AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Haksizlik hukuka aykiriliktan nasil ayirt edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.846
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Haksızlık hukuka aykırılıktan nasıl ayırt edilir?​

Özet: Haksızlık, Alman Ceza Hukukunun en önemli kavramlarından birisidir. Haksızlık, hukuka aykırılıktan kapsam ve içerik yönünden farklıdır. Haksızlık kavramı ceza hukukuyla korunan hukuki değeri ihlal eden hukuka aykırı tipik fiil anlamına gelmektedir.

Haksızlık yanılgısı kusurluluğu kaldırır mı?​

Kusurluluğu ortadan kaldıran veya azaltan sebeplerin maddi şartlarında hata ile haksızlık yanılgısı ise, kastı kaldırmayıp, sadece kusurluluk bakımından önem taşıyan hata şekilleridir.

Doğrudan haksızlık yanılgısı nedir?​

Doğrudan haksızlık yanılgısı nedir?
Haksızlık yanılgısı, failin islediği fiilin haksızlık olusturduğunun bilincinde olmamasını ifade eder.

Zorunluluk hali kusuru ortadan kaldırır mı?​

Zorunluluk hali olmadığı halde, fail böyle bir zorunluluk var sanarak suçu işlerse kastı ortadan kalkmaz ama kusurluluğu ortadan kaldıran sebepte hata yapıldığından kişinin sorumlu olmaz. Ancak bunun için söz konusu hatanın KAÇINILAMAZ OLMASI gerekir. Hata kaçınılabilir bir hata ise fail cezalandırılır.

Cezalandırılabilme şartları nelerdir?​

Buna göre, objektif cezalandırılabilme şartı, suçun işlenmesinden önce, suçun işlenmesi sırasında veya suç bütün unsurları ile gerçekleştikten sonra söz konusu olabilen ve esasen gerçekleşmediği takdirde kişinin haksızlık ve suç teşkil eden eyle- minden cezalandırılmasını engelleyen şartlardır.

Dolaylı haksızlık yanılgısı nedir?​

Dolaylı haksızlık yanılgısı nedir?
Yargıtay, TCK m.30/4 kapsamında failin fiilinin haksızlık oluşturduğu bilincine sahip olmadan hareket ettiği gözetilmeksizin verilen mahkumiyet kararını bozmuştur. Haksızlık hatasının bir diğer hali ise, “dolaylı haksızlık yanılgısı” veya “somut haksızlık yanılgısı” olarak adlandırılmaktadır[89].

Hukuki hata kastı ortadan kaldırır mı?​

Ceza kanununda bir suçun temel şeklinin maddi unsurlarında hata halinde, failin hatası esaslı hata mahiyetinde ise kastı ortadan kaldırır.

Haksizlik hatası nedir?​

Haksızlık hatası ise kişinin, üzerine düşen dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmesine rağmen gerçekleştirdiği eylemin, kanundan bağımsız olarak, haksız bir duruma yol açmayacağına kaçınılmaz bir şekilde inanması ve bu inançla cezalandırılması gereken eylemi işlediği durumlarda meydana gelir.

Haksız tahrik hukuka aykırılığı ortadan kaldırır mı?​

Haksız tahrik hukuka aykırılığı ortadan kaldırır mı?
Haksız tahrikte ise, haksız eylemin etkisiyle işlenen suç hukuka aykırı kalmaya devam edecek; failin ruh hali nedeniyle kusurunun azaldığı kabul edilerek yalnızca cezasında indirim yapılacaktır. Haksız tahrik ve meşru savunmanın ortak noktaları ise haksız eylemin varlığı hususunda birleşiyor olmalarıdır.

Hukuka aykırılık nelerdir?​

Hukuka aykırılık, fiilin bir özelliğini, niteliğini, bir başka ifade ile hukuk düzeniyle fiil arasındaki uyumsuzluğu ifade etmektedir. Hukuka aykırılık, haksızlık teşkil eden fiilin niteliğidir. Buna karşılık, haksızlık ise nesnel bir şeye işaret etmektedir.

Hukuka aykırılık koşulları nelerdir?​

Suçun bir unsuru da, hukuka aykırı olmasıdır. düzeni ile çelişki ve çatışma halinde bulunmasıdır. sebebi, hukuka uygunluk sebeplerinden birinin somut olayda varlığıdır. veriyorsa, o fiilin hukuk düzeni tarafından yasaklanmadığı, yani suç olmadığı sonucuna varılır.
 
Haksızlık hukuka aykırılıktan nasıl ayrıt edilir sorusuna detaylı cevaplar verilmiş. Haksızlık, hukuka aykırılıktan farklı bir kavram olup, ceza hukukuyla korunan hukuki değeri ihlal eden hukuka aykırı tipik fiil anlamına gelmektedir. Haksızlık yanılgısıyla ilgili olarak da kusurluluğu kaldıran veya azaltan sebepler arasında yer alan hata ile haksızlık yanılgısının farkı vurgulanmış. Doğrudan haksızlık yanılgısı, failin işlediği fiilin haksızlık oluşturduğunun bilincinde olmamasını ifade ederken, dolaylı haksızlık yanılgısı ise TCK m.30/4 kapsamında değerlendirilmiştir.

Zorunluluk haliyle ilgili olarak, failin zorunluluk hali olmadığı halde böyle bir zorunluluğun var olduğunu sanarak suçu işlemesi durumunda kastın ortadan kalkmayacağı ancak kusurluluğu ortadan kaldıran bir hata yapılması gerektiği belirtilmiştir. Cezalandırılabilme şartları konusunda ise objektif cezalandırılabilirlik şartlarına değinilmiş ve kişinin haksızlık ve suç teşkil eden eylemden cezalandırılmasını engelleyen unsurlar ele alınmıştır.

Hukuki hata, haksızlık hatalarından farklı olarak kişinin kanundan bağımsız olarak haksız bir duruma yol açmayacağına inanması ve bu inançla cezalandırılması gereken bir eylem işlemesidir. Haksız tahrik durumunda ise hukuka aykırılığın devam edeceği ancak failin ruh haline bağlı olarak kusurunun azaldığı kabul edilerek cezada indirim yapılacağı ifade edilmiştir.

Hukuka aykırılık ve haksızlık arasındaki farklar net bir şekilde ortaya konmuş ve hukuka aykırılığın fiil ile hukuk düzeni arasındaki uyuşmazlığı ifade ettiği belirtilmiştir. Suçun bir unsuru olan hukuka aykırılık koşullarının hukuka uygunluk sebeplerinden birinin varlığı ile ilgili olduğu ve bu sebeplerin varlığı durumunda fiilin suç olmadığı sonucuna varıldığı açıklanmıştır.
 
Geri
Üst