AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hal degisimi sirasinda neler degisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hal değişimi sırasında neler değişir?​

Hal değişimi esnasında maddeye verilen ya da alınan ısı, iç enerji değişmesine rağmen, sıcaklık değişimine neden olmaz. Yalnızca fiziksel özelliğinde (hal) değişim yaşanır. Hal değişimi süresince maddenin hacmi, özkütlesi ve potansiyel enerjisi değişir.

Hal değişiminde ısı değişir mi?​

Hal değişimi esnasında maddelerin kütlesi, sıcaklığı ve kinetik enerjisi değişmez. Hal değişimi esnasında maddeye verilen ya da alınan ısı, iç enerji değişmesine rağmen, sıcaklık değişimine neden olmaz.

Madde ısı alırsa ne olur?​

Madde ısı alırsa ne olur?
4 Örnek: Katı bir madde ısı alırsa yani ısıtılırsa sıvı hale dönüşür. Buna erime denir. 5 Sıvı bir madde ısı alırsa gaz hale dönüşür. Buna buharlaşma denir.

Katıdan sıvıya geçince ne olur?​

Katıdan sıvıya geçince ne olur?
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.

Hal değiştirirken sıcaklık nasıl değişir?​

Maddelerin katı halden sıvı hale geçmesine erime, sıvı halden katı hale geçmesine de donma denir. Madde hal değiştirirken sıcaklığı değişmez, verilen ısı enerjisi maddenin moleküller arasındaki bağları kopararak hal değiştirmesinde harcanır. Hal değişim sırasında maddelerin hacminde de değişme olur.

Hal değişimi nedir nasıl oluşur?​

Saf bir maddenin başka bir hale dönüşmesine hal değişimi adı verilmektedir. Maddenin ısı alması ya da vermesi sonucunda hal değişimi meydana gelmektedir. Sıcaklığı değişen maddeler genleşmeye başlar. Özellikle katı, sıvı ve gazlarda hal değişimi görülmektedir.

Öz ısı değişir mi?​

Öz ısı değişir mi?
Öz ısı madde miktarı, sıcaklık, maddenin cinsi, maddenin hangi halde (katı, sıvı, gaz) bulunduğu gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir.

Bir madde hal değiştirirken neden sıcaklığı değişmez?​

Bir madde hal değiştirirken neden sıcaklığı değişmez?
Maddeler ısı alarak ya da ısı vererek bir halden bir hale geçiş yapabilirler. Madde hal değiştirirken sıcaklığı değişmez, verilen ısı enerjisi maddenin moleküller arasındaki bağları kopararak hal değiştirmesinde harcanır.

Isı alan maddenin sıcaklığı artar mi?​

ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir.

Süblimleşme katıdan gaza mı?​

Süblimleşme, katı maddelerin ısıtılınca, ara bir hal olan sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçmesi. Süblimleşme’nin tersine ise kırağılaşma denir.
 
Hal değişimi sırasında maddenin fiziksel özelliklerinde (hal) değişiklik meydana gelirken, sıcaklık değişimi yaşanmaz. Buna rağmen, maddeye verilen veya alınan ısı iç enerji değişimine neden olur. Madde hal değişimi esnasında hacmi, özkütlesi ve potansiyel enerjisi değişebilir.

Isı alındığında veya verildiğinde, madde değişik haller arasında geçiş yapabilir. Örneğin, katı bir madde ısı alırsa sıvı hale dönüşebilir (erime), sıvı bir madde ise ısı alarak gaz haline geçebilir (buharlaşma).

Sıcaklık değişimi olmadan gerçekleşen hal değişimleri, maddenin iç enerjisinin değişmesine ancak sıcaklık değişimine yol açmaz. Bu süreçte, maddeye verilen veya alınan ısı enerjisi, moleküller arasındaki bağların kopmasına ve yeniden oluşmasına katkıda bulunur.

Öz ısı, madde miktarı, sıcaklık, madde cinsi ve haline bağlı olarak değişebilen bir özelliktir. Madde hal değiştirirken sıcaklığının sabit kalmasının sebebi, verilen ısı enerjisinin hal değişiminde harcanmasıdır.

Isı enerjisi alan bir madde, genellikle sıcaklığını artırır. Isınma sürecinde, maddenin sıcaklığı yükselirken ısı enerjisi alır.

Süblimleşme, katı maddelerin doğrudan gaz hâline geçmesini ifade eder; yüksek sıcaklık ve düşük basınç ortamında gerçekleşebilir. Tam tersine, gaz hâlinden katı hâle geçişe ise "kırağılaşma" adı verilir. Bu, genellikle gazın yoğuşarak katı hale geçtiği bir süreçtir.
 
Geri
Üst