Haksizliga ugrayan kisiye ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
252.571
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Haksızlığa uğrayan kişiye ne denir?​

mazlum / mazlûm Zulme, haksızlığa uğramış kimse.

Haksızlık yapmak günah mı?​

Zulüm, adaletin karşıtı olan bir kavramdır, haksızlık demektir. Adalet, nasıl her şeyi yerli yerine koymak demek ise, zulüm de bir şeyi kendi yerinden başka bir yere koymaktır. Dinimiz her şeyde adaleti emretmiş, zulmü ve haksızlığı ise yasaklamış ve büyük günahlardan saymıştır.
Peygamberimiz haksızlıklar karşısında nasıl bir tutum sergiledi?
Hz Muhammed (s.a.v.) eğer bir hakaret kendisine yapılıyorsa sabreder ve affeder ancak başka bir insana veya islama haksızlık ediliyorsa gerektiği şekilde bunu engellemeye çalışırdı. Bu davranışlar O’nun hem akıllı ve güçlü hemde merhametli olduğunu gösterir.

Haksızlığa uğrayan kişi nasıl davranmalı?​

Böyle zamanlarda yakınınıza olabildiğince anlayışlı olmak, uğramış olduğu haksızlığı anladığınızı yalnız olmadığını hissettirmek kişiye iyi gelebilir. En önemlisi ise şefkattir.İstemediği halde birşeyi çalınmış ve haksızlığa uğramış kişiye verebileceğiniz en iyi şey şefkattir.

Haksızlığa karşı hangi esma okunur?​

– Haksızlığa uğramış bir kimse, Allah’a intikamını alması için dua ederse; Allah (cc) bu kimsenin ahını yerde bırakmaz. – “Ya Müntakim Celle Celalühü” ismi şerifi okunan bir kimse cinlerden zarar görüyorsa, bu dertten kurtulur. – Her gün düzenli olarak “Ya Müntakim” diyerek teşbih yapan kişiye kötülük uğramaz.
Haksızlığa uğramak ne demek?
Adalete aykırı bir duruma düşmek, haksızlıkla karşılaşmak: “Gücenik, haksızlığa uğramaktan bezmiş gibi susuyor.” -İ. Aral.
Adalete aykırı davranmak, gadretmek.
Din âlimleri, Kuranımız Nisa S. 148. Ayette bahsedilen “Allah, çirkin, kötü sözün söylenmesini, açıklanmasını sevmez, ancak söyleyen haksızlığa uğramışsa, zulme uğramışsa hariç” mealindeki ifadelerin haksızlığa uğrayanların zulüm edenlere beddua etmelerine izin verdiğini belirtmektedirler.
Peygamberimize ilk vahiy nerede ve ne şekilde geldiğini araştırınız?
İslam kaynaklarına göre Hazreti Muhammed, 40 yaşına yaklaştığında Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası’nda inzivaya çekilmeyi ve burada vakit geçirmeyi adet edindi ve bu durum birkaç yıl devam etti. 40 yaşındayken, Kadir Gecesi, kendisine ilk vahiy geldi.
 
Geri
Üst