Hala ile evlenmek caiz mi?
Nihat Hatipoğlu, soruyu şöyle yanıtladı: “Efendim teyze kızı, amca kızı, hala kızı, dayı kızı hepsi caiz olan evliklerdir. Kuranı kerimde helal olan ve haram olan evlilikler belirtilmiştir. Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.Kiminle evlenmek haramdır?
Sizlere (şunları nikahlamak) haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kızkardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, kardeşlerinizin kızları, kızkardeşl erin izin kızları. Buna rağmen kişi bunlardan biriyle nikâhlanırsa, o nikâh bâtıldır. Eğer bu nikâhı helâl sayarsa, kâfir olur.Dini nikahın hükmü nedir?
Dini nikahın hükmü nedir?Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, İslam dininde “dini nikahın” olmadığını belirterek, “Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kıyılan resmi nikah, İslam dininin de geçerli saydığı nikahtır” dedi.
Evlenmek farz mı sünnet mi vacip mi?
Evlenmek farz mı sünnet mi vacip mi?Evlenmenin hükmü, evlenecek şahısların durumuna kadar farz vâcip, sünnet, haram, mekruh ya da mubah kısımlarına ayrılır. Evlenmediği takdirde zinaya düşmesi emin görülen kimsenin evlenmesi farzdır.
Islamda hic evlenmemek günah mı?
Evlenmediği taktirde zinaya düşeceği kesin olan kimsenin -mehri verecek ve eşinin geçimini sağlayacak durumda ise- evlenmesi farzdır. 2. Yine evlenmezse zinaya düşme tehlikesi bulunan kimsenin -mehir ve nafakayı sağlayacak durumda ise- evlenmesi vacibtir.Hala yeğen evlenebilir mi?
Cevâp: “Kuzen”den kastınız amca, dayı, hala ve teyze çocukları ise, hepsi ile evlenmek câizdir. Fakat tenzîhen mekrûhtur. Yeğene de “kuzen” denebiliyor. Onlarla evlenilmez.Kiminle nikah düşmez?
Kiminle nikah düşmez?Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır:
- Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen.
- Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
Dini nikahın farzları nelerdir?
Dini nikahın farzları nelerdir?Nikâh, İslam hukukunda bir sözleşmedir. İslamiyet’te nikâhsız evlilik yoktur. İslami nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehr, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları var.