Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Halife diye kime denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Halife diye kime denir?​

Halife ise Hilafet makamındaki kişiye denir. İslam peygamberi Muhammed’in ölümünden sonra makam bir süre daha bir yönetim biçimi olarak varlığını sürdürmüş olsa da zamanla daha çok İslami bir toplumu veya İslam Devleti`ni vurgulamak için kullanılan bir terim olmuştur.

Arapça halife ne demek?​

Halife kelimesi Türkçe’de “birinin yerine geçen, halef” anlamına gelir. Arapça χlf kökünden gelen χalīfat خليفة z “birinin yerine geçen, halef” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça χalafa “yerine geçti, ardından geldi” fiilinin sıfat dişil (müennes, feminine) halidir.
Halifeliği kaldıran padişah kimdir?
Bu sebeplerden dolayı, Mustafa Kemal Paşa 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasına karar verdi, l Mart 1924 tarihinde yaptığı Türkiye Büyük Millet Meclisini açış konuşmasında, bu düşüncesini açıkladı. 3 Mart 1924’te TBMM’de kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı.

Halifenin görevi nedir?​

Muhammed’in vekil olarak atadığı isimler halife olarak görev almıştır. Halifelerin temel görevleri arasında fıkıh ve alanlarında yapılan çalışmaları düzenlemek ve denetlemek yer alıyordu. 29 yıllık süreçte İslam hukuku ve sünneti hakkında birçok eser kaleme alınmıştır.

Osmanlı halifesi ne demek?​

Sözlükte “birinin yerine geçmek, bir kimseden sonra gelip onun yerini almak, birinin ardından gelmek/gitmek, yerini doldurmak, vekâlet veya temsil etmek” gibi anlamlara gelen hilâfet kelimesi, terim olarak İslâm devletlerinde Hz. Peygamber’den sonraki devlet başkanlığı kurumunu ifade eder.
Allah’ın halifesi olur mu?
İbnü’l-Arabî’ye göre Allah’ın halifesi, isim ve sıfatlarıyla kendisinde en mükemmel biçimde tecelli ettiği insân-ı kâmildir. Mülk Allah’ındır. İnsân-ı kâmil bu mülkte onun halifesi yani vekilidir. Mühür nasıl hazineyi korursa Allah da halifesi olan insân-ı kâmil vasıtasıyla halkı ve mülkü öyle korur (Fuṣûṣ, s. 50).
Dört Halife veya Hulefa-i Raşidin dönemi
Yavuz Sultan Selim, Ayasofya Camii’nde yapılan bir törenle, son Memlük halifesi III. Mütevekkil’den halifeliği devraldı. Tarihe adını 88. İslam Halifesi olarak kayıt ettirdi. Dokuzuncu Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, Türklerin ilk İslam halifesiydi.
Halifelik hangi olaydan sonra kaldırıldı?
Osmanlı Devleti’nde ise halife unvanını ilk kez I. Murad kullanmıştır. I. Selim’in Mısır’ı fethi sonrası Osmanlıların hilâfet iddiası güçlenmiş ve kesinleşmiştir. Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı sonunda yıkıldı.

Saltanat ve halifelik neden kaldırıldı?​

Hilafet, hükumet ve cumhuriyet mana ve mefhumunda esasen mündemiç olduğundan hilafet makamı mülgadır.” Bugünün Türkçesi ile söylersek, hilafetin kaldırılmasının gerekçesi, makamın içerik ve varlığının hükumet ve cumhuriyet tarafından zaten karşılanıyor oluşudur.

Dört halife döneminin özellikleri nelerdir?​

Dört büyük halife dönemi 661 yılında Hz. Ali’nin öldürülmesi ile birlikte bitmiştir. Halifelerin en önemli görevi İslamiyeti yaymaktı….
Osmanlı devletinin ilk halifesi kimdir?
İlk Osmanlı halifesi, I. Selim olarak da bilinen Yavuz Sultan Selim’dir. Halifeliği ise Mısır seferiyle Memlûk Devleti’nden aldı.

Peygamberimiz Muhammedin vekili olan ve tüm Müslümanların dinsel önderi sayılan kişiye halife denilmektedir. Sözcük anlamıyla halife bir kimseden sonra onun yerini almak üzere gelen vekil anlamına gelmektedir.

Islama göre halife nasıl olunur?​

Halifenin nasıl seçileceği İslam’da kesin kurallara bağlı olmamakla birlikte, ilk dört halifenin sahabenin önde gelenlerinin seçimi ve biat alma yoluyla, sonraki halifelerin ise babadan oğula doğru geçen veraset yoluyla intikal ettiği görülmektedir.

Halife ne iş yapar?​

Halifeliğin en önemli görevlerinden İslamiyet’i yaymak ve kutsal kitap olan Kuran-ı Kerim’i korumaktır. Osmanlı padişahlarında da bu durum devam etmiştir. Halife unvanı III. Selim dönemi ile birlikte resmi makamlarda kullanılmıştır.
Halife olmak ne demek?
Halife: ‘Bir kimsenin diğerinin yerini alması, onu temsil etmesi, yetkilerini kullanması’ manasındaki “Ha-Le-Fe” fiilinden türemiştir. Âdem ve neslinin halifeliği, Allah’ın mülkünde O’nun iradesi ve talimatına uygun yaşamaktır.
Halifede bulunması gereken şartları maddeler hâlinde zikredecek olursak;
- İslam. Müslümanların başına halife olacak kimsenin Müslüman olması gerekir.
- Akıl. Halifeliğin geçerliliği için akıl şarttır.
- Erkeklik. Halifenin erkek olması gerekir.
- Hürriyet. Köle kendi nefsinin bile maliki değildir.
- Adalet.
- İlim.
Beşinci halife Ömer b.Abdülaziz.
Kaç tane büyük halife var?
Dört Halife ya da Hulefa-i Raşidin (Raşid Halifeler) (Arapça: اَلْخُلَفَاءِ الرَّاشِدُون), Muhammed’in ölümünün ardından “Ümmetin başı” sıfatıyla görev yapmış halifelerdir….Hilafet sırasıyla:

Kuranda halife ne anlama gelir?​

Etimolojik olarak ‘ halife ‘ kelimesi (Arapça: Allah’ın temsilcisi) hak kazandığı için adaletle Allah’ı temsil eden; ‘yetkili temsilci’ anlamına gelmektedir. Kuran’a göre Allah, Adem’i veya onun şahsında sembolik olarak insanlar arasından seçtiği şahısları yeryüzünde halife yapacağını bildirmiştir.

Halifeliğin kaldırılması ne zaman?​

1 Kasım 1922’de saltanat ve halifelik birbirinden ayrılarak saltanat kaldırıldı ve halifeliğin yetkileri dinî konularla sınırlandırıldı.
 
Geri
Üst