Hala ile evlenmek caiz mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
15.293
Çözümler
1
Tepkime puanı
0
Puan
36

Hala ile evlenmek caiz mi?​

Nihat Hatipoğlu, soruyu şöyle yanıtladı: “Efendim teyze kızı, amca kızı, hala kızı, dayı kızı hepsi caiz olan evliklerdir. Kuranı kerimde helal olan ve haram olan evlilikler belirtilmiştir. Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.

Kiminle evlenmek haramdır?​

Sizlere (şunları nikahlamak) haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kızkardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, kardeşlerinizin kızları, kızkardeşl erin izin kızları. Buna rağmen kişi bunlardan biriyle nikâhlanırsa, o nikâh bâtıldır. Eğer bu nikâhı helâl sayarsa, kâfir olur.

Dini nikahın hükmü nedir?​

Dini nikahın hükmü nedir?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, İslam dininde “dini nikahın” olmadığını belirterek, “Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kıyılan resmi nikah, İslam dininin de geçerli saydığı nikahtır” dedi.

Evlenmek farzsünnet mi vacip mi?​

Evlenmek farzsünnet mi vacip mi?
Evlenmenin hükmü, evlenecek şahısların durumuna kadar farz vâcip, sünnet, haram, mekruh ya da mubah kısımlarına ayrılır. Evlenmediği takdirde zinaya düşmesi emin görülen kimsenin evlenmesi farzdır.

Islamda hic evlenmemek günah mı?​

Evlenmediği taktirde zinaya düşeceği kesin olan kimsenin -mehri verecek ve eşinin geçimini sağlayacak durumda ise- evlenmesi farzdır. 2. Yine evlenmezse zinaya düşme tehlikesi bulunan kimsenin -mehir ve nafakayı sağlayacak durumda ise- evlenmesi vacibtir.

Hala yeğen evlenebilir mi?​

Cevâp: “Kuzen”den kastınız amca, dayı, hala ve teyze çocukları ise, hepsi ile evlenmek câizdir. Fakat tenzîhen mekrûhtur. Yeğene de “kuzen” denebiliyor. Onlarla evlenilmez.

Kiminle nikah düşmez?​

Kiminle nikah düşmez?
Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır:
- Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen.
- Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.

Dini nikahın farzları nelerdir?​

Dini nikahın farzları nelerdir?
Nikâh, İslam hukukunda bir sözleşmedir. İslamiyet’te nikâhsız evlilik yoktur. İslami nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehr, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları var.

Dini nikahın önemi nedir?​

Ailenin temelini oluşturan nikah ve evlilik, tüm ilahi dinlerde, kadın ve erkeğin kendilerine özgü bir mahremiyet ve paylaşım alanı oluşturmasına ve insan soyunun devamına katkı sağlamasına imkan veren meşru bir ilişki olarak kabul ediliyor.

Evlilik neden farz?​

Evlilik farz olduğundan dolayı değil, onu bir haramdan, bir kötülükten koruyacağından ve vacibin kendisi ile tamamlandığı şey de vacip olduğundan dolayı evlenmek onun için farzdır. Vaciptir.
 
Hala ile evlenmek konusunda Nihat Hatipoğlu'nun doğru bilgi verdiğini belirtmek gerekir. İslam dininde hala, teyze, dayı veya amca kızıyla evlenmek caizdir. Ancak, İslam hukukuna göre bazı akraba ilişkileriyle evlenmek yasaktır. Anneler, kızlar, kızkardeşler, halalar, teyzeler gibi yakın akrabalarla evlenmek haramdır ve bu tür evlilikler dinen geçersiz olarak kabul edilir.

Dini nikah konusunda ise, İslam dininde aslında "dini nikah" diye bir kavramın olmadığı, resmi nikahın İslam dinince geçerli sayıldığı belirtilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem'e göre, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kıyılan resmi nikah, İslam dininin de kabul ettiği bir nikah şeklidir.

Evlenmek konusunda ise, kişilerin durumlarına göre evlenmenin farklı hükümleri olduğu belirtilmektedir. Örneğin, zina tehlikesiyle karşı karşıya olan bir kimse için evlenmek farz olabilir. Evlenmek, kişinin durumuna ve ihtiyaçlarına göre farz, vacip, sünnet veya mubah olabilir.

Ayrıca, evlenmemenin günah olup olmadığı konusunda da detaylı bilgi verilmiştir. Zina tehlikesi altında olan kişilerin evlenmeleri gerektiği belirtilmiş ve böyle durumda evlenmemenin günah sayılabileceği ifade edilmiştir.

Son olarak, dini nikahın önemi üzerine yapılan açıklamada, ailenin temeli olan nikahın tüm ilahi dinlerde önemli bir yer tuttuğu ve meşru ilişkilerin oluşturulmasına, mahremiyetin korunmasına, insan soyunun devamına katkı sağladığı vurgulanmıştır.

Genel olarak, İslam dininde evlilik kutsal bir kurum olarak kabul edilir ve dini hükümlere göre bu konuda belirli kurallar ve yasaklar bulunmaktadır. Evlenme konusunda dini hükümlere dikkat etmek ve doğru şekilde nikahlanmak önemlidir.
 
Geri
Üst