AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hal eki nin anlami nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.753
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hal eki nin anlamı nedir?​

İsimlerin cümle içerisinde yüklendikleri görev ve anlamlarını belirleyen eklere hal ekleri denmektedir. Diğer bir ifade ile dilimizdeki ismin halleri sözcükleri belirtme, yönelme, bulunma açısından tanımlayan eklerdir. Kısaca cümledeki ismin görevini ve anlamını belirlemektedir.

Hal ekleri nelerdir TDK?​

HÂL (DURUM) EKLERİ İsimleri isimlere, fiillere, edatlara bağlayan, diğer kelimelerle ilişki kurarak isimlerin cümlede görev kazanmasını sağlayan eklerdir. İsmin hâllerinin başında yalın hâl (nominatif) gelir, ama bu hâlin eki olmadığı için sıralamaya dahil etmedik; isimler konusunda işlenmiştir.
Hal eki ve bağlaç ne demek?​
Cümlenin anlamı bozulursa de, bağlaç değil ismin hal ekidir. İsmin hal ekleri sırasıyla -i, -e, -de ve -den ekleridir. Bulunma eki adıyla da bilinen -de eki ayrı değil bitişik yazılır. Örnek Cümleler: 1- Alelacele çıktığım için telefonumu ”evde” unutmuşum.

Hal eki olan de nedir?​

Hal eki olan de nedir?
4. Bulunma Hâli: İsmin “-da, -de, -ta, -te” bulunma hâl eklerinden birini almış biçimidir. İsmin bu hâline, “de hâli” de denilmektedir. Cümlede ismin bulunduğu yeri ifade ettiği için “nerede?” sorusu ile bulunabilir. Bulunma durumu eki, sonuna geldiği sözcüğü dolaylı tümleç yapar.

Hal eki nedir 4 sınıf?​

Hal eki nedir 4 sınıf?
Hal eki cümle içinde adların sahip oldukları anlam ve görevleri belirler. Hal ekleri yönelme, bulunma, belirtme, yalın ve ayrılma hali olarak 5’e ayrılır. Burada sadece ismin yalın halinde ek bulunmaz. Diğerlerinde hal eki alınmalıdır.

Bağlaç olduğunu nasıl anlarız?​

Anlam bozulmuyorsa bağlaçtır, bozuluyorsa bağlaç değildir. “Ki”nin bulunduğu sözcüğe “-ler,-lar” getirilir. Anlamsız oluyorsa “ki” bağlaçtır, anlamlı oluyorsa “ki” bağlaç değildir.

Belirtme hal eki nasıl bulunur?​

Belirtme / Yükleme Hâli: İsmin “-ı, -i, -u, -ü” belirtme hâl eklerinden birini almış biçimidir. İsmin bu hâline, “i hâli” de denilmektedir. Cümlede bir nesneyi belirttiği için “neyi?” sorusu ile bulunabilir. Belirtme durumu eki, sonuna geldiği sözcüğü belirtili nesne yapar.
 
Hal ekinin anlamı, isimlerin cümle içerisinde yüklendikleri görev ve anlamı belirleyen eklerdir. Hal ekleri, dilimizdeki isimlerin hallerini belirtme, yönelme, bulunma gibi açılardan tanımlayan eklerdir. Cümledeki ismin görevini ve anlamını belirlerler.

TDK'ye göre hâl (durum) ekleri, isimleri isimlere, fiillere, edatlara bağlayan ve diğer kelimelerle ilişki kurarak isimlerin cümlede görev kazanmasını sağlayan eklerdir. İsmin hâllerinin başında yalın hâl (nominatif) gelir ancak bu hâlin eki olmadığı için sıralamaya dahil edilmez. İsimler konusunda işlenmiştir.

Hal eki ve bağlaç arasındaki farkı anlamak için cümlenin anlamının değişip değişmediğine bakmak gerekir. Eğer cümlenin anlamı değişiyorsa, o zaman de bağlaç değil, ismin hal eki olabilir. İsmin hal ekleri sırasıyla -i, -e, -de ve -den ekleridir.

"De" hal eki, bulunma hâlini belirtir. İsmin "da, de, ta, te" eklerinden birini alarak bulunduğu yeri ifade eder. Bu hâle "de hâli" de denir ve "nerede?" sorusu ile bulunabilir. Bulunma durumu eki, sonuna geldiği sözcüğü dolaylı tümleç yapar.

Hal ekleri 5 sınıfa ayrılır: Yönelme, bulunma, belirtme, yalın ve ayrılma hali. İsimlerin cümle içindeki hallerini belirleyen ve görevlerini tanımlayan eklerdir. Ismin yalın halinde ek bulunmaz, diğer hallerinde ise mutlaka hal eki alınmalıdır.

Bağlaçın bağlaç olup olmadığını anlamak için anlamın korunup korunmadığına bakılmalıdır. Eğer anlam değişmiyorsa bağlaçtır, değiştiriyorsa bağlaç değildir. Örneğin, "ki" ekine "-ler,-lar" getirilerek anlam kontrol edilir.

Belirtme hâli ekini bulmak için ismin "ı, i, u, ü" belirtme hâl eklerinden birini aldığını fark etmek gerekir. Belirtme hâli, cümlede bir nesneyi belirttiği için "neyi?" sorusu ile bulunabilir. Belirtme durumu eki, sonuna geldiği sözcüğü belirtili nesne yapar.
 
Geri
Üst