİLİMİ KURAMLARI
- HALK BİLİMİ KURAMLARI.
- MİTOLOJİK KURAM. J.
- MİTLERİN METEOROLOJİK GELİŞİMİ KURAMI.
- GÜNEŞ MİTOLOJİST OKUL VE GÜNEŞ MİTLERİ KURAMI.
- MASALLARIN GÜCÜ VE KÜLTÜREL ÖDÜNÇLEME KURAMI.
- GELİŞME KURAMI (Evrimsel Halkbilimi)
- YAYILMA KURAMI (Tarihî-Kültürel Halkbilimi)
- TARİHÎ-COĞRAFÎ FİN KURAMI.

Sözlü formül kuramı ve yöntemi nedir?​

Sözlü Formül ve Sözlü Teori olarak da bilinen kuram daha çok Sözlü Kompozisyon Teorisi adıyla yaygınlaşmıştır. Bağlam Merkezli olduğu kadar yapısal yöntemlerle de alakalı olması nedeniyle metin merkezli kuramlar arasında da değerlendirilebilir.

Işlevsel halk bilimi yöntemi nedir?​

Işlevsel halk bilimi yöntemi nedir?
Halkbilimi kuram ve yöntemlerinden biri olan İşlevsel kuram, halk edebiyatı yaratmalarını bağlam (sosyal çevre) veya icra (performans) merkezli olarak araştırır ve inceler.

Bascom kimdir?​

Florence Bascom, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından işe alınan ilk kadın jeologdu. Aynı zamanda, Maine Eyaleti’ndeki Mount Desert Adası’nda araştırmalar yapan ilk (1919’da) ve Amerika Jeoloji Derneği’ne seçilen ikinci kadın jeologdu. Aslında Bascom, engelleri arazi çalışmalarına başlamadan çok önce yıkmıştı.

Bağlam merkezli kuram neyi nasıl inceler?​

Bağlam merkezli halk bilimi kuramlarına göre bir halk bilgisi unsuru dokusu (texture), metni (text) ve onun çevre ve şartları (context) itibariyle tahlil edilebilir. Bir halk bilgisi türünün sadece bunlardan birinin temel alınarak tarif edilmesi mümkün değildir [Dundes 1998: 108].

Edward Tylor hangi kuram?​

Edward Tylor hangi kuram?
Evrimci kuram içinde yer alan, istatistik kullanımını antropolojiye kazandıran ve ünlü kültür tanımı ile antropolojik yaklaşımlara esin kaynağı olan Tylor (Testart, 2011: 854), din, inanç, akrabalık, evlilik alanlarında çığır açıcı çalışmalar yapmıştır. Tylor, animizm kavramını ortak kullanıma yeniden eklemiştir.

Halk bilimi nedir 4 sınıf?​

Halk bilimi veya folklor, bir ülkede veya bölgede yaşayan halkın kültür ürünlerini, sözlü edebiyatını, geleneklerini, törelerini, inançlarını, mutfağını, müziğini, oyunlarını, halk hekimliğini inceleyerek bunların birbirleriyle ilişkilerini belirten, kaynak, evrim, yayılım, değişim, etkileşim vb. sorunlarını çözmeye.

Fin Kuramı Nedir?​

Tarihi Coğrafi Fin Kuramı Sözlü anlatıların, özellikle de masalların nerede ve ne zaman oluştuğu üzerinde durulur. Benzer metinler incelenerek bir anlatının ilk şeklini bulmak hedeflenir. Herder ve Krohn’un öncülüğünde gelişmiştir. Yaratıcı ve yaratım ortamından soyutlanarak incelemesi nedeniyle eleştirilmiştir.

Homer sorunu hangi kuramdır?​

Homer sorunu hangi kuramdır?
Sözlü Kompozisyon Homer Meselesi olarak da bilinir. 20. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Milmen Parry ve Albert Bateslord tarafından, İlyada ve Odessa eserlerinin nasıl ortaya çıktığı sorusu ile geliştirilmiştir. Homer’in bu destanları sözlü olarak öğrenmesi ve sonrasında yazıya geçirmesine vurgu yapılır.

Folklorun eğitim işlevi nedir?​

Hoş vakit geçirme, eğlenme, eğlendirme işlevi. 2. Değerlere, toplum kurallarına ve törelere destek verme. 3. Eğitimin gelecek kuşaklara aktarılarak eğitilmesi işlevi.

Folklor Neleri Kapsar?​

Folklor, halkın kültür değerlerini (gelenekler, görenekler, töreler, inanışlar, müzik, oyunlar, danslar, giyim kuşam, el sanatları, anonim halk edebiyatı ürünleri vb.) derleyen, inceleyen ve yerine göre karşılaştırmalar yapan bilim dalı, halk bilimi, halk bilgisi, halkiyat. Halk oyunları ve dansları.

Halkbiliminde bağlam nedir?​

Halkbiliminde bağlam nedir?
Bağlam merkezli yöntemde halk bütün olarak ele alınır. Halkbilim bitmiş bir obje değildir. Yaşayan, anlatılan, dinleyen yaratıcı bir süreçtir. Yalnızca metinler değil, metnin işlendiği toplumsal çevre de değerlendirilmelidir.

Performans icra yöntemi nedir?​

ÖZET Halkbilim analiz modellerinden biri olan ve halkbilimi çalışmalarında folkloru ‘geçmişin günleri’ anlayışından ‘dinamik bir iletişimsel süreç’ olarak kabule dönüştüren “Performans (İcra Gösterim) Teori”; Performansın doğasına dair yapılmış olan tüm tespitleri ‘yorumcul bir çerçeve’ içerisinde ele alan, performans …
 
Halk Bilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri oldukça çeşitlidir. Bazı temel halk bilimi kuramlarından bazıları şunlardır:

1. **Mitolojik Kuram**: Mitolojik anlatıları inceleyen ve analiz eden bir kuramdır.

2. **Mitle Meteorolojik Gelişim Kuramı**: Mitosların hava olayları ile ilişkilendirilmesini konu edinen bir kuramdır.

3. **Güneş Mitolojist Okul ve Güneş Mitleri Kuramı**: Güneşle ilgili mitlerin incelendiği bir kuramdır.

4. **Masalların Gücü ve Kültürel Ödünçleme Kuramı**: Halk masallarının etkileşimini ve kültürel ödünçlemeyi konu alan bir kuramdır.

5. **Gelişme Kuramı (Evrimsel Halkbilimi)**: Halk kültürünün evrimsel süreçlerini ve değişimini inceleyen bir kuramdır.

6. **Yayılma Kuramı (Tarihi-Kültürel Halkbilimi)**: Halk kültürünün yayılma ve etkileşim süreçlerini araştıran bir kuramdır.

7. **Tarihi-Coğrafi Fin Kuramı**: Sözlü anlatıların nerede ve ne zaman oluştuğu üzerinde durup, benzer metinlerin incelenerek anlatının ilk şeklini bulmayı hedefleyen bir kuramdır.

Halk bilimi alanında kullanılan araştırma yöntemlerinden biri olan **Sözlü Formül ve Sözlü Teori Yöntemi**; daha çok sözlü kompozisyon teorisi olarak bilinmektedir. Bu yöntem, metin merkezli ve yapısal yöntemlerle alakalı olup, halk anlatılarını bağlamıyla birlikte ele almaktadır.

Diğer bir yöntem olan **İşlevsel Halk Bilimi Yöntemi**, halk edebiyatını ya da kültür ürünlerini araştırırken halkın yarattığı eserleri ve performansları sosyal çevre ya da icra merkezli olarak inceler. Bu yöntem, eserlerin işlevsel ve toplumsal bağlamını anlamaya odaklanır.

Bağlam merkezli kuram ise halk bilgi unsurlarını dokusu, metni ve çevresi itibariyle tahlil ederek inceler. Bir halk bilgisi türünü sadece bu unsurlardan birini ele alarak anlamak mümkün değildir.

Edward Tylor ise evrimci kuram içinde yer alan, antropolojiye istatistik kullanımını kazandıran ve kültür tanımı ile antropolojik yaklaşımlara esin kaynağı olan bir isimdir. Din, inanç, akrabalık gibi alanlarda çığır açıcı çalışmalar yapmıştır.

Halkbilimi, halkın kültür değerlerini (gelenekler, görenekler, töreler, inanışlar, müzik, oyunlar, danslar, giyim kuşam, el sanatları vb.) inceleyen ve karşılaştırmalar yapan bir bilim dalıdır. Halkbilimi, hoş vakit geçirme, eğlendirme, değerlere destek verme ve eğitim işlevini de yerine getirir.
 
Geri
Üst